Dodaj do ulubionych

Muzyczni geniusze.

28.02.10, 20:40
W świecie muzycznym niewątpliwie było i jest przynajmniej kilku muzycznych
geniuszy.

Geniuszem może być ten, kto w swojej muzyce przekazuje naprawdę głębokie
treści, uczucia, emocje, często pod pozornie prostymi słowami. Albo ten, kto
potrafi być wirtuozem jakiegoś instrumentu. Niezwykły talent jakiegoś
wykonawcy może objawiać się też w doskonałym łączeniu gatunków muzycznych.
Geniusz muzyka to też niemożność wyobrażenia sobie bez niego światka
muzycznego; nie musimy go czcić, wynosić na piedestały, wręcz przeciwnie –
możemy nawet nie darzyć go sympatią, ale szacunkiem – zawsze. Po prostu nie
zdołalibyśmy wyobrazić sobie co mogłoby się stać z muzyką, gdyby nie on.
O ludziach prawdziwie utalentowanych muzycznie pamięta się długo, nie
wspominając o wiecznym uwielbieniu fanów.
A teraz pytanie do zainteresowanych: czy są tacy muzycy, o których z czystym
sumieniem możecie powiedzieć: 'genialny'? Jeśli tak, to jak nazywa się ten
artysta i dlaczego waszym zdaniem zasługuje na to miano?
Obserwuj wątek
    • jane_ Re: Muzyczni geniusze. 28.02.10, 21:06
      joy division, my bloody valentine, pj harvey, radiohead.

pierwsi, bo dodali muzyce dozę tej obawy, ciemności, strachu, w pięknym wymiarze.
      na my bloody valentine jak zwykle brak mi słów, ale to przez nich atakują nas obecnie te gitarowe zespoły, muzyka mbv jest nieprawdopodobnie ciepła i piękna, pod tą stworzoną przez nich ścianą gitar kryją się prawdziwe, czyste uczucia, nie da się tego opisać. zawsze w nich uciekam, gdy mam jakiś problem, albo wciąż przeciwnie - bo oni są dobrzy na wszystko.
      pj harvey - bo to królowa rocka, prawda? nie wiem co by ze mną było, gdyby jej nie było. jest cudowną artystką, jestem nią wciąż zachwycona, poza tym jest prześliczna.
      radiohead, to coś nieprawdopodobnego, żeby ktoś z tak w sumie ciężką muzyką przebił się do takiej ilości słuchaczy, poza tym robią tak trochę co się da na przekór, tak mi się wydaje, poza tym ładnie dbają o środowisko i są niepowtarzalni.

ich jest dużo. to są moi. ja się nie znam. a nie chcę się doszukiwać, i na siłę nadawać komuś ten tytuł.
      • alive_ Muzyczni geniusze. 02.03.10, 10:09
        wiem, iż muzyczne gusta są różne, dla jednego geniuszem może być miley cyrus,
        dla drugiego rihanna.

dla mnie słowo 'geniusz', to osoba, która z niczego potrafi stworzyć coś, nie
        buduje swojego wizerunku na domniemanych skandalach, piosenki ma zawsze szczere,
        pisane z pasją, z emocjami, z jakimiś ważnymi wydarzeniami. nie mówię tu o
        imprezach itp. itd.
        dla mnie jedynym, niepowtarzalnym geniuszem jest michael jackson. niektórzy mogą
        się dziwić - jak to? on nie budował swojego wizerunku na skandalach? otóż nie.
        wszystkie plotki na jego temat, moim zdaniem, były nieprawdą. przynajmniej w
        większości. on na pewno sam ich w obieg nie wypuścił. jego piosenki są tak
        prawdziwe i wspaniałe, że żaden inny artysta nie dostarcza mi tyle wzruszeń. nie
        będę teraz wypisywać tekstu tych piosenek, podawać linków czy cokolwiek innego,
        jeśli ktoś naprawdę jest wrażliwy, ciekawy świata, uczuciowy, to zrozumie, to co
        powiedziałam. i to, co tworzył jackson. tyle miałam to powiedzenia, a raczej do
        napisania.
    • momo. Re: Muzyczni geniusze. 02.03.10, 16:54
      Dla mnie Kurt Cobain . Wspaniały wokalista i gitarzysta. Jeden z wielu w historii muzyki
      przykładów człowieka, który pociągnął za sobą miliony fanów, którzy słuchają go do
      dzisiaj. Wielka szkoda, że tak skończył. Ale podobno geniusze umierają młodo.
      • nasti. Re: Muzyczni geniusze. 02.03.10, 17:56
        Geniuszem na pewno był Beethoven.
      • messalina Re: Muzyczni geniusze. 02.03.10, 18:11
        Zgadzam sie.
        Mimo, ze minelo sporo lat od jego smierci, nadal slucha sie jego muzyki.
        Stworzyl cos nowego, pieknego.
        Pokazal, jak delikatnym, wrazliwym czlowiekiem jest za pomoca ostrych brzmien i
        gardlowego wokalu.
        Dla mnie geniuszem laczenia slow z muzyka jest Kasia Nosowska.
        Nie mozna zapomnieco muzyce klasycznej.
        Tego, ze Chopin, Bach czy Mozart zasluzyli na miano muzycznego geniusza, nie trzeba
        nikomu tlumaczyc.

Ave.
      • martam Re: Muzyczni geniusze. 02.03.10, 18:15
        momo. napisał(a):
        > Dla mnie Kurt Cobain . Wspaniały wokalista i gitarzysta.

W 100% się zgadzam. Dla mnie to legenda. Jeden, jedyny taki.

>Wielka szkoda, że tak skończył. Ale podobno geniusze umierają młodo.

Okropny Klub 27...
    • mileycyrus23 Re: !!!!!!!!!! 02.03.10, 18:15
      Dla mnie genialny jest ten co wygrał mam talent. On po prostu czuje muzyke i gra z wielką
      pasja !
    • rodzynek Re: !!!!!!!!!! 02.03.10, 18:18
      Dla mnie prawdziwym geniuszem jest Michael Jackson.
      Słowa jego piosenek były bardzo głębokie i pouczające, które nawoływały do bycia
      lepszym i do dbania o nasz świat.
      • sleepy_ ?! 02.03.10, 18:30
        nikt nie pamięta o MJ'u ? angry
        no więc MICHAEL JACKSON , tak , on był geniuszem (*)
    • dizziness Re: Muzyczni geniusze. 02.03.10, 18:30
      THE BEATLES! Kocham ich muzykę! Dlaczego uważam ich za muzycznych geniuszy? Ich
      muzyka, mimo że powstała już prawie pół wieku temu, wciąż żyje. Codziennie muszę
      posłuchać przynajmniej jednej ich piosenki, bo inaczej czuję się tak... nieswojo i dziwnie.
      Oni po prostu wymiatają, myślę, że żaden zespół nigdy nie pobije beatlesów. Koooocham
      ich serce
      • martunia1 Michael Jackson 02.03.10, 18:36
        !!! M I C H A E L J A C K S O N !!!

On został nazwany Królem Pop'u
        On został nazwany Geniuszem Muzyki

MJ zasługuje na to miano ...
        cryingcryingcrying
        • lusiiaczek_joe Re: Michael Jackson 02.03.10, 18:52
          O tak! Michael Jakcson to bez żadnych wątpliwości geniusz muzyczny. I wątpie by
          kiedykolwiek był ktoś lepszy niż on. Bo tak naprawdę Michael zrewolucjonizował teledyski
          przedstawiając je jako krótkie filmy, a jego piosenki są pełne rozweselających rytmów, aż
          chce się śmiać np. przy `Black or white`. Jego muzyka będzie wieczna. Ludzie go oceniali po
          jego skandalach i wyglądzie, a nie pod wględem muzyki. Ja słucham go od 5 roku życia, choć
          jako małe dziecko nie miałam świadomości kogo słucham. MJ [*].
    • jane_ Re: Muzyczni geniusze. 02.03.10, 18:34
      a tak poza tym, to genjushami som mjus. <333.
    • lewa1997 Re: Muzyczni geniusze. 02.03.10, 18:37
      Mój geniusz muzyczny to Lady Gaga. wink
    • mrs.brightside radiogłowi! 02.03.10, 18:39
      arktyczne małpy. zabójstwa. floręc ęd de maszin.
      + inne inności, ale dopóki moja przyszywania siostra nie skończy z Hanną Montaną
      to wszystko co indje jest genialne.
      • kimiko3 Re: Michael Jackson :]:] 02.03.10, 18:55
        TOTALNIE SIĘ ZGADZAM ZE WSZYSTKIMI KTÓRZY NAPISALI O MJ'u....uwielbiam go!!!!!!Od jego piosenek można się poryczeć jak nigdy....zabawić.....śmaić się tongue_outtongue_out........od małego starał się wszystkich zadowolić...i NIGDY nie miał dzieciństwa takiego jak każda z nas:]:]:}Swoje dzieciństwo poświęcił INNYM!!!!!Aby wszystkich zadowolić piosenkami typu BILLIE JEAN....THRILLER......THE WAY YOU MAKE ME FEEL!!!!!!!!!!!!!Wszystkie mają przesłanie!!A nie że napisze sie piosenkę (coś typu FEEL)-sorki jeśli feel ma fanówkiss- że napisze.....będzie z tego HIT!!....a po 3-6 tygodni nikt nie ma zamiaru nawet wpisać tytułu tej piosenki na youtube aby see ją posłuchać....indifferentindifferentindifferentindifferenton tworzył utwory....które zna pewnie 3/4 wszystkich ludzi na świecie!!!!!!!!!a jeśli nie zna tytułów..to i tak na pewno słuchał jej kiedyś.....i pomyślał..fajna....ale ciekawe kto to śpiewa:]:]:]...........takich ludzi się nagradza!!!!!!!!!!!!!!kisskisskisskisskisskissJest ich mało.......i zdarzają się TAK RZADKO....czasy się zmieniająsadsadsad
    • activgirl Re: Muzyczni geniusze. 02.03.10, 23:32
      michael jackson - ten głos, te ruchy, ten styl. genialne + kultowe.
      freddie mercury - legenda. jego głos... fenomen.

szkoda, że w dzisiejszych czasach mało takich artystów, jak oni - moi bogowie . *
    • monik4 Re: Muzyczni geniusze. 03.03.10, 08:07
      nudzisz -.- ehh
      • jane_ Re: Muzyczni geniusze. 03.03.10, 08:48
        nudzi? bo nie rozumiesz, co napisała, zbyt skomplikowane. :3
        • audreey Re: Muzyczni geniusze. 03.03.10, 17:37
          jane_ , ja się tu wznoszę na wyżyny, ba! szczyty moich intelektualnych
          zdolności, a w ostatecznym rozrachunku okazuje się, że nudzę. :< smutne.
    • jarelo chris . 03.03.10, 17:08
      moim zdaniem CHRIS MARTIN wink

jest geniuszem muzyki, fortepianu, pianina, i ma świetny głos wink
      • bucikowa - 03.03.10, 21:06
        Geniusz. Na pewno był nim Chopin, Bach, Mozart, Beethoven. Ich utwory przetrwały
        bardzo długo i na pewno przetrwają jeszcze dłużej.
      • klek Re: chris . 03.03.10, 23:08
        zadecydowanie KANYE WEST
        ideallne łączenie sempli świetne teksty
    • violet_ Muzyczni geniusze. 04.03.10, 17:22
      kurt cobain jest genialny. wspaniała muzyka, teksty piosenek, o matko, wszystko idealnie
      ze sobą współgra. niesamowity facet. dave grohl co prawda nie był najwybitniejszym
      muzycznym mózgiem ostatniej dekady, foo fighters raczej nie zrobili rewolucji, ale jest
      wspaniałym perkusistą, uwielbiam styl jego gry. niepowtarzalny, uwielbiam go. melvinsi to
      byli wielcy geniusze, wspaniała twórczość. najpierw nie da się znieść, ożeszwmorde, co to
      za krzyki, ale potem człowiek odkrywa, że idealnie się z nimi rozumie. i kocham marka
      arma. nie wiem, w jakim stopniu ci wyżej wymienieni to geniusze. dla mnie zawsze nimi bęą.
      <3
      • charlotte__ Re: Muzyczni geniusze. 04.03.10, 18:57
        Michael Jackson - nie jestem jego fanką aczkolwiek
        uważam, że był [*] geniuszem. Hmm. kto jeszcze ??
        Może, Ci dawniejsi artyści, chociażby Bethoven, lub
        Bach. Gdyby nie oni możliwe, że muzyka nie byłaby już
        tak daleko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka