Dodaj do ulubionych

jeszcze o dzieciach

11.04.06, 21:55
witam. pisze na forum po raz pierwszy chociaz maz juz kilka razy sie odzywal:)
przeczytalam chyba wszystkie posty o dzieciach i ani razu nie natknelam sie na
informacje o creche. czy jest na forum ktos, kogo dziecko tam chodzi? nasza
prawie trzylatka nie kawalifikuje sie jeszcze do garderie, a zastanawiam sie
jak zaaklimatyzuje sie we francuskojezycznym zlobku.
Obserwuj wątek
    • jespere o dzieciach 12.04.06, 08:30
      sa tez creche angielskojezyczne
      generalnie sprawa jest dosc droga i czeste jest zapisywanie sie na listy jeszcze
      przed urodzeniem dziecka...
      sa tez panstwowe, darmowe prekoce - nieobowiazkowe - od 3 go roku zycia, ale
      tylko 3 razy w tygodniu po pol dnia.
      nasza corka tam chodzi i jej sie podoba. nawet cos juz zaczyna szprechac po
      luksembursku (ktorego my nie znamy)
      dzieci trzeba pozytywnie nastawic do nowosci, pojsc pare razy na plac zabaw przy
      przedszkolu itp i jest oki. jezyk nie ma znaczenia - sam wchodzi.
      cokolwiek wybierzecie nie bedzie to jedyne dziecko obcojezyczne w grupie.
      no i nie pierwsze i nie ostatnie w tej sytuacji. mnie po prostu dziwi latwosc, z
      jaka dzieci to lykaja :)

powodzenia

jespere
      • mieszko_lambert Re: o dzieciach 12.04.06, 12:40
        Jespere mam prośbę - możesz polecić jakąś konkretną instytucję tego typu,
        już "przetestowaną" przez Twoją pociechę? Zjeżdżamy do Luxa od czerwca/lipca, a
        że nasz (już niebawem) 3 latek jeszcze się nie kwalifikuje do przedszkola,
        myślałam że pewnie ten rok posiedzi z tatą w domu. Fajnie że są prekoce, zawsze
        to metoda na aklimatyzację w nowym miejscu.
        A z innej beczki - nie szukałam jeszcze tego wątku na forum - czy w Luxie
        popularna jest metoda Helen Doron?
        • jespere przedszkola 12.04.06, 13:07
          prekoce sa szkolami gminnymi, wiec wszystko zalezy od miejsca zamieszkania
          male gminy wogole ich nie maja i wtedy podlega sie pod najblizszy
          scisla rejonizacja
          sprawa zajmuja sie tzw komisje szkolne (gminne), ktore zreszta przysylaja same
          listy na ten temat w zaleznosci od wieku dziecka. potem np gdy dziecko ma 4 lata
          przysylaja list o szkolnictwie obowiazkowym i wzywaja do siebie aby ustalic
          szkole (czasem jest wybor)
          nabory szkolne odbywaja sie mniej wiecej w marcu.
          mysle, ze po przyjezdzie trzeba sie udac do swojej najblizszej komisji szkolnej
          i po prostu porozmawiac.
          powodzenia
          • mieszko_lambert Re: przedszkola 12.04.06, 14:12
            O la la! Strasznie to biurokratycznie wygląda, ale w gruncie rzeczy, to chyba
            podobnie jak w Polsce. Dzięki za info.
            • rowerki.lux Re: przedszkola 12.04.06, 14:23
              ja tez dziekuje za informacje jednak nie mialam na mysli zlobkow panstwowych
              czy prywatnych. moja wina - nie doprecyzowalam pytania - chodzilo mi o creche
              prowadzone przez Parlament dla dzieci rodzicow-EPSOW. czy czyjas pociecha tam
              uczeszcza?
              • ma_wi99 Re: przedszkola 12.04.06, 14:43
                Na ten temat wiem tylko tyle, ze takowa instytucja dla EPSO-dzieci istnieje. Jak
                dziala, to juz trzeba chyba poczekac, az jakas mloda EPSO-mama sie wypowie.

Dlaczego wiec zabieram glos, choc nie mam pojecia o sprawie?

Bo chcialem tylko nadmienic, ze zdecydowana wiekszosc dzieciatych EPSOw jest
                obecnie poza Luxem i to czesto w miejscach totalnie pozbawionych internetu (jak
                oni to wytrzymaja, biedaki? ;-). Ferie w szkole/przedszkolu zaczely sie tutaj
                juz w zeszly weekend, dlatego tez moze sie okazac, ze do konca przyszlego
                tygodnia nie bedzie mial ci kto na to pytanie odpowiedziec.

Jesli wiec tak sie przypadkiem okaze, ze twoj post nie doczeka sie odpowiedzi
                przed Swietami, proponuje, abys go podbil(a) po feriach, a wiec za niespelna 2
                tygodnie.
                • rowerki.lux Re: przedszkola 12.04.06, 15:47
                  mieszko.lambert, widze ,ze mamy dzieci w tym samym wieku!:) my przyjezdzamy do
                  LUXa miesiac po was - od 1 lipca, moze wiec, nasze dzieci pojda do zlobka
                  europejskiego razem? zawsze to bedzie im razniej:) a kiedy wasza potomek konczy
                  3 latka? pytam, bo od 3 roku zycia dzieci mozna poslac do garderie prowadzonej
                  przez Komisje. Niestety nasza corcia ma urodziny dopiero w listopadzie.
              • asiunia.lux Re: przedszkola 12.04.06, 15:46
                Ja sie jakis rok temu dowiadywalam o ten creche, bo nie wiedzialam wtedy co
                zrobic ze swoim 15 miesiecznikiem:) No i w sumie to szybko zrezygnowalam z tego
                pomyslu jak mi powiedziano, ze dziecko musi byc dowiezione do zlobka do godz.
                9.00 i przed 15.00 nie mozna go odebrac bo: jedzenie, spanie, sikanie,
                przebieranie, to tamto i siamto.... i nie zycza sobie zeby rodzice przylazili,
                o wszystko jedno ktorej godzinie i burzyli caly program. W sumie jest to dla
                mnie bardzo zrozumiale, ale wogole nie pasowalo mi to z moimi godzinami pracy.
                Bo ja pracuje nieregulanie, tj. nieraz bym chciala odddac dziecko dopiero przed
                13.00, a nie o 9.00 jak cale dopoludnie w domu siedze i najczesciej chcialabym
                je odbierac ok 14.00 prosto po pracy, a nie kursowac w ta i z powrotem....
                Tak wiec mi to bylo absolutnie nie na reke, taki "rygor", ale jak ktos pracuje
                regularnie i moze oddawac dziecko ok 9.00 i odbierac prosto po pracy ok 17.00
                to nawet nie zauwazy tego co mi nie pasowalo. Wiecej nic nie wiem na ten temat.

pzdr.

P.S. A Ty ma_wi Swieta tu?
                • ma_wi99 Re: przedszkola 12.04.06, 15:53
                  To jest juz jakas informacja. Sam jestem ciekaw jak sie ten watek rozwinie, bo
                  co prawda nasze dziecko to juz raczej w wiek "Sturm und Drang" wchodzi, ale
                  przeciez bywa, ze los plata czlowiekowi przerozne (Kinder)-niespodzianki ;-P

(w koncu az takie stare zgredy jeszcze nie jestesmy, nie? ;-)

> P.S. A Ty ma_wi Swieta tu?

Dokladnie. Kontemplujemy spokoj. Pewnie sama zauwazylas jak sie od weekendu w
                  Luxie wyludnilo? Nawet droga na Kirchberg (i z powrotem) swieci pustkami! ;-)
                  • jespere w poniedzialek rano 12.04.06, 16:02
                    > Dokladnie. Kontemplujemy spokoj. Pewnie sama zauwazylas jak sie od weekendu w
                    > Luxie wyludnilo? Nawet droga na Kirchberg (i z powrotem) swieci pustkami! ;-)

w poniedzialek rano myslalem, ze jade do pracy w niedziele :)
                  • asiunia.lux Re: przedszkola 12.04.06, 16:04
                    ma_wi99 napisał:

> Nawet droga na Kirchberg (i z powrotem) swieci pustkami! ;-)

Ano, sama ta droga juz nie jezdze od week-endu :) Do 24 kwietnia:)
    • agple Re: jeszcze o dzieciach 19.04.06, 15:14
      Witam Rodzicow.

My jestesmy w LXB od listopada. Od razu poszlam do EP, zeby dowiedziec sie o
      zlobek, a wlasciwie, to z pania odpowiedzialna za zlobki rozmawialam przez
      telefon z Polski juz we wrzesniu. We wrzesniu dowiedzialam sie, ze miejsce dla
      naszej coreczki sie znajdzie, bo jeszcze nigdy nikomu nie odmowili. W
      listopadzie slynna Mme Ribeiro mowila juz zupelnie cos innego: miejsc w
      zlobkach brak, nalezy zlozyc podanie i czekac. Do kiedy? Moze do kwietnia (mamy
      juz kwiecien i nic nie slychac), moze do wrzesnia, a moze dluzej. Nasza Basia
      jest 9 w kolejce...

A teraz pare slow o zlobkach: jest ich kilka (chyba ze 6) i sa rozsiane po
      calym miescie i okolicach. Sklada sie podanie z danymi o dziecku i rodzicach
      (m.in. wysokosc zarobkow netto potwierdzona przez pracodawce), ktore nalezy
      uzupelniac po kazdej zmianie czegokolwiek (np. wysokosci zarobkow). Zlobka nie
      mozna sobie wybrac - po prostu dostaje sie miejsce tam, gdzie sie akurat
      zwolnilo i nie wazne, ze musisz jechac 10-15 km w korkach, zeba dziecko
      zostawic. Oplata wynosi 9% dochodow rodziny netto. Do zlobka nalezy przygotowac
      dziecku ubranka na zmiane z wyszytymi/napisanymi imieniem i nazwiskiem, ale nie
      trzeba dawac pieluch, butelek lub innych naczyn, mleka, jedzenia itp (jest to
      wazne, poniewaz w niektorych prywatnych zlobkach trzeba dla dziecka zawiezc
      wszystko i jeszcze slono zaplacic!).

Opinie o zlobkach EP slyszalam rozne. Zazwyczaj ludzie sa zadowoleni, choc znam
      takich, ktorzy miejsce dostali i zrezygnowali, poniewaz im sie akurat ten
      zlobek nie podobal, w ktorym ich dziecko dostalo miejsce.

My umiescilismy nasza Basie w zlobku prywatnym. Mielismy duze szczescie, bo
      akurat bylo miejsce od 1 lutego, a cena nizsza o okolo 100 EUR niz gdzie
      indziej. Odwiedzilismy kilka zlobkow prywatnych "z polecenia" i nie wszystkie
      nam sie podobaly. A terminy oczekiwania na przyjecie byly co najmniej
      kilkumiesieczne. Nasz zlobek jest blisko naszego miejsca pracy i miejsca
      zamieszkania (okolo 3 min. samochodem i bez korkow!). To maly prywatny zlobek,
      wszystkich dzieci jest chyba ze 30. Basia swietnie sie zaaklimatyzowala (ma w
      tej chwili 11 miesiecy) i widac, ze dobrze o nia dbaja (brak odparzen na pupie,
      zaczela jesc pokarmy stale, ktorych przyjmowania odmawiala wczesniej), a co
      najfajniejsze - chyba rozumie po francusku, bo zaczepiana na spacerze przez
      tubylcow ("Dasz mi raczke?" en français) od razu zareagowala prawidlowo (podala
      reke). Jestesmy zadowoleni i nie zamierzamy przenosic jej do zlobka EP (po co
      stresowac dziecko?), tym bardziej, ze oboje pracujemy, wiec oplata za zlobek
      europejski bylaby wyzsza niz za ten prywatny.

Aklimatyzacja starszego dziecka we francuskojezycznym zlobku bedzie trudna.
      Stres dziecka bedzie bardzo duzy (mam nadzieje, ze doswiadczeni w tym temacie
      rodzice sie wypowiedza). Ja znam temat tylko z opowiadan i wiem, ze pierwsze
      dwa miesiace sa udreka dla dziecka i rodzicow, ale pozniej pociecha zaczyna
      lapac jezyk i jest o wiele lepiej.

To tyle co wiem i o czym moge doniesc na forum.

Pozdrawiam.

P.S. W przedszkolu europejskim jest juz sekcja polska, ale chyba lepiej poslac
      pocieche w miejsce francuskojezyczne, zeby sie uczyla od malego...
      • jas_smietana Re: jeszcze o dzieciach 19.04.06, 15:25
        Masz racje, prawie we wszystkim o czym tu piszesz, JEDNAK, zrezygnowanie z
        poslania dziecka do PRZEDSZKOLA a potem szkoly gdzie ucza jezyka Polakiego moze
        sie okazac bolesnym bledem w przyszlosci. No chyba, ze masz czas i znasz jezyk
        francuski na tyle, zeby potem odrabiac z dzieckiem prace domowe w tymze jezyku.
        Pisze bo wiem co nie co na ten temat.

Jasiu Smietana - Rodzic.
        • agple Re: jeszcze o dzieciach 19.04.06, 16:29
          Oczywiscie, ze w szkole to polska sekcja ja czeka, ale chcemy z mezem, zeby
          teraz zalapala jak najwiecej francuskiego i pozniej nie musiala sie meczyc z
          wkuwaniem gramatyki i slowek (ja przezywam te meczarnie teraz). A w szkole to
          juz tylko nauczy sie pisac po polsku i po francusku.
          • jas_smietana Re: jeszcze o dzieciach 19.04.06, 16:44
            No to troche sie niejasno napisalo. Zlobek fra - jak najbardziej TAK.
    • szymbi Re: jeszcze o dzieciach 24.04.06, 09:41
      We wcześniejszych odpowiedziach w ogóle nie pojawił się aspekt statusu rodziców
      dziecka przy próbach jego zapisania do creche przy EP. Może mieć jednak
      znaczenie, czy jedno z rodziców nie jest przypadkiem niepracujące. W takim
      przypadku obawiam się, że szanse na miejsce są nikłe, podobnie jak w garderie.
      Pierwszeństwo mają bowiem rodzice samotnie wychowujący a pracujący w
      instytucjach, potem dzieci rodziców obojga pracujących.
      • agple Re: jeszcze o dzieciach 24.04.06, 10:39
        Myslalam, ze to jest oczywiste: dzieci rodzica/ow nie pracujacych w
        instytucjach nie maja zadnej szansy, zeby dostac sie do zlobkow EP.
        Przynajmniej jedno z rodzicow musi pracowac w instytucji, zeby w ogole mozna
        bylo zlozyc podanie o przyjecie do zlobka.

Co do kolejnosci przyjmowania, to rzeczywiscie masz racje. Z tego tez powodu
        nasze dziecko (obydwoje pracujemy w instytucjach) jak najbardziej kwalifikuje
        sie do zlobka, ale miejsca i tak brak! Chociaz dla nas (jak juz pisalam
        wczesniej) teraz i tak nie ma to zadnego znaczenia. Pozdrawiam.
        • figoglinka Re: jeszcze o dzieciach 28.08.06, 15:31
          A co to za żłobek, czy możesz podać namiary? Dzięki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka