Dodaj do ulubionych

Islamskie kobiety

17.07.10, 15:04
Myślę tak sobie teraz i zaczęłam zastanawiać się, jak czują sie islamskie kobiety.
Nie mówiąc o tym, że ogólnie mają mało praw, to w dodatku mieszkają w rejonach raczej ciepłych. I teraz dochodzi ich pełny strój, w którym często są tak zakryte, że ledwo co widać koniuszek nosa. Jak one muszą się czuć w takie upały? W dodatku nie mogą przebywać podczas przyjęć w tych samych pomieszczeniach co mężczyźni, więc być może bedę się gnieździć w domach!
Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • natusia2004 Re: Islamskie kobiety 17.07.10, 15:06
      NO FAKT GLUPIO MAJA ;//shockshock
      • lovely5 Re: Islamskie kobiety 17.07.10, 15:11
        Szczerze to mają przewalone .. No bo siedź ubrana na ciemno .. Bo chyba o nich tutaj mowa .. Zakryta cała ;//
        Dla mnie to chore , jeszcze nie mogą siedzieć tam gdzie faceci !
        To już wgl jest chore ! shock Nie wiem ? Czy oni chcą , żeby te biedne kobiety się ugotowały ? Ja im szczerze współczuję ... bo jak jest u nas .. I wgl chodzimy ubrane normalnie .. no a one ? Biedne i już ;/
        • californiagirls Re: Islamskie kobiety 12.12.10, 16:09
      • a_vie Re: Islamskie kobiety 18.07.10, 22:39
        głupio? dziecko, to co sie tam dzieje to jest istna masakra! one nie mają do
        niczego praw, sa traktowane jak przedmioty, a Ty mówisz, że GŁUPIO bo sa tak UBRANE?

co za ignorancja, co za brak umysłu po prostu...

i uważam, że tych wszystkich islamskich mężczyzn powinien spotkać taki sam los
        jaki zgotowali tym kobietom, dopiero wtedy sprawiedliwość wyda swój wyrok.
    • dragonica Re: Islamskie kobiety 17.07.10, 15:12
      Co tu dużo gadać. Mają porządnie przerąbane. Prawie żadnych praw, to jak jakiś
      horror. Weźcie wyobraźcie sobie, że jest jeszcze cieplej inż teraz, a wy
      chodzicie w wielgachnych sukniach uncertain Nam pozostaje się cieszyć, że urodziliśmy
      się w normalnym kraju i możemy żyć jak chcemy.
    • trufla Klik... 17.07.10, 16:28
      Byłam w tym roku w Turcji więc wiem sporo na ten temat dzięki paniom
      przewodniczkom smile
      Jeśli chodzi o strój to wcale nie jest w tych strojach tak gorąco i duszno jak wszyscy
      uważają. Zrobione są z przewiewnych tkanin i jest w nich o wiele chłodniej niż np. w
      szortach i bluzeczce na ramiączkach. Co do chusty, którą mają na głowie nie mają
      obowiązku noszenia jej chyba, że chcą lub tak nakazuje jej rodzina. Koran mówi
      jedynie, że odsłonięte mogą być jedynie stopy, dłonie i twarz, ale jest już tak tylko w
      tych bardzo religijnych rodzinach.
      Co do sytuacji kobiet w krajach islamskich mają prawie takie same prawa jak
      mężczyźni. W rejonach bardziej podchodzących pod Europę (Istambuł) kobiety pracują
      jako policjantki, w sklepach, są właściwie traktowane tak samo jak mężczyźni. W
      krajach podchodzących pod Azję jest trochę gorzej, ale nie tragicznie bo również pełnią
      ważne funkcję np. w rodzinie.
      Nie wiem kto powiedział Ci dlaczego podczas przyjęć kobiety nie mogą przebywać w
      tych samych pomieszczeniach co mężczyźni, ale jest to jak najbardziej możliwe. Jedynie
      w meczecie są w oddzielnych pomieszczeniach gdyż mężczyźni nie mogliby sie skupić
      na modlitwie gdyby pokłony składała przed nimi jakaś kobieta.
      Kobiety tam są naprawdę silne i wytrwałe, a ich pozycja coraz bardziej się wzmacnia.
      Naprawdę nie ma co ich żałować smilesmile...
      • trufla Do dziewczyn powyżej... 17.07.10, 16:30
        Wcale nie mają przewalone przeczytajcie mój wcześniejszy komentarz i nie
        wypowiadajcie sie jeśli nic nie wiecie na ten temat...
      • chocolatex Re: Klik... 17.07.10, 17:22
        Szczerze powiem, że nie wiedziałam o islamskich kobietach za dużo, i również
        myślałam, że mają przekichane. Dopóki nie przeczytałam wypowiedź trufla.
        Dzięki za oświecenie.
        • kaila127 Re: Klik...@chocolatex 24.08.10, 11:53
          cryingangry Jeny,ja wiem dość bo sporo o tym czytałam.Są zabijane,jak zgwałci je ktoś z
          rodziny!Ale temu facetowi to nic nie zrobią!Są sprzedawane,zmuszane do prostytucji i nie
          chcianych małżeństw!Czasami są prostytutkami bo muszą zarobić na rodzinę!Zmuszane są
          do cięzkich prac,nie tak ciężkich jak chłopcy.Wielokrotnie gwałcone!I ty piszesz,że mają
          tak samo jak my?!To co ci powiedziała przewodniczka nie musi być całą prawdą,więc z
          łaski swojej nie wymądrzaj się!Ogólnie w takich krajach ludzie mają ciężko,a co dopiero
          kobiety!!Myślisz,że na wycieczce przewodniczka pokazywałaby straszny los kobiet?!Mówi
          to za co jej płacą! scianascianascianascianascianascianascianascianasciana
    • free Re: Islamskie kobiety 17.07.10, 18:39
      Już dawno, kiedy oglądnęłam "Kobieta na krańcu świata", stwierdziłam, że jeżeli
      bym była islamską kobietą to uciekłabym z domu. Po pierwsze one mają męża, który
      może mieć wiele żon, po drugie, mąż kupuje żone u jej ojca za pieniądze ;oo itp.
      Ja bym tak nie mogła.

A tak na marginesie w islamskiej wierze, jest tak, że niby w niebie czekają na
      ludzi czarnookie dziewice ;ooshock
      • lovebug trufla ma rację. 17.07.10, 18:52
        moja korespondentka z francji była muzułmanką, nie chodziła w chuście, jej rodzice też nie,
        mieli koran w domu, ale to było na zasadzie niepraktykujący chrześcijanin. big_grin
    • linda Re: Islamskie kobiety 17.07.10, 18:55
      codziennie widze takie mlode kobiety wyowijane na 40 stopniach ( poważnie ) tak ze nawet
      nieraz im oczu nie widac wspolczuje im strasznie one nawet na basenie tak plywaja
    • lizzunia Re: Masakra 17.07.10, 18:59
      w moim mieście jest taka jedna kobieta(polka)
      która wyszła za islamczyka i teraz tak sie nosi jak ją widze to odrazu mi sie
      goęcej robi
      • elisss92 rozmawiałam ostatnio... 17.07.10, 23:28
        ... z jednym chłopakiem z Arabii Saudyjskiej bodajże. Opowiadal mi, że życie tam nie jest
        ciężkie, tylko bez kobiet (co równa się u kobiet z brakiem mężczyzn). Są przyzwyczajeni, ale
        co jest głupie to to, że porozmawiać mogą po ślubie ;/ to głupie.
        • theblair Obrzezanie. 18.07.10, 16:44
          To jest u nich najgorsze. Kto przeczytał książkę Kwiat Pustyni wie o czym mówię.
    • joanka Re: Islamskie kobiety 18.07.10, 00:56
      jak się czują? Dokładnie tak jak czujemy się my. Ja wiem, że dla nas ich świat
      jest nie do ogarnięcia, ale dla nich to jest normalne. To jest ich kultura, ich
      tradycja - a w tych krajach tradycja znaczy dużo więcej niż u nas. Dla nich to
      jest normalne i totalnie nie rozumieją wszystkich "dobrych" rad od kobiet z
      zachodu, żeby walczyły o to czy tamto. One żyją w tym od dziecka to jest ich
      rzeczywistość
    • ldn Re: Islamskie kobiety 18.07.10, 02:19
      Co kraj, to obyczaj... A raczej co religia. Z tego, co wiem te ich chusty
      robione są z przewiewnych materiałów, ale co z tego, skoro zazwyczaj są ciemne i
      `przyciągają` promienie słoneczne? Cóż, dla nas jest dziwne, że chodzą tak
      pozakrywane, a dla nich niepojęte, że my, Europejki chodzimy w spódniczkach i
      bluzkach na ramiączkach.

Btw. coś mi się przypomniało. Moja siostra przeprowadziła się do Belgii w wieku
      bodajże piętnastu lat i tam też kontynuowała naukę. U nas nie spotyka się
      muzułmanek, u nich to natomiast nie jest nic dziwnego. No więc opowiadała mi, że
      w jej szkole były takie dwie, i była jakaś okoliczność, że zdjęły chusty (chyba
      żeby przebrać się na w-f [ciekawe, jak w ogóle ubierają się na w-f?]), a jacyś
      chłopacy dla żartu im je zabrali. Wyobraźcie sobie, co się działo, skoro religia
      nakazuje im osłanianie wszystkiego poza nosem i dłońmi - zasłaniały się, kuliły,
      beczały, uciekały... Cyrk.
      • sweetgirly Re: Islamskie kobiety 18.07.10, 08:33
        Według mnie to jak areszt domowy. Ale skoro taka tam tradycja to chyba trzeba ją
        uszanować.
        • schuylervanalen Re: Islamskie kobiety 18.07.10, 16:39
          To zależy też od tego, jak silna jest ich wiara i skąd pochodzą. Ja akurat mam koleżankę,
          której tata jest z Turcji, a ona jest przez to muzułmanką, lecz mieszka w Polsce. I nie
          chodzi w chuście, normalnie żyje i się zachowuje, tylko inaczej się modli i nie może jeść
          wieprzowiny.
          A inne kobiety... byłam w Egipcie i, no cóż... dla nas to by pewnie była męczarnia, jak w
          areszcie. Ale dla nich to codzienność, nie znają innego życia. Jasne, to przecież oczywiste
          że wolałyby żyć tak jak my, ale one raczej nie mają pojęcia jak to jest.
          Więc nie wiem. ;/
          • oleska940 one wogóle nie wychodza 18.07.10, 16:45

czytalam o tym książke
            bez męzów nigdzie nie wyjdą co najmniej do sklepu a potem do domu
            nie mogą nigdzie isć i nie mogą
            patrzeć na męszczyzn
            troche zwalone zycie i tam wogóle sodoma sie dzieje
            Cieszę sie ze wieże w Boga i jestem Katoliczką
    • seneka4 Re: Islamskie kobiety 18.07.10, 16:43
      masakra ,ale nie ma co tego już teraz roztrząsać od nowa ,ponieważ dużo razy już
      o tym myślałam i gadałam o tym z innymi. Mają przewalone ,wiadomo chodzą w
      pełnym stroju w gorącu. Nie mają praktycznie prawa głosu ,są traktowane jak
      służące. szkoda ,że nie widać żeby miało sie coś zmienić. ;l
    • gorzata.14 Re: Islamskie kobiety 19.07.10, 11:26
      Islamskie kobiety prawie w ogóle nie mają praw. To straszne. Są czasami bite i nie mają prawa się odezwać. Traktują je tam strasznie.
    • demilovatocool Re: Islamskie kobiety 22.07.10, 08:54
      to jest okropne!!
    • arbuzooowa Re: Islamskie kobiety 24.08.10, 13:09
      wy sie ubraniem przejmujecie??

te kobiety wogóle żadnych praw nie mają czytałam ostatnio jak one tam żyją ...ich
      mężowie biją je i nie szanują ich dla nich kobiety są jak zabawki a znęcanie się nad nimi nie
      wiem na prawde co im daje mężczyźni czują się jak pan i władca swojej kobiety... a kiedy ta
      próbuje od niego uciec to on szuka ją a potem torturuje ostatnio był przypadek że taki
      męższczyzna oblał twarz kobiecie kwasem to co się tam dzieje po prostu jest nie
      wyobrażalne kobiety nie mają tam wcale wolności żyją jak w więzienu często są
      ofiarami gwałtu!! wszyscy na razie tylko mówic o tym potrafią ale jak na razie nikt nie działa
      uncertainuncertain
    • senseless Re: Islamskie kobiety 24.08.10, 13:18
      to jest straszne! one są przecież niewolnicami, już mniejsza o te upały i o
      ubrania, tylko o to jak je tam traktują........... sciana
      zostają karane za wszystko co im nie wyjdzie przez swoich mężów, nawet nie mogą
      sie im przeciwstawić.
      współczuję im i to bardzo sad uncertain
      • raspberrytears Re: Islamskie kobiety 24.08.10, 17:27
        po pierwsze nieraz słyszę słowo tolerancja. pamiętaj o tolerancji. jednak jak
        mam być tolerancyjna wobec takiego człowieka, który bije, gwałci swoją żonę.
        pozbawia ją jakichkolwiek praw.
        mówi się tradycja, inna mentalność i kultura, dla większości z nas ta kultura
        jest niezrozumiała, pewnie dla większości ortodoksyjnych muzułmanek tak jest z
        naszą kulturą. są kraje islamskie gdzie kobiety traktowane są na równi z psem,
        ale też takie, w których prawa kobiet się polepszają. Ale o tych prawach już
        skończę. np. weźmy taką Turcję, czy Tunezję. Tam nie wszystkie kobiety mają na
        sobie te chusty. Mają prawo wyboru, pewnie nie wszystkie, ale jakaś część. w
        tych krajach, na ulicach widziałam kobiety ubrane na cebulkę, ale także
        dziewczzny, matki, córki w normalnych strojach. Prawda jest to, że niektóre
        muzułmanki kąpią się w ubraniach, takie zjawisko widziałam parę razy, nawet nad
        jeziorem koło swojego miasta. widocznie im to nie przeszkadza, kwestia
        przyzwyczajenia. Chociaż gdyby mnie w to ubrali... Wolałabym latać goła i wesoła.
        PS miałam znajomego, muzułmana, niepraktykującego, tak bynajmniej myślę. kwestii
        naszych religii nigdy nie poruszaliśmy.jego mama wyglądała jak europejka, na
        basenie była w kostiumie dwu częściowym. z jego tatą wyglądali jak normalne
        małżeństwo. i nigdy nie widziałam, żeby jego tata jakkolwiek znęcał się,
        krzyczał na jego matkę.
    • maka213 Re: Islamskie kobiety 28.08.10, 10:19
      Poruszyłaś bardzo ważny temat. W krajach islamskich kobiety są niczym! Wychodzą
      za mąż jako dzieci z przymusu, a potem zostają zgwałcone! Chodzą całe zakryte,
      bo kultura im tak karze, ale także z obawy, że ktoś może zrobić im krzywdę. Są
      niewolnicami mężczyzn, nie mają żadnych praw. Jeśli popełnią przestępstwo są
      kamieniowane, a jak mężczyzna złamie prawo zostaje np schłostany lub jeśli
      skrzywdził kobietę i ona go zaskarżyła, płaci jej OJCU. Z zawodu mogą być tylko
      nauczycielkami. Tak właśnie tam jest, mężczyźni myślą, że kobieta jest po to,
      żeby uprawiać stosunek, rodzić dzieci i zajmować się domemcrying
      • natzal Trufla. 28.08.10, 12:45
        Znałam muzułmanów. Brat bił małą siostrę tak wiele razy, że mój pies go ugryzł dwa razy, bo
        lubił tą dziewczynkę. Ta kobieta musiała nosić ciężkie przedmioty, wszystko robić tak jak jej
        mąż kazał. Miała trzecie miejsce w hierarchii rodziny. Nosiła chusty. Okropne. Ta religia jest
        chora. Jak kobietę zgwałcą to jeszcze mogą ją skazać na dożywocie za seks przedmałżeński.!
        A oprawcom nic się nie stanie. Najgorsze są te Zjednoczone Emiraty Arabskie, Libia itp.
    • michelle97 Re: Islamskie kobiety 28.08.10, 14:07
      Słuchajcie, dziewczyny, to prawda - z naszego punktu widzenia to, co dzieje się
      w świecie Islamu jest straszne. Jednak przypominam Wam, że te kobiety zostały
      tak wychowane! Ich matki też ubierały się tak, by zakrywać ciało, również były
      oddane i służyły im ojcom! W tamtym rejonie świata bywam bardzo bardzo często i
      wiem też, że niektóre z tych kobiet czują się dumne z tego co robią!
      Prócz tego - chcę wam uświadomić, że muzułmanki wcale nie chodzą zakryte cały
      czas! Muszę się tak ubierać tylko, gdy wychodzą gdzieś publicznie - w domu jest
      wręcz przeciwnie - te młodsze często chodzą w samej bieliźnie, by być
      pociągającymi dla swoich mężów! wink
      No i ostatnia rzecz - nie we wszystkich krajach kobiety mają obowiązek tak się
      ubierać! Np. w Egipcie kobiety mają wolna rękę! Mogą zgodnie z tradycją zakrywać
      ciało i włosy, ale mogą i ubierać się tak jak kobiety Europejskie, czy
      Amerykanki. I wyobraźcie sobie, że i tak większość dziewczyn wybiera tradycję
      zamiast nowoczesności. Kiedyś, gdy zniesiono nakaz zakrywania twarzy (w Iranie
      bodajże, lecz nie jestem pewna) - muzułmanki zorganizowały prostest!!!

Więc naprawdę to co nam wydaję się przerażające - dla nich jest codziennością,
      tak zostały wychowane i tak im się podoba! Oczywiście, nie wszystkim, ale tak
      jak powiedziałam - te, które nie chcą tak żyć w wielu miejscach mają prawo
      wyboru! wink

Pozdrawiam! kiss

• niula123 Re: Islamskie kobiety 12.12.10, 18:32
      ty chyba nie wyjeżdzasz do Islamu ?
      Jeśli tak to jesteś polka i masz inne prawa !
    • slodkiporanek Re: Islamskie kobiety 13.12.10, 14:31
      Taka religia, takie prawo.

Jestem naprawdę... przerażona takim przedmiotowym ( jakby nie patrzeć, one zawsze są czyjąś własnością) człowieka, ale nic na to nie poradzimy.
      • alexrusso Re: Islamskie kobiety 13.12.10, 14:47
        mam tam koleżanki, uncertain wyrazy współczucia :p

alexrussokwiat
    • crystaleyes Islamskie kobiety 13.12.10, 14:48
      Osobiście wiem dość dużo na temat kobiet wyznającym Islam. Piszesz tylko o ubraniach, ale tak naprawdę coraz częściej kobiety przestają się tak ubierać, chyba że ich rodziny są bardzo ortodoksyjna, a jeżeli już chodzą w tym to jest to z cienkiego materiału, a pod spodem mają ubrania jak każda z nas. Jeżeli chodzi o tradycje to dla nich jest to bardzo ważne, uważają tradycję za coś cennego co trzeba kontynuować.
      Niektóre z was piszą, że są prawie takie jak my, a to nie prawda! To w dużym stopniu zależy także od rodziny. Przez rodziny bardziej ortodoksyjne kobiety są poniżane, bite, nie mogą pracować, nie mogą nawet wyjść z domy bez zgody męża. Co prawda, coraz więcej rodzin zaczyna pozwalać im na więcej swobody.
      Polecam książkę Arabska żona, znajdziesz tam odpowiedź na wiele pytań.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka