Dodaj do ulubionych

Samochod w Lux - przeglad techniczny

18.07.06, 23:58
W najbizszych dniach mam zamier sprowadzic z Polski do Lux samochod, ktory ma
wazny do 1 wrzesnia przeglad techniczny.
No i teraz pytanie do znawcow - czy warto zrobic przeglad w Polsce miesiac
przed uplywem terminu waznosci poprzedniego badania i miec spokoj na - no
wlasnie, na ile? na rok, czy pol roku bo po tym czasie bede musial auto
przerejestrowac i zrobic mu nowy, "lokalny" przeglad?
A moze lepiej zarejestrowac go na miejscu od razu i zalatwic wszystkie
formalnosci do konca sierpnia?
Z gory dziekuje za odpowiedz forumowych moto-expertow,
Pozdrawiam, Wilqs
Obserwuj wątek
    • szymbi Re: Samochod w Lux - przeglad techniczny 19.07.06, 00:22
      Jeżeli faktycznie masz zamiar przerejestrować tu samochód przywieziony z Polski
      (c o wielu tu skrytykuje) to pewnie lepiej przegląd zrobić już tu, bo i tak przy
      sprowadzeniu on obowiązuje. Tyle tylko, że ten przegląd jest dokładniejszy niż
      ten w Polsce i warto się upewnić, że auto przez niego przejdzie (to tak na
      wszelki wypadek, bo przecież nie znam wieku ani stanu Twego auta). A w tym może
      pomóc podejście do przeglądu jeszcze w POlsce, choć może to też zrobić zwykły
      mechanik.
      • wilqs72 Re: Samochod w Lux - przeglad techniczny 19.07.06, 22:40
        szymbi napisał:
        > Jeżeli faktycznie masz zamiar przerejestrować tu samochód przywieziony z Polski
        > (c o wielu tu skrytykuje) to pewnie lepiej przegląd zrobić już tu, bo i tak prz
        > y

No wlasnie nie wiem, czy bede go chcial przerejestrowac; swita mi w glowie mysl,
        zeby za jakies pol roku/rok sprzedac to auto (P306'97) i kupic cos nowszego;
        gdybym go chcial sprzedawac na miejscu, to pewnie lepiej miec go na lokalnych
        blachach, jezeli w Polsce - to wrecz przeciwnie

> sprowadzeniu on obowiązuje. Tyle tylko, że ten przegląd jest dokładniejszy niż
        > ten w Polsce i warto się upewnić, że auto przez niego przejdzie (to tak na
        > wszelki wypadek, bo przecież nie znam wieku ani stanu Twego auta). A w tym może
        > pomóc podejście do przeglądu jeszcze w POlsce, choć może to też zrobić zwykły
        > mechanik.

IMHO w tym celu nie warto robic badania technicznego, rzeczywiscie lepiej
        przejrzec go solidnie w warsztacie, co zreszta niniejszym uczynilem :-)

Pozdrawiam,
        wilqs72
    • de_treville Re: Samochod w Lux - przeglad techniczny 19.07.06, 09:31
      No wlasnie, to zalezy, czy faktycznie jestes zdecydowany rejestrowac tu
      samochod. Generalnie, jesli nie podpadniesz policji ze dwa razy, jazda na
      polskich blachach niczym nie grozi, a zawsze to bezpieczniej przy podrozy do
      matki ojczyzny. Ewentualny problem moze byc tylko z ubezpieczeniem w razie
      czego, nie wiem na ile masz zaufanie do swoich umiejetnosci/fartu ;) No i nie
      bedzie problemu z przerejestrowaniem z powrotem w razie sprzedazy samochodu w
      kraju. Ja bym tam na Twoim miejscu zrobil badanie w kraju, w koncu to
      formalnosc, a tu sie wstrzymal z rejestracja i zorientowal w sytuacji. Sam
      przyjechalem z twardym postanowieniem stosowania sie do przepisow i
      przerejestrowania samochodu, ale szybko mi przeszlo ;)
      M.
      • wilqs72 Re: Samochod w Lux - przeglad techniczny 19.07.06, 22:47
        de_treville napisał:

> No wlasnie, to zalezy, czy faktycznie jestes zdecydowany rejestrowac tu
        > samochod. Generalnie, jesli nie podpadniesz policji ze dwa razy, jazda na
        > polskich blachach niczym nie grozi, a zawsze to bezpieczniej przy podrozy do
        > matki ojczyzny. Ewentualny problem moze byc tylko z ubezpieczeniem w razie
        > czego, nie wiem na ile masz zaufanie do swoich umiejetnosci/fartu ;) No i nie

Na farta bym nie liczyl - ubezpieczenie musi byc i basta :-)
        Tylko czemu podrozowanie do Polski na zoltych tablicach jest wg ciebie mniej
        bezpieczne (wynika to niewprost z twojej wczesniejszej wypowiedzi) - wieksze
        ryzyko kradziezy czy co?

> bedzie problemu z przerejestrowaniem z powrotem w razie sprzedazy samochodu w
        > kraju. Ja bym tam na Twoim miejscu zrobil badanie w kraju, w koncu to
        > formalnosc, a tu sie wstrzymal z rejestracja i zorientowal w sytuacji. Sam

I tak zamierzam wlasnie zrobic - dzieki za rade. Bede mial troche czasu na
        zastanowienie i podjecie ew. stosownych krokow

> przyjechalem z twardym postanowieniem stosowania sie do przepisow i
        > przerejestrowania samochodu, ale szybko mi przeszlo ;)

Przeszlo ci postanowienie stosowania sie do przepisow czy chec przerejstrowania,
        czy jedno i drugie :-?

> M.
        >

wilqs72
        • tomi_22 Re: Samochod w Lux - przeglad techniczny 19.07.06, 23:05
          wilqs72 napisał:

> Tylko czemu podrozowanie do Polski na zoltych tablicach jest wg ciebie mniej
          > bezpieczne (wynika to niewprost z twojej wczesniejszej wypowiedzi) - wieksze
          > ryzyko kradziezy czy co?

Kradziez to po pierwsze a po drugie, to przejedz sie jakakolwiek droga w PL tak
          po zmroku. Jak "trafisz" kogos na innej rej niz polska, to mozesz spokojnie
          grac w totolotka.
          • jespere Re: Samochod w Lux - przeglad techniczny 19.07.06, 23:09
            w totolotka to bedzie mogl grac twoj ubezpieczyciel
            polskie ubezpieczalnie okradaja ubezpieczonych :)
            sami zgarniaja ...
          • asiunia.lux Re: Samochod w Lux - przeglad techniczny 19.07.06, 23:19
            Boshe... tomi, nie strasz!!
            Ja juz chyba z 5 lat nie bylam autem w PL, ale za tydzien wybieramy sie tam
            wlasnie autem, mimo iz nie mamy na to ochoty, to tym razem inaczej sie nie da:((
            Olewajac juz kradziez samochodu, bo to najmniejsza strata w moim przypadku (bo
            wybieramy sie moim starym=niezawodnym gratem:)), ale sugerujesz, ze co? Ze w
            leb mozna zarobic nawet w gracie, tylko dlatego, ze bedzie na zoltych
            numerach??
            • tomi_22 Re: Samochod w Lux - przeglad techniczny 20.07.06, 00:08
              E w tym "niezawodnym" to nic wam nie grozi :))) Ogolnie to odradzam podroz po
              zmroku. Jak chcesz sie dowiedziec wiecej, to zadzwon jutro jakos to ci opowiem
              co sie stalo. No moze w skrocie, byli amatorzy, ktorzy chcieli cos zdzialac
              metoda "na kolko", tzn ze niby zlapalismy gume itp. Niewiele zdzialali, bo
              moj "co-pilot", ktory akurat kierowal, ma ciezkiego buta :))), no i zniknelismy
              im "za horyzontem". No ale to zdazylo sie tylko raz na w sumie juz kilka
              razy :)

Jak chcesz wiedziec cos wiecej w temacie to zadzown, chetnie opowiem.
              • kajapapaja Re: Samochod w Lux - przeglad techniczny 20.07.06, 11:14
                no toście mnie teraz nieźle nastraszyli!
                a ja w sierpniu musze własnie autkiem do kraju jechać (sama, jak na razie,
                niestety), bo trzeba rodzinke z całym tarabanem przywieźć.
                W takim razie musze jak najwczesniej wyjechac z Luxa, żeby w kraju być za dnia,
                a pod domem sciągnę żółte tablice z auta i przyczepie tez mojego krajowego
                grata (a żółte na grata - ale ubaw :D )
                I jak zwykle - w Polandii trzeba kombinować
                • tomi_22 Re: Samochod w Lux - przeglad techniczny 20.07.06, 20:13
                  Ale ja pisalem, ze to sie zdazylo tylko raz na w sumie juz wiele razy, no i nie
                  slyszalem zeby komus innemu sie zdazylo. Tak wiec przypuszam, ze byl to zwykly
                  pech i tyle. Szanse sa male, ale sa. Jednak zaznaczam, ze po zmroku na drogach
                  nie ma ani aut bardziej wartosciowych czy nowych, oraz tych na "obcych"
                  rejestracjach.
                  • asiunia.lux Re: Samochod w Lux - przeglad techniczny 21.07.06, 18:22
                    Po tym, jak mi juz raz w stolycy samochod ukradli - przyjelam zasade, ze do
                    Polski to bede jezdzic autem, ktore jest najmniej warte.
                    I trzymym sie tej zasady mocno:))
                    Dodam, ze auto nie stalo byle gdzie, tylko przed samym wejsciem do
                    Teatru Wielkiego. Czyli zlodziej byli napewno kulturalni! ;)
        • de_treville Re: Samochod w Lux - przeglad techniczny 20.07.06, 09:36
          Ubezpieczenie jest, oczywiscie, tylko nie wiem jak sie zachowa polski
          ubezpieczyciel, jak bedzie musial wyplacic odszkodowanie do Lux i w jakiej
          wysokosci wyliczy szkode. Ale moze to dmuchanie na zimne, na szczescie nie
          muszialem tego sprawdzac...

Jezdzenie do PL - masz juz kilka odpowiedzi w tej sprawie. Samochody w naszym
          pieknym kraju ida jak wiadomo jak woda, a na obcych numerach szczegolnie
          dobrze. Osobiscie znam dwa przypadki samochodow z Lux, ktore pojechaly do kraju
          i juz tam zostaly... To oczywiscie zalezy tez od marki samochodu.

Chodzilo mi o przepisy dot. rejestracji, do innych nie stosuje sie juz od
          dawna ;) Przez ponad rok jezdzilem tu na polskich numerach i nie bylo z tym
          zadnego problemu. Nie ja jeden zreszta.

A samochod, jezeli nie jest to wypasiony model z gornej polki, chyba lepiej
          sprzedawac w kraju, latwiej pojdzie i za lepsza cene.

M.
          • wilqs72 Re: Samochod w Lux - przeglad techniczny 20.07.06, 13:11
            de_treville napisał:

> Ubezpieczenie jest, oczywiscie, tylko nie wiem jak sie zachowa polski
            > ubezpieczyciel, jak bedzie musial wyplacic odszkodowanie do Lux i w jakiej
            > wysokosci wyliczy szkode. Ale moze to dmuchanie na zimne, na szczescie nie
            > muszialem tego sprawdzac...

No fakt, o tym za bardzo nie pomyslalem, chociaz dotyczy to chyba tylko AC.
            Pewnie w tym przypadku trzeba by wyceniac i naprawiac w Polsce.

> Jezdzenie do PL - masz juz kilka odpowiedzi w tej sprawie. Samochody w naszym
            > pieknym kraju ida jak wiadomo jak woda, a na obcych numerach szczegolnie
            > dobrze. Osobiscie znam dwa przypadki samochodow z Lux, ktore pojechaly do kraju
            >
            > i juz tam zostaly... To oczywiscie zalezy tez od marki samochodu.

Dokladnie, ja mysle ze to raczej kwestia marki/ceny samochodu. Poza tym ja
            raczej nie planuje podrozy autem to Polski, a nawet jesli to nie tym.

> Chodzilo mi o przepisy dot. rejestracji, do innych nie stosuje sie juz od
            > dawna ;) Przez ponad rok jezdzilem tu na polskich numerach i nie bylo z tym
            > zadnego problemu. Nie ja jeden zreszta.

Oj nie ladnie sie tak do tego przyznawac, przeciez tu moga byc dzieci ;-)
            Poza tym policja umie korzystac z internetu - przekonal sie o tym niedawno
            pewien chorwacki motocyklista :-D wiadomosci.wp.pl/wid,8397502,wiadomosc.html

> A samochod, jezeli nie jest to wypasiony model z gornej polki, chyba lepiej
            > sprzedawac w kraju, latwiej pojdzie i za lepsza cene.

Taki mam wlasnie plan :-) Teraz nie bardzo byl czas na to, zeby zmieniac
            samochod, wiec przez jakis czas zona pojezdzi "pugolotem", a potem poszukamy
            czegos nowszego
            • de_treville Re: Samochod w Lux - przeglad techniczny 20.07.06, 13:54
              wilqs72 napisał:
              > Oj nie ladnie sie tak do tego przyznawac, przeciez tu moga byc dzieci ;-)
              Tak?, a myslalem ze to forum tylko dla doroslych ;)

> Poza tym policja umie korzystac z internetu - przekonal sie o tym niedawno
              > pewien chorwacki motocyklista :-D wiadomosci.wp.pl/wid,8397502,wiadomosc.html

Ale ja sie nie nagrywam przy okazji na wideo...
              M.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka