Dodaj do ulubionych

Mięśniobóle i bóle stawów

23.04.06, 11:18
Chciałbym spytać kto z Was ma te problemy i jak soboe z tym radzicie. U mnie
jest to jeden z najbardziej dokuczliwych objawów (ca działa u mnie wraz z
gronkowcem żłocistym). Mięśniobóle to głównie bóle grzbietu, pleców, ramion,
łydek i przede wszystkim ud (bardzo szybko się męcze). Bóle stawów
(najbardziej rano jak wstaję) dotyczą głównie dłoni (palce), kolan, łokci i
stóp. Są to tępe, jakby reumatoidalne bóle, skostnienia, jakby stawy i
mięśnie były zastałe. Robilem kilka razy ASO - czasem wychodziło w normie,
czasem grubo powyżej normy. Dodam iż mam 32 lata (te bóle od ok. 3 lat) i w
moim wieku jest to nienaturalna sprawa. Póki co od 2 tygodni leczę to za
pomoca Arthrostop Rapid Wallmarku (lek naturalny) i jak na razie bez zmian (a
nawet bardziej mi doskwiera), choć wiem że to trzeba brać ze 3 miesiące żeby
pomogło. Prosze o wypowiedź ludzi z podobnymi problemami, z opisem co i jak
boli oraz jak sobie z tym radzicie.
Obserwuj wątek
    • buuubi Re: Mięśniobóle i bóle stawów 23.04.06, 11:19
      Dodam jeszcze iż te bóle nasilają się wtedy kiedy inne objawy narastają (czesto
      wraz z zatokami i obniżonym samopoczuciem psycho-fizycznym) i sa głównym
      czynnikiem powodującym u mnie przewlekłe zmęczenie.
      • mama.mimi Re: Mięśniobóle i bóle stawów 23.04.06, 13:04
        Ja jedynie mogę podpowiedzieć, że dawno temu kiedy miałam problem ze stawami w
        związku z candidozą oczywiście, homeopata kazał mi jeść dużo zimnych nóżek,
        galaretek, nawet mówił, żebym nagotowała sobie kurzych łapek i taki gęsty rosół
        piła, ale nie dałam rady, blleeee. Nóżki wieprzowe gotuj z dużą ilościa np
        pora, cebuli, pietruszki, imbiru rozgrzewającego dodaj, ziele angielskie, liść
        laurowy. Zaraz ktoś doda że nie można wieprzowiny, ale bez przesady. Jak jesteś
        wyziębiona to spożywaj takie posiłki na ciepło. Sporo tego jadałam, teraz tylko
        czasem mnie pobolewają i nie w takim stopniu jak kiedyś.
        pozdrawiam
        • zocha18 Re: Mięśniobóle i bóle stawów 23.04.06, 13:39
          Ja miałam podobne dolegliwości i zastosowałam oczyszczanie kosci i stawow ze
          złogów i kwasów wg Tombaka.Na wszelki wypadek podaję przepissmile)
          Trwa 3 dni. 1-wszy dzień: 5 g liścia laurowego pokruszyć wrzucic do 300 ml
          wrzatku i gotować na małym ogniu 5 min., wywar wlać do termosu odstawić na 5
          godzin. Później przecedzic i przelać do naczynia pić małymi łyczkami co 15-20
          min w ciągu 12 godzin. Nie wolno wypic wszystkiego od razu, może spowodować
          krwotok. 2-gi i 3-ci dzień tak samo jak w pierwszym. W trakcie kuracji lepiej
          nie jeść prod. białkowych: mięsa, jajek itd.
          • buuubi Re: Mięśniobóle i bóle stawów 23.04.06, 15:03
            Dzięki Zocha18, ale mam kilka pytań:

1. Przez 12 godzin co 20 minut mam pić łyczek ? Troszkę to pracochłonne ale
            spróbuję.
            2. Czy trzy dni tego leczenia wystarczy ?
            3. Przez te 3 dni kompletnie trzeba wyłączyć mięsa drobiowe, jaja i ryby ?
            Pytam bo na nich oprócz roślin opiera się moja dieta.
            4. Czy mogłabyś podac mi jakiś namiar www na to leczenie ?

Z góry dzięki i pozdrawiam.

Czekam na dalsze wypowiedzi innych z takim problemami.
            • lilith_6 Re: Mięśniobóle i bóle stawów 23.04.06, 16:26
              Co prawda nie nazywam się Zocha, ale spróbuję odpowiedzieć wink

> 1. Przez 12 godzin co 20 minut mam pić łyczek ?

Tak.

> 2. Czy trzy dni tego leczenia wystarczy ?

Nie. Po 7 dniach kurację powtórzyć - to cytat z książki.

> 3. Przez te 3 dni kompletnie trzeba wyłączyć mięsa drobiowe, jaja i ryby ?

Nie, jeśli na tych produktach opiera się Twoja dieta, to nie możesz ich
              wyłączyć. Spróbuj ograniczyć. Tombak pisze "najlepiej" niespożywać... Co nie
              znaczy, że nie można.

> 4. Czy mogłabyś podac mi jakiś namiar www na to leczenie ?

Pozwolę sobie wysłać Ci na priv e-booka autorstwa Tombaka - tam jest opisana ta,
              i inne kuracje.

Pozdrawiam serdecznie smile
            • zocha18 Re: Mięśniobóle i bóle stawów 23.04.06, 16:44
              Przepis znam z ksiażążki M. Tombaka "Jak żyć długo i zdrowo", "uleczyć
              nieuleczalne", ale znalazłam też stronkę
              www.kobieca.linia.pl/zdrowie8.html
              Jest to trochę kłopotliwe, ale to tylko trzy dni, dla mnie bardziej kłopotliwe
              były uporczywe bóle, sam musisz zdecydować, a jeśli chodzi o prod. białkowe, to
              należy je ograniczyć w ciągu tych trzech dni, jednak dla lepszego efektu nie
              jeść,
              pozdrawiam
    • nowajulka Re: Mięśniobóle i bóle stawów 24.04.06, 00:51
      Mnie pomógł właśnie ten środek. Ale dopiero po 3 tygodniach - na początku było
      jeszcze gorzej.
    • artur737 Re: Mięśniobóle i bóle stawów 24.04.06, 03:31
      Watpie by te bole byly od Candidy.
      • buuubi Re: Mięśniobóle i bóle stawów 24.04.06, 09:45
        Za to moga być od gronkowca, który wespół z candidą obficie mi wychodzi, no i
        objawiał się często anginami, oskrzelami, chrypą, zabitym nosem, no i od kilku
        lat stawami i mięśniami itp Bz likwidacji candidy nie wierze w likwidację
        gronkowca, dlatego skupiłem się na c.a. oraz na zatokach (gdzie chyba ma
        źródło) - zakraplanie itp. Dodam iż bóle stawów i mięśni moga pochodzić z
        powodu zatrucia organizmu toksynami, które odkładają się jako złogi w tychże
        miejscach. Prosze o polemikę w tej sprawie.
        • elpasz Re: Mięśniobóle i bóle stawów 24.04.06, 12:54
          Ciekawą odpowiedź p. Słoneckiego znalazłam na forum bioslone:

"Z informacji, że z wymazu nie wyhodowano grzyba wynika tylko tyle, że go nie
          wyhodowano, nie zaś, że go tam nie było. Bowiem istnieje synergizm grzyba z
          paciorkowcami i gronkowcami.
          Otóż grzyb Candida pobiera z zaatakowanej komórki żywiciela jedynie glukozę i
          białka, bo nimi się żywi, natomiast pozostała reszta komórki to łakomy kąsek dla
          innych pasożytów, którymi najczęściej są paciorkowce i gronkowce, które nie
          zadawalają się rzecz jasna jedynie substancjami pozostawionymi im przez grzyba,
          lecz same atakują zdrowe komórki organizmu żywiciela i pozostawiają, niejadalne
          dla nich, glukozę i białka."
          Zewnętrznym objawem synergizmu grzybic, paciorkowców i gronkowców są rozległe
          stany zapalne z obrzękiem, ropnym, bakteryjnym wysiękiem i przebarwieniem - od
          zaczerwienienia do zsinienia. Jednak grzyba Candida na chorobowo zmienionej
          powierzchni nie ma, gdyż wrasta głęboko w tkankę żywiciela. Nie ma też
          zarodników grzyba, czyli drożdży, bo te, które znajdą się w zasięgu paciorkowców
          i gronkowców - stają się ich pożywką. Dlatego w pobranym wymazie wykrywa się
          jedynie paciorkowce albo gronkowce i na nie leczy się chorego, zaś prawdziwy
          sprawca wrasta sobie coraz głębiej w ciało żywiciela i dobrze się ma. Natomiast
          powszechnie w takich przypadkach stosowane antybiotyki oraz maści mające na celu
          usuniecie paciorkowców albo gronkowców dopełnia procesu maskowania, gdyż
          wygojeniu ulega jedynie ślad po wniknięciu grzyba w tkankę, dając złudzenie, iż
          leczenie infekcji zostało zakończone pozytywnie. Jednak to tylko pozory, i to
          jest powodem, że w trakcie oczyszczanie całego organizmu, ni z tego ni z owego,
          wyskakują nam rozmaite wypryski skórne."
      • nowajulka Re: Mięśniobóle i bóle stawów 24.04.06, 11:37
        Artur - a od czego mogą być jeszcze takie bóle stawów i mięśni ? Stany
        zapalne ? Boleroza ? Co jeszcze ?
        • konkubinka Re: Mięśniobóle i bóle stawów 24.04.06, 12:22
          jak zdiagnozowac gronkowca jesli nie ma objawow?
          Czy osoba u ktorej stwierdzono candide powinna łaczyc sprawe napadowych boli
          jakby korzonkow, rwy kulszowej , takieogolne polamanie?
          • michell Re: Mięśniobóle i bóle stawów 24.04.06, 12:34
            a co z okresowym "chrupaniem" w stawach? prosze o informacje, jesli ktos takowe
            posiada
            • nowajulka Re: Mięśniobóle i bóle stawów 24.04.06, 20:39
              Podobno to korzystny objaw (wydalanie toksyn) - dr Janus o tym pisał.
              • michell Re: Mięśniobóle i bóle stawów 25.04.06, 07:30
                Jula, pamietam, jak dr Janus o tym pisal. jestem pewna jednak, ze u mnie to nie
                jest zadne "oczyszczanie". obawiam sie, ze to cos powazniejszego :o(
          • elpasz Re: Mięśniobóle i bóle stawów 24.04.06, 12:48
            A czy może być tak, że organizm jest zaatakowany candidą ale jest jeszcze na
            tyle silny, że gronkowce, których przecież wszędzie jest pełno nie są dla niego
            chorobotwórcze?
        • artur737 Re: Mięśniobóle i bóle stawów 24.04.06, 21:16
          Ze sto chorob moze dawac takie objawy. Idz do dobrego reumatologa.
          • nowajulka Re: Mięśniobóle i bóle stawów 24.04.06, 22:27
            U mnie to prawie minęło. Pytałam z ciekawości - myślałam, że coś wiesz.
    • nataszaru Re: Mięśniobóle i bóle stawów 24.04.06, 21:48
      3 pytania: 1) jak długo jesteś na diecie?
      2) czy uprawiasz jakis sport czy tez chocby troche cwiczysz w domu?
      3)czy piejsz MO?
      Ja nie mialam strasznego bólu mięsni czy stawow, ale bylam od dłuzszego czasu
      okropnie zmeczona. A ze duzo czasu spedzam przy PC, to wydawalo mi sie to
      normalne. Ale po diece od sierpnia (teraz juz pozwalam sobie na co nieco)
      +specyfiki przepisane przez pania dr Hofman w Poznaniu jest mi o wiele lepiej.
      Ale ja tez troche cwicze, a kiedy nie mam czasu na cwiczenia, to gorzej sie
      czuje.
      I wydaje mi sie, ze MO jest super sprawa.
      A poza tym chyba powinienes dac sie wymasowac dobremu masazyscie. Dobre wyniki
      maja rosyjscy ( i nie tylko)praktykujacey w PL lekarze neurologowie, ktorzy
      stosuja akupunkture. Taki jeden stawia mojego meza na nogi przy
      tzw. "korzonkach" w 3 miga. Masaz + akupunktura. Pewnie nie byloby takiej
      potrzeby, gdyby chcial troche sie ruszyc, a nie tylko samochod i PC smile
      • buuubi Re: Mięśniobóle i bóle stawów 24.04.06, 22:58
        1. Na totalnie ścisłej od 7 tygodni (wcześniej od 2 lat próboałem ale zawsze
        brakowało samodyscypliny)
        2. Niestety nie ćwicze, po pracy jestem tak zjechany że nie myśle nawet o
        wysiłku, bo wyjscie na zakupy czy posprzątanie to dla mnie szczyt
        3. Pije MO i zakraplam regularnie zatoki

Dodam iż ja też nie mam "strasznego" bóly stawow i mięśni tylko lekki tępy
        ból , jakby skostnienie (stawy zwłaszcza rano, mięśnie po calym dniu) który
        wraz ze zmęczeniem mnie oslabia.

Póki co leczę to Arthrostopem Rapid (od 2 tygodni) ale wdrożę Wasz sposób
        Tombaka z liściem laurowym. Prosze o jeszce jakieś porady.
        • nataszaru Re: Mięśniobóle i bóle stawów 25.04.06, 17:51
          1. 7 tygodni to nie duzo. Powiesz po 3 m-cach, czy jest lepiej

2. A sprobuj cwiczyc i zobaczysz. to nie jest kwestia sił czy czasu, tylko
          motywacji.

3.To sprawdz ten sposob Tombaka i zdaj relacje.

Powodzenia smile
          • buuubi Re: Mięśniobóle i bóle stawów 29.04.06, 10:44
            Własnie zaczynam to leczenie wg Tombaka (wywar z liści laurowych). Może ktoś
            napisac czy komus to pomogło ? Tzn. nie chwilowa ulgę ale czy ogólnie ukróciło
            problemy z bólami/skostnieniem stawów ?
            • zocha18 Re: Mięśniobóle i bóle stawów 29.04.06, 11:53
              Ja testowałam na sobie jakis miesiąc temu, wszystko mnie bolało i strzelało jak
              u 100-latki i teraz jest dobrze nic nie szczyka, ale przyczyny tych twoich
              dolegliwości mogą być różne, tak wiec nie wiadomo czy pomoże, na pewno nie
              zaszkodzismile)
            • grzesio22 do buuubi 29.04.06, 16:14
              Stosowałem czyszczenie stawów metodą Tombaka (liść laurowy) dwukrotnie,zanim
              dowiedziałem się,że mam candidę.Niestety nic nie pomogło.
              grześ
              • rzymianka6 Re: do buuubi 01.05.06, 23:19
                Może nie pomogło bo nie stosowałeś wtedy jeszcze diety p.grzybiczej?
                Pozdr.Rz.
    • renia_26 Re: Mięśniobóle i bóle stawów 03.05.06, 10:01
      Jak tam, czy ktoś jeszcze stosował tę metodę, jakie były efekty? Mam ochote
      spróbować, ale cały czas waham się.
    • mazurh1 Re: Mięśniobóle i bóle stawów 15.11.24, 11:23
      Mam podobne doświadczenia, chociaż w moim przypadku bóle stawów zaczęły się w wyniku przekwitania i osłabienia stawów. Bardzo pomaga mi olej CBD – zaczęłam stosować olej CBD 5% decarboxylated, który przyniósł mi dużą ulgę w bólach stawów. Dodatkowo wspomagam się suplementami MSM (firmy Pharmovit) oraz maścią konopną Thermolka Extra, które pomagają w redukcji bólu i sztywności stawów, szczególnie rano ( kupisz w każdej dobrej aptece ja akurat kupowałam w Konopnej Farmacji w Poznaniu).

Chciałam również podzielić się ciekawostką, bo wiem, że wiele osób z podobnymi problemami zmaga się także z infekcjami, w tym z gronkowcem złocistym, który może wpływać na stan stawów. Olej CBD ma działanie przeciwzapalne, które może wspierać organizm w walce z różnymi infekcjami, w tym z gronkowcem. Dodatkowo, zioła takie jak kurkuma, czosnek i liście laurowe mogą wspomagać naturalne mechanizmy obronne organizmu. Liście laurowe mają także właściwości oczyszczające, a kurkuma jest znana ze swoich właściwości przeciwzapalnych, które mogą pomóc przy bólach stawów, nawet jeśli są one związane z infekcjami bakteryjnymi.

Mimo że każda sytuacja jest inna, warto spróbować naturalnych metod, które mogą wspierać organizm. Jeśli czujesz, że leki nie przynoszą oczekiwanych efektów, warto dać szansę takim produktom jak olej CBD, które mogą złagodzić bóle i poprawić jakość życia. Może warto również skonsultować się z lekarzem, który pomoże w dobraniu odpowiednich suplementów i terapii wspomagających walkę z infekcją.

Trzymam kciuki, abyś znalazł skuteczną metodę na swoje dolegliwości. Pozdrawiam serdecznie!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka