Dodaj do ulubionych

skarga na uczestnikow

27.10.09, 11:03
Witam, wrocilem wlasnie z wyjazdu tlumaczeniowego (nie turystycznego) do
Paryza. Jechalem w charakterze tlumacza i kierownika wyjazdu ale ze jestem
rowniez pilotem, pokazywalem uczestnikom wyjazdu miasto. Garstka uczestnikow
zachowywala sie skandalicznie, jednego dnia nawet nazwali bezpodstawnie
kierowcow leniami bo ci utkneli przez demonstracje na parkingu a my musielismy
dojechac 3km na parking metrem. Teraz organizator wyjazdu (instytucja
pozarzadowa) kaze mi napisac skarge imienna na tych uczestnikow. Skarga ma byc
podpisana moim imieniem i nazwiskiem. Ja z kolei sie boje by ta skarga nie
obrocila sie przeciwko mnie. Co Kolezenstwo o tym sadzie? Zdarzyla Wam sie
podobna sytuacja? Z gory dzieki za odp :)
Obserwuj wątek
    • la_lunna Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 11:35
      "Jechalem w charakterze tlumacza i kierownika wyjazdu "-chyba się Tobie fora
      pomyliły:)
      • vitek_pl Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 11:52
        Niekoniecznie bo kierownik wyjazdu pelni dokladnie takie same obowiazki co pilot
        poza opowiadaniem o zabytkach. Poza tym skargi rowniez moga pisac piloci stad
        moje pytanie do Was jako pilotow czy w Waszej karierze zdarzylo sie juz pisac
        skargi na uczestnikow
        • la_lunna Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 12:07
          aaaaaa,no tak ,zapomniałam,inny przykład -pilot wahadłowy jest
          konwojentem.Przepraszam ,musiały nastąpić zmiany w ustawie a ja nie jestem na
          bieżąco.....Co jeszcze wymyślicie?
          • vitek_pl Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 12:10
            lalunna jak nie masz nic do napisania w zaproponowanym przeze mnie watku to sie
            prosze nie wypowiadaj.
          • pilotpiotr Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 13:55
            Stary, żenujące są Twoje odpowiedzi. Jak nie masz ochoty odpowiadać
            merytorycznie, to nie zajmuj miejsca swoimi wynurzeniami.
            • malediwypiotrs Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 14:12
              Nie pisz oficjalnej skargi. Napisz obiektywne sprawozdanie z imprezy
              opisując fakty bez osobistych ocen zarówno sytuacji czy uczestników.
              • vitek_pl Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 14:31
                Piotrze, sprawozdanie (suche fakty) juz klientowi wyslalem, moje slowa
                potwierdzila stazystka kloienta ktora mi pomagala, ale klient zazyczyl sobie
                oficjalnej skargi podpisanej imieniem i nazwiskiem kierownika wyjazdu czyli
                mnie. Dlatego zadalem to pytanie na niniejszym forum ale widac nie spodobalo sie
                to lalunna. Dzieki Piotrez za odp :)
            • vitek_pl Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 14:14
              Przeciez ja sie tylko zapytalem czy ktos z Kolezenstwa juz pisal w swojej
              karierze skragi na uczestnikow! Nie ma tu znaczenia w jakim charakterze jechalem
              na ten wyjazd. A brak merytorycznych odpowiedzi mozna zauwazyc w wypowiedziach
              lalunna. Tak wiec prosze tylko o wypowiedzi w podanym temacie
    • smerv Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 14:45
      Jakiś papier radzę wprodukować - obojętnie, czy nazwiesz go skargą,
      raportem czy sprawozdaniem. To brak takiego dokumentu może być
      przeciwko Tobie wykorzystany, gdyby druga strona zechciała wywlekać
      swoje pretensje. Będziesz miał dupochron prezentujący Twój punkt
      widzenia. Jeszcze niech się kierowcy pod tym podpiszą. Imieniem i
      nazwiskiem możesz się podpisać, nawet z tymi trzema literkami - w
      końcu to wszystko Twoje własne.
      Trochę dużo funkcji, jak na jeden wyjazd - właściwie to taka męska
      hostessa?
      • vitek_pl Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 14:53
        No dobrze ale jak napisze np. ze wojt jakiejs gminy (imie, nazwisko wojta i
        nazwa gminy) zachowywal sie bezczelnie i chamsko, obrazal kierowcow i kierownika
        itp., wtedy ow wojt moze mi narobic gnoju. To nie chodzi o zwyklego, szarego
        czlowieka, tylko wysokopostawiona osobe. Wyjazd dotyczyl edukacji przedszkolakow
        w Paryzu a ja zajmowalem sie logistyka. Wprawdzie pozostali uczestnicy wyjazdu
        od rana wysylaja na mnie i kierowcow same pochwaly do firmy, ale boje sie by
        moja skarga nie popsula mi kariery tlumaczeniowo-pilockiej.
        • valdi49 Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 15:17
          Uważam, że nic Ci nie grozi a warto taki papier mieć. Wójt już na
          pewno wytrzeźwiał i też się zreflektuje,że lepiej aby się za
          nim "smrodek" nie unosił.
        • la_lunna Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 15:57
          Jakbyś jechał w charakterze pilota,odpowiedź byłaby jedna-żadnych skarg ,nawet
          na najbardziej uciązliwych .Jesteś tam po to aby okiełzać/okiełznąć( jak zwał
          tak zwał) całą zgraję,takie pytania zdaje się są na egz.?Jak wymyślasz nowe
          funkcje-to sam musisz sobie odp na ile zalezy Tobie na opinii sprawnego
          kierownika:))
          Coś zostało spaprane? Od tego są sądy,wtedy można wystąpić jako świadek.Ale to
          sąd Ciebie wezwie a nie tem któy zatrudnił cie jako kierownika.
          • vitek_pl Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 16:15
            lalunna, to nie byl wyjazd turystyczny tylko szkoleniowy dla nauczycieli
            przedszkoli i szkol podstawowych. Ja sam sie nie mianowalem kierownikiem, tylko
            organizator wyjazdu. A ze jestem pilotem, zadaje pytanie na tym forum. Moimi
            obowiazkami byly dokladnie takie same obowiazki jakie ma pilot: koordynowanie
            noclegu, sprawowanie opieki nad poprawnym przebiegiem programu, itp. No chyba ze
            to nie funkcja pilota? Pilot jest na wyjazdach turystycznych, kierownik na
            wyjazdach nie-turystycznych. Nie ja mialem problem z okielznaniem grupy bo grupa
            byla okielznana. Tylko kilka osob wyzwalo bezpodstawnie kierowcow od leni a ja
            teraz mam pisac imienne skargi na te osoby. Zrozumialas juz czy mam jeszcze raz
            napisac prostszymi slowami?
            • la_lunna Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 16:30
              "Tylko kilka osob wyzwalo bezpodstawnie kierowcow od leni"- ha ha.Gdyby to na
              wycieczkach były tylko takie problemy.Daj spokój wójtowi.
              Co się tam jeszcze działo ?zabawnego?
            • smerv Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 18:35
              "Moimi obowiazkami byly dokladnie takie same obowiazki jakie ma
              pilot"
              To może lepiej nie pisz tej skargi. Wstydu sobie oszczędzisz.
              Jeszcze te trzy literki na dodatek...
        • smerv Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 16:13
          Ech, czytać hadko o świetlanej karierze, która może się załamać
          przez wójta-moczymordę. I to pomimo trzech literek.
      • turdoradca Re: skarga na uczestnikow 02.11.09, 23:35
        :) zgadzam się z każdym słowem poniżej

smerv napisał:

> Jakiś papier radzę wprodukować - obojętnie, czy nazwiesz go skargą,
        > raportem czy sprawozdaniem. To brak takiego dokumentu może być
        > przeciwko Tobie wykorzystany, gdyby druga strona zechciała wywlekać
        > swoje pretensje. Będziesz miał dupochron prezentujący Twój punkt
        > widzenia. Jeszcze niech się kierowcy pod tym podpiszą. Imieniem i
        > nazwiskiem możesz się podpisać, nawet z tymi trzema literkami - w
        > końcu to wszystko Twoje własne.
        > Trochę dużo funkcji, jak na jeden wyjazd - właściwie to taka męska
        > hostessa?
    • gosiaswietek Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 21:39
      Nie zastanawiałabym się nawet sekundy i taką skargę napisałabym.Niech
      instytucja, o której wspomniałeś ma informację o chamstwie uczestników i o tym,
      kogo następnym razem powinni skreślić z listy uczestników kolejnego wyjazdu.
      Miałam już kiedyś podobną sytuację.
    • irininaos Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 22:59
      "vitek", musisz zadać Sobie pytanie: komu zależy na skardze i co chce zyskać. Bilans zysków i strat należy do ciebie.
      Miałem kiedyś parę razy "wycieczki" dużo poważniejszej "klienteli" i powiem ci,że zawsze chodzi o wpływy i politykę.
      Gdybym chciał pisać skargę na grupę lub jej część to skończyłbym w Angoli jako karma dla psów.
      Już kiedyś pisałem: jeśli nie potrafisz zażegnać takiej sytuacji(bez względu na stan upojenia alkoholowego)to zastanów się co robisz w tym miejscu i czasie.
      Podejmując się pracy pilota należy liczyć się z wszelkimi konsekwencjami.
      Jeśli z czymś nie dajesz sobie rady to cóż...
      Powodzenia.
      • diabelski_tuzin Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 23:41
        Posty przekopiowane z DT z identycznego wątku, założonego również
        przez vitek_pl:

Re: skarga wobec uczestnikow
        gosiaswietek 27.10.09, 21:32 Odpowiedz
        Nie zastanawiałabym się nawet sekundy i taką skargę
        napisałabym.Niech
        instytucja, o której wspomniałeś ma informację o chamstwie
        uczestników i o tym,
        kogo następnym razem powinni skreślić z listy uczestników kolejnego
        wyjazdu.

Re: skarga wobec uczestnikow
        guardian79pl 27.10.09, 22:13 Odpowiedz
        Turyści na nas mogą pisać skargi a my na nich nie? Przecież
        powodzenie wyjazdów
        zależy w równiej mierze od obsługi jak i od obsługiwanych. Pisz
        śmiało! :)
        • vitek_pl Re: skarga na uczestnikow 27.10.09, 23:52
          A kto pisal ze nie podolalem z obowiazkami? Od 5lat jezdze i do tej pory byl to
          1szy konflikt kierowcy-uczestnicy. Nikt z uczestnikow do mnie nie mialo zadnych
          pretensji, a wrecz do klienta dochodza pochwaly. Nie wierzacym chetnie przesle
          do wgladu co by przestali insynuowac, ze sie nie nadaje. A te 3 literki
          pozostawie co by niektorzy mogli miec kompleksy:) Jeszcze raz wyjasnie ze klient
          chce bym napisal skarge na kilka wplywowych osob uczestniczacych w wyjezdzie ale
          ja sie obawiam by te wplywowe osoby nie popsuly mi mojej kariery
          tlumaczeniowo-pilockiej. Dlatego poza suchym sprawozdaniem nic raczej nie bede
          pisac. Temat uwazam za wyczerpany a wszelkie dalsze wypowiedzi w temacie bede
          traktowac jako spam i pisanie dla samego pisania:) Pozdrawiam i dziekuje za
          udzial w dyskusji:)
          • free-znowak Re: skarga na uczestnikow 28.10.09, 11:05
            Kolego Witku. Kolego z 5 letnim stażem jako pilot i z 5 letnim
            pobytem w Polsce. Zachowujesz się mało poważnie jak na tak długi
            staż (obrażasz się jak niektóre żółtodzioby zadające głupie
            pytania). Twoja sprawa jest całkiem poważna i zamiast się obruszać,
            powinieneś przesiewać wszelkie opinie i zadecydować SAM.
            Co do tego drugiego okresu czasu (pobyt w Polsce "strzeliłem +/-") -
            stwierdzam na podstawie nieznajomości realiów w których się
            poruszasz.
            Jeżeli o takie sprawy pytasz, to z całej tej literatury wpuszczonej
            do opinii publicznej nie przyjdzie ci nic korzystnego - wręcz
            pokazałeś się w gorszym niż dotychczas świetle.
            Może być jeden tylko zysk - jeżeli nie napiszesz skargi, a te opinie
            Kolegów z Forum (w większości "za skargą") prześlesz do osób
            oskarżanych i powiesz im: "powinienem napisać skargę, ale nie chcę
            was gnoić!" To oczywiście niepedagogiczne podejście do sprawy - ale
            dla ciebie wygodne!
            I druga sprawa świadcząca że nie znasz realiów - tym wpisem mnie
            rozśmieszyłeś:
            > ... . A te 3 literki
            > pozostawie co by niektorzy mogli miec kompleksy:)
            To prawda, że są piloci, którzy nie mają przed nazwiskiem żadnych
            skrótów, ale są i tacy którzy ich mają wiele (znam profesorów, a
            nawet hrabinę). Polskie społeczeństwo generalnie jest dobrze
            wyedukowane - a te kręgi "otwarte na świat" jak piloci - zwłaszcza
            (nawet bez literek przed nazwiskiem). Oczywiście patrzę porównawczo
            nie biorąc pod uwagę tych spod budki z piwem (też mają swoją
            mądrość) jak i tych tnących trzcinę cukrową czy pasących kozy...)
            • vitek_pl Re: skarga na uczestnikow 28.10.09, 12:32
              kolego free-znowak, swoim postem pokazujesz ze nie szanujesz mojej osoby nie
              szanujac mojej prosby o zakonczenie dyskusji. W Polsce mieszkam juz 15lat a nie
              5 jak stwierdziles. Poza tym wcale sie nie obruszam bo nie ma o co. Szkoda
              zdrowia i nerwow dla jakis zakompleksionych pilotow uwazajacych sie za
              najmadrzejszych na swiecie. Moje 5lat stazu to niewiele i z pokora przyjmuje
              wszelkie porady bo to zadalem watek. A decyzje juz sam podjalem, opinie forum
              utwierdzily mnie w tej decyzji. A teraz tylko czekam na kolejne osoby chcace
              udowadniac ze nie szanuja wspolrozmowcow proszacych o zakonczenie dyskusji:)
              Decyzja podjeta, temat nieaktualny wiec po co go kontynuowac?
              • smerv Re: skarga na uczestnikow 28.10.09, 12:57
                Więc tylko na koniec - jak czytam Twoje wynurzenia w języku, który
                jest chyba Twoim ojczystym, to zastanawiam, się jak w ogóle zdałeś
                maturę. Raz zacytowałem piękne zdanie i próbowałem być
                delikatniejszy. Życzę sukcesów, ale nie tam, gdzie trzeba wykazać
                sie znajomością polszczyzny.
                • vitek_pl Re: skarga na uczestnikow 28.10.09, 13:03
                  Smerv dales doskonaly przzyklad szacunku wobec mnie:) moim jezykiem ojczystym
                  nie jest polski a moja polszczyzna nie przeszkadza mi pelnic funkcji tlumacza
                  ani pilota na co mam wiele dowodow i jak zechcesz przesle Ci opinie moich
                  klientow:) Ale jako ze znasz mnie lepiej ode mnie to wiesz dobrze ze sie nie
                  nadaje do tego co robie:) Kolejny raz proponuje zakonczyc temat ale znajac
                  Kolezenstwo, znow bedziecie kontynuowac watek:) myle sie?
                  • zwinger Re: skarga na uczestnikow 28.10.09, 13:22
                    Twoim ojczystym jezykiem nie jest polski? to po kim masz nazwisko?
                    Mama miała wypadek w buszu?
                    Ale w tym wypadku nie jestem zdziwiony ze nie rozumiesz ze to forum
                    nie słuzy reklamie usług i z uporem barana zamieszczasz stopke.Inni
                    tego nie robią nie dlatego ze nie maja tych literek tylko szanują
                    przyjete zasady.
                    • malediwypiotrs Re: skarga na uczestnikow 28.10.09, 13:39
                      zwinger!
                      Z moich obserwacji tego forum wynika, że właściwie nie obowiązują tu
                      prawie żadne zasady. W przeciwieństwie do ProjektuDT gdzie
                      obowiązuje kluczowa zasada:
                      "moderator i jego zwolennicy mają zawsze rację - kto uważa inaczej
                      nie jest z nami, a kto nie jest z nami ten jest przeciwko nam..."

Nie przypominam sobie już na pewno, żeby kiedykolwiek na tym forum
                      ktoś kwestionował wstawiania tzw. stopki. Powszechnie przyjętą
                      zasadą jest, że ludzie wykształceni umieszczają swój tytuł naukowy
                      przed nazwiskiem. To forum jest anonimowe więc nie ma obowiązku
                      nawet identyfikowania się z imienia nazwiska, ale tylko
                      niewykształconym burakom może przeszkadzać to, że ktoś nie jest
                      anonimowy i do tego podpisuje się z zaznaczeniem swojego tytułu
                      naukowego. To samo niewykształcone buractwo zamiast przemilczeć lub
                      wnieść coś nowego do meritum sprawy stara się dowartościować w kółko
                      wytykając Panu mgr jego "trzy literki"... Prostactwo nic więcej...
                      • maoni1 Re: 28.10.09, 13:47
                        Nie tyle prostactwo i buractwo, ile tytułomania.

BTW - wójtem może nie trzeba się przejmować - w przyszłym roku wybory samorządowe...
                      • id.kulka Re: skarga na uczestnikow 29.10.09, 14:46

malediwypiotrs napisała:

> Nie przypominam sobie już na pewno, żeby kiedykolwiek na tym forum
                        > ktoś kwestionował wstawiania tzw. stopki.

Jeśli się nie mylę, to w regulaminie forum gazeta.pl jest zawarty
                        zakaz stopek tzw. komercyjnych, czyli nie trzy literki są tu
                        problemem, ale nazwa firmy Witka :-)
                        A trzy literki wyglądają trochę śmiesznie, przepraszam, Witku :-)
                        Może i burak ze mnie (wykształcony ;-)))
                        Pozdrawiam!
                    • malediwypiotrs Re: skarga na uczestnikow 28.10.09, 13:41
                      c.d. A już totalnym prostakiem trzeba być, żeby nie rozumieć, że
                      niekoniecznie nazwisko świadczy o ojczystym języku i pisać o jakimś
                      wypadku mamy w buszu...
                    • vitek_pl Re: skarga na uczestnikow 28.10.09, 13:52
                      zwinger, moja mama nie miala zadnego wypadku w brzuszku jak to piszesz. Rodzice
                      byli 15 lat na placowce w bylej kolonii francuskiej gdzie ja sie urodzilem i
                      wychowywalem do 15 roku zycia. Do tego wieku rowniez nie mowilem po polsku. No
                      ale Ty wiesz lepiej ode mnie ze moja mama miala "wypadek":) Wskaz mi gdzie jest
                      jakakolwiek reklama w mojej stopce bo ja chyba slepy jestem. A Ty za to nie
                      umiesz czytac bo prosilem o zakonczenie juz tematu. Tylko ze nikogo nie
                      szanujesz bo jestes najlepszym i najmadrzejszym czlowiekiem na swiecie a wszyscy
                      pozostali nie dorastaja Tobie do piet:) To jak zakonczysz wreszcie temat? A jak
                      masz jakies do mnie zale, napisz mi na priva jak przystalo kulturalnym ludziom:)
                      • malediwypiotrs Re: skarga na uczestnikow 28.10.09, 14:27
                        Witek!
                        Proponuje sam daj najlepszy przykład i nie wypowiadaj się już w tym
                        wątku który sam założyłeś i sam uznałeś za wyczerpany.
                        Pamiętaj, że nie każdy nazywa się Witold Szafrański, ma ten
                        konkretny numer telefonu i adres email, ale każdy prostak może tutaj
                        podpisać się nickiem zwinger, la_luna, smerv itp. Żeby było jasne,
                        osób pod wymienionym nickiem nie oceniam bo są anonimowe, oceniam
                        tylko ich wypowiedzi...
                        A Ty się nimi nie przejmuj i olej to co wypisują...
                        • vitek_pl Re: skarga na uczestnikow 28.10.09, 14:33
                          Piotrze, ich wypowiedzi swiadcza o ich poziomie, kulturze i wyksztalceniu.
                          Pozostaje tylko wspolczuc ich turystom jesli prezentuja taki sam poziom jak na
                          forum. Ja sie nigdy nie wywyzszam a wypominane mi literki sa mi potzrebne w
                          zawodzie tlumacza. Ale zaraz smerv czy zwinger czy inny ukrywajacy sie pod
                          pseudonimem oskarzy mnie o reklame wiec juz milkne. Szkoda tylko ze gdy czlowiek
                          zwraca sie o porade, zostaje tylko pomowiony i obrazony mnostwem obelg
                          padajacych pod jego adresem:( Niezbyt to swiadczy o srodowisku pilockim. Ale
                          czekam na dalsze obelgi bo tylko to potrafia pisac osoby ukrywajace sie pod
                          pseudonimami:)
                          • smerv Re: skarga na uczestnikow 28.10.09, 15:07
                            No cóż - oprócz zgreda zostałem jeszcze prostakiem, burakiem, może
                            wykształciuchem. To forum nie jest całkiem anonimowe, jak ktoś chce
                            poznać moje dane, to znajdzie je na DT. Po otrzymaniu maila na adres
                            prywatny wysyłam odpowiedź z danymi osobowymi i numerami telefonów.
                            Ale bez literek przed nazwiskiem, bo jakiekolwiek one są, to dotyczą
                            innej dziedziny, a nie turystyki.
                            Do Witka: Jeśli w wieku 15 lat wróciłeś do Polski, to musiałeś tutaj
                            zdać maturę, m.in, z języka polskiego, nie mówiąc już o dyplomie,
                            który dał Ci te trzy literki.
                            Ja wykonałem w swojej przeszłości ruch odwrotny, mój dyplom jest nie
                            po polsku. Nikt w kraju, gdzie studiowałem, nie stosował wobec mnie
                            taryfy ulgowej z racji języka. Mogę zaświadczyć, że 5 lat to dość,
                            żeby języka się nauczyć w stopniu wystarczającym, pozwalającym pisać
                            bez błędów, również gramatycznych.
                            Jeśli zajmujesz się tłumaczeniami, to zakładam, że w uprawianej
                            przez Ciebie kombinacji tłumaczeniowej jednym z języków jest język
                            polski. Ja od 20 lat utrzymuję się praktycznie z tłumaczeń i wierz
                            mi, jeśli nie opanujesz polskiego języka w stopniu doskonałym, to
                            Twoje produkcje będą na tyle ułomne że zawsze ktoś obśmieje te Twoje
                            trzy literki.
                            • malediwypiotrs Re: skarga na uczestnikow 28.10.09, 19:36
                              smerv napisał:
                              > No cóż - oprócz zgreda zostałem jeszcze prostakiem, burakiem, może
                              > wykształciuchem.

No cóż, w końcu ciężko pracowałeś na tą opinię...
                              • id.kulka Re: skarga na uczestnikow 29.10.09, 14:53

malediwypiotrs napisała:

> smerv napisał:
                                > > No cóż - oprócz zgreda zostałem jeszcze prostakiem, burakiem,
                                może
                                > > wykształciuchem.
                                >
                                > No cóż, w końcu ciężko pracowałeś na tą opinię...

Rózne rzeczy o Smervie można napisać, ale ta opinia jest co najmniej
                                niesprawiedliwa. Proponuję trochę więcej dystansu do siebie,
                                poczucia humoru i zapoznania się ze znaczeniem słowa "ironia" w
                                słowniku :-)
                          • la_lunna Re: skarga na uczestnikow 28.10.09, 23:03
                            U nas ,w Polsce ,rzadko używa się tytułu mgr ,za bardzo spowszedniał.To było na
                            czasie powiedzmy jeszcze 20 lat temu.Zapytaj speców od HR.Zresztą to Twój
                            wybór.Ale zauważ ,że gdy wypowiada się tłumacz języka w mediach(czy jakiś inny
                            specjalista)jeśli ma tytuł mgr ,nie zaznacza się go w ogóle.Dopiero od dr.
                          • id.kulka Re: skarga na uczestnikow 29.10.09, 14:51

vitek_pl napisał:

> Ale zaraz smerv czy zwinger czy inny ukrywajacy sie pod
                            > pseudonimem oskarzy mnie o reklame wiec juz milkne.

Tu się nie ma co obruszać, tylko zastanowić :-)
                            Reklamujesz w stopce swoją firmę - przez podanie jej nazwy
                            chociażby, a to jest na forum gazeta.pl niedozwolone (chyba że za
                            reklamę uznaje się np. link do strony firmy, a nie samą jej nazwę -
                            tego nie wiem).
                            • malediwypiotrs Re: skarga na uczestnikow 29.10.09, 15:41
                              id.kulka napisała:
                              > Reklamujesz w stopce swoją firmę - przez podanie jej nazwy
                              > chociażby, a to jest na forum gazeta.pl niedozwolone

Od kiedy wstawienie własnej wizytówki w stopce na forum gazeta.pl
                              jest niedozwolne? Mogłabyś to co piszesz czymś uzasadnić? Np. jakimś
                              punktem z regulaminu który by potwierdził to co napisałaś...
                              • vitek_pl Re: skarga na uczestnikow 29.10.09, 16:19
                                Drodzy Koledzy po fachu, kolejnymi postami udowadniacie ze jestescie glusi na
                                prosby o zakonczenie dyskusji. Gdybym mial zatrudnic pilota (a czasem mi sie to
                                zdarza) nie zatrudnilbym nikogo z wypowiadajacych sie w tej dyskusji. Wynika z
                                niej tylko ze piloci potrafia tylko formulowac obelgi pod adresem innych oraz
                                maja kompleksy wynikajace z ich wyksztalcenia badz sytuacji zawodowej.
                                Zakonczycie wreszcie idiotyczna dyskusje czy nadal bedzie ja kontynuowac
                                pokazujac jednoczesnie ze nie umiecie czytac prosby o koniec dyskusji?
                                • malediwypiotrs Re: skarga na uczestnikow 29.10.09, 17:56
                                  vitek_pl napisał:
                                  > Drodzy Koledzy po fachu, kolejnymi postami udowadniacie ze
                                  jestescie glusi na prosby o zakonczenie dyskusji.

Witek! Nie przeginaj już. Gdybyś Ty nie był "głuchy" to sam
                                  posłuchałbyś mojej rady z poprzedniej mojej wypowiedzi:

"Witek!
                                  Proponuje sam daj najlepszy przykład i nie wypowiadaj się już w tym
                                  wątku który sam założyłeś i sam uznałeś za wyczerpany"...
                                  • vitek_pl Re: skarga na uczestnikow 29.10.09, 18:03
                                    Owszem zamilkne ale prosze rowniez innych o zamilkniecie.
                              • id.kulka Re: skarga na uczestnikow 31.10.09, 00:03
                                malediwypiotrs napisała:

> id.kulka napisała:
                                > > Reklamujesz w stopce swoją firmę - przez podanie jej nazwy
                                > > chociażby, a to jest na forum gazeta.pl niedozwolone
                                >
                                > Od kiedy wstawienie własnej wizytówki w stopce na forum gazeta.pl
                                > jest niedozwolne? Mogłabyś to co piszesz czymś uzasadnić? Np.
                                jakimś
                                > punktem z regulaminu który by potwierdził to co napisałaś...

"6. Niedopuszczalne jest również umieszczanie przez uczestników na
                                łamach Forum Gazeta.pl przekazów reklamowych."

https://forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617538.html
                                forum.gazeta.pl/forum/0,62605,1617503.html
                                Miałam kiedyś w stopce link do galerii internetowej (komercyjnej ;-
                                ) ). Dostałam maila od administracji z prośbą o usunięcie linku,
                                gdybym tego nie zrobiła, moje posty miały być kasowane. Nikt nie
                                broni posiadania wizytówki w stopce - z imieniem i nazwiskiem, a
                                nawet numerem buta. Ale podawanie nazwy firmy może już być uznane za
                                reklamę :-)
                                • malediwypiotrs Re: skarga na uczestnikow 31.10.09, 07:39
                                  id.kulka napisała:
                                  > Miałam kiedyś w stopce link do galerii internetowej (komercyjnej ;-
                                  > ) ). Dostałam maila od administracji z prośbą o usunięcie linku,

Komercyjna galeria nie była Twoją własnością więc nie masz się czemu
                                  dziwić. Stopka z własnym podpisem z nazwą firmy której jesteś
                                  właścicielem nie jest jeszcze reklamą.
                                  Wyobraź sobie, że jako przedstawieciel biura szukam pilota (rzecz
                                  częsta i na tym forum), w stopce podpisuję się imieniem i nazwiskiem
                                  wymieniając firme której jestem przedstawicielem czy właścicielem.
                                  Za jakiś czas piszę inny post w którym odpowiadam na jakiś temat czy
                                  pytanie. Czy w tym momencie nie mam już prawa podpisać się podobnie
                                  gdyż będzie to uznane za reklamę?
                                  Zwróc jeszcze uwagę na jedną rzecz. Witek w stopce pisze nazwę firmy
                                  ale nie pisze jakie usługi wykonuje co w tym momencie pewnie mogłoby
                                  już być uznane za reklamę.
                                  • free-znowak Re: skarga na uczestnikow 31.10.09, 09:40
                                    Vitek_pl już nie napisze, bo jest człowiekiem honoru!
                                    Bez jego wiedzy i upoważnienia ogłaszam:

THE END

... vitek_pl by tego chciał.
                                    • vitek_pl Re: skarga na uczestnikow 31.10.09, 10:11
                                      napisze dziekuje free-znowak
                                  • id.kulka Re: skarga na uczestnikow 31.10.09, 11:20

malediwypiotrs napisała:

> id.kulka napisała:
                                    > > Miałam kiedyś w stopce link do galerii internetowej
                                    (komercyjnej ;-
                                    > > ) ). Dostałam maila od administracji z prośbą o usunięcie linku,
                                    >
                                    > Komercyjna galeria nie była Twoją własnością więc nie masz się
                                    czemu
                                    > dziwić

A gdzie ja o tym napisałam?

> Wyobraź sobie, że jako przedstawieciel biura szukam pilota (rzecz
                                    > częsta i na tym forum), w stopce podpisuję się imieniem i
                                    nazwiskiem
                                    > wymieniając firme której jestem przedstawicielem czy właścicielem.
                                    > Za jakiś czas piszę inny post w którym odpowiadam na jakiś temat
                                    czy
                                    > pytanie. Czy w tym momencie nie mam już prawa podpisać się
                                    podobnie
                                    > gdyż będzie to uznane za reklamę?

Proponuję zadać to pytanie administracji forum.

> Zwróc jeszcze uwagę na jedną rzecz. Witek w stopce pisze nazwę
                                    firmy
                                    > ale nie pisze jakie usługi wykonuje co w tym momencie pewnie
                                    mogłoby
                                    > już być uznane za reklamę.

W stopce miałam sam link, zawierający nazwę galerii, nic poza tym.
                                    • malediwypiotrs Re: skarga na uczestnikow 01.11.09, 08:51
                                      id.kulka napisała:
                                      > Proponuję zadać to pytanie administracji forum.

Rzezc właśnie w tym, że Wy się pieklicie bo ktoś jest magister i
                                      tutaj się odpowiednim skrótem podpisuje do tego dodając nazwę firmy
                                      a najwyraźniej wszystko jest zgodnie z regulaminem i administrator
                                      forum najwyraźniej nie ma potrzeby ingerować.
                                      • id.kulka Re: skarga na uczestnikow 02.11.09, 08:35
                                        > Rzezc właśnie w tym, że Wy się pieklicie

Pokaż mi, w którym miejscu tej dyskusji MY, id.kulka (skoro już piszesz
                                        do mnie w liczbie mnogiej) tak sie pieklimy o mgr (wydaje mi się, że
                                        napisałam, że to po prostu śmieszne i już, nie przypominam sobie
                                        jakiegoś pieklenia się). Co do regulaminu - często trwa trochę, zanim
                                        administrator zwróci uwagę na niezgodne z regulaminem treści, moja
                                        stopka spokojnie sobie funkcjonowała kilka miesięcy, zanim dostałam
                                        maila z upomnieniem.
                                  • id.kulka Re: skarga na uczestnikow 31.10.09, 11:39
                                    malediwypiotrs napisała:

> Wyobraź sobie, że jako przedstawieciel biura szukam pilota (rzecz
                                    > częsta i na tym forum), w stopce podpisuję się imieniem i
                                    nazwiskiem
                                    > wymieniając firme której jestem przedstawicielem czy właścicielem.
                                    > Za jakiś czas piszę inny post w którym odpowiadam na jakiś temat
                                    czy
                                    > pytanie. Czy w tym momencie nie mam już prawa podpisać się
                                    podobnie
                                    > gdyż będzie to uznane za reklamę?

Być może odpowiedzią na Twoje pytanie jest fragment z Netykiety:

"Nie publikuj ogłoszeń ani reklam! Do ich publikacji służą serwisy
                                    ogłoszeniowe lub wyznaczone fora."

Szukając pilota na forum pilotów mozesz się rpzedstawiać z nazwy
                                    firmy, telefonów, maili i stron internetowych. Odpisując na post na
                                    publicznym forum, gdzie turyści dyskutują o hotelach w Loret de Mar
                                    nie powinieneś podawać tych danych. Ja tak to rozumiem, choć mogę
                                    się mylić :-)

I przyznam szczerze, nie rozumiem tej logiki:
                                    > Stopka z własnym podpisem z nazwą firmy której jesteś
                                    > właścicielem nie jest jeszcze reklamą.

To kiedy staje się reklamą?
                                    Choć, jak pisałam, założenie o braku moich powiązań z wymienioną
                                    galerią, było błędne :-)
                                    • vitek_pl do moderatora forum 31.10.09, 13:58
                                      Zwracam sie z uprzejma prosba o wykasowanie zalozonego przeze mnie watku, gdyz
                                      wbrew mojej prosbie, nadal wiele osob wypowiada sie choc juz nie na temat mimo
                                      ze watek juz dawno uwazam za zakonczony i wyczerpany. Dziekuje za zrealizowanie
                                      prosby.
                                    • malediwypiotrs Re: skarga na uczestnikow 01.11.09, 09:01
                                      id.kulka napisała:
                                      I przyznam szczerze, nie rozumiem tej logiki:
                                      > Stopka z własnym podpisem z nazwą firmy której jesteś
                                      > właścicielem nie jest jeszcze reklamą.

No i trzeba było tak od razu... Zgadzać się z tym co napisałem nie
                                      musisz ale jeśli nawet nie widzisz w tym logiki to nie zdziwiłbym
                                      się gdybyś nawet do klasy maturalnej nie dodtarła...

> To kiedy staje się reklamą?
                                      Wtedy, kiedy bezpośrednim celem publikowanej treści jest osiągnięcie
                                      korzyści materialnej lub założonych celów marketingowych. W Twoim
                                      rozumowaniu, nawet wypisanie faktury byłoby pewnie reklamą bo nie
                                      sposób nie wymienić na niej nazwy firmy... I proszę, nie doszukuj
                                      się tu logiki bo Cię głowa rozboli...
                                      • id.kulka Re: skarga na uczestnikow 02.11.09, 08:31
                                        > No i trzeba było tak od razu... Zgadzać się z tym co napisałem nie
                                        > musisz ale jeśli nawet nie widzisz w tym logiki to nie zdziwiłbym
                                        > się gdybyś nawet do klasy maturalnej nie dodtarła...

Jak zwykle pokazałeś klasę. Jesteś jednak niewyuczalny i nieprzemakalny
                                        na zasady dobrego stylu dyskusji, szkoda, Twój pech.

> > To kiedy staje się reklamą?
                                        > Wtedy, kiedy bezpośrednim celem publikowanej treści jest osiągnięcie
                                        > korzyści materialnej lub założonych celów marketingowych.

I to jest właśnie celem umieszczania informacji o własnej firmie w
                                        stopce :-) No, chyba że chodzi o pochwalenie się samym faktem
                                        prowadzenia działalności gospodarczj, fakt, na taki pomysł nie wpadłam,
                                        widać nie mój poziom roumiĘĘĘnia świata :-)

> W Twoim
                                        > rozumowaniu,

Widzę, że moje rozumowanie jest Ci całkowicie obce (mam nadzieję, że
                                        tylko moje, nie jakiekolwiek), więc, proszę, nie sil się na takie
                                        wyszukanie analizy i porównania, bo naprawdę mnie głowa rozboli.

nawet wypisanie faktury byłoby pewnie reklamą bo nie
                                        > sposób nie wymienić na niej nazwy firmy...

Jeśli dla Ciebie umieszczanie na publicznym forum informacji o swojej
                                        firmie jest tym samym, co wystawienie faktury, to rzeczywiście - głowa
                                        boli...
            • turdoradca Re: skarga na uczestnikow 02.11.09, 23:41
              Dobre!
              > Może być jeden tylko zysk - jeżeli nie napiszesz skargi, a te opinie
              > Kolegów z Forum (w większości "za skargą") prześlesz do osób
              > oskarżanych i powiesz im: "powinienem napisać skargę, ale nie chcę
              > was gnoić!" To oczywiście niepedagogiczne podejście do sprawy - ale
              > dla ciebie wygodne!
    • la_lunna Re: skarga na uczestnikow 28.10.09, 22:55
      A do młodych pilotów-zanim cokolwiek podpiszecie swoim nazwiskiem-zastanówcie
      się dwa razy.To idzie za wami w świat.Rozważcie za i przeciw,jak ktoś tu
      napisał.Co będziecie z tego mieli,a co możecie starcić.Dotyczy wszystkich dziedzin.
      • vitek_pl Re: skarga na uczestnikow 29.10.09, 09:52
        Kolejny raz osoby uzywajace pseudonimow udowadniaja ze maja w glebokim powazaniu
        mnie i moja probe:) czyzby cecha pilotow? A mature zdalem bez problemu i bez
        jakiejkolwiek taryfy ulgowej otrzymujac jeden z najlepszych wynikow. Jesli smerv
        nie wierzysz, podesle Ci kopie do wgladu:) Literki pozostawie by mogly dalej
        denerwowac innych:) Skoro twierdzicie wszyscy ze to moja sprawa czy literki beda
        czy nie, to czemu kazecie mi sie ich pozbyc? Brak konsekwencji:) Zegnam zatem
        majac nadzieje ze idiotyczna dyskusja wreszcie sie zakonczy bo kontynuujac ja
        pokazujecie jak niski posiadacie poziom:)
        • turdoradca Re: skarga na uczestnikow 02.11.09, 23:54
          vitek_pl napisał:
          > pokazujecie jak niski posiadacie poziom:)

V_pl...
          Ależ czemu się tak żachasz? :) wpuściłeś tak twórczy temat jak chyba nikt wcześniej ("wreszcie pilot może się oficjalnie poskarżyć i wręcz go o to proszą!")i do tego przecież miałeś tu kupę dobrych podpowiedzi co zrobić w tej wręcz hamletowskiej sytuacji - skarżyć się czy nie skarżyć się :)

Np. ta jest wyjątkowo urocza:

free-znowak napisał:
          > Może być jeden tylko zysk - jeżeli nie napiszesz skargi, a te opinie
          > Kolegów z Forum (w większości "za skargą") prześlesz do osób
          > oskarżanych i powiesz im: "powinienem napisać skargę, ale nie chcę
          > was gnoić!" To oczywiście niepedagogiczne podejście do sprawy - ale
          > dla ciebie wygodne!

a ta konkretna:

smerv napisał:
          > Jakiś papier radzę wprodukować - obojętnie, czy nazwiesz go
          (...)
          > swoje pretensje. Będziesz miał dupochron prezentujący Twój punkt
          > widzenia. Jeszcze niech się kierowcy pod tym podpiszą. Imieniem i
          > nazwiskiem możesz się podpisać, nawet z tymi trzema literkami - w
          > końcu to wszystko Twoje własne.