Dodaj do ulubionych

Turyn - Calun

09.04.10, 21:19
Prosze o informacje tych, ktorzy beda w najblizszych dniach z
grupami na wystawieniu Calunu - jak wyglada wizyta - dojazd do
Katedry, strona organizacyjna
Z gory dziekuje, malgosia
Obserwuj wątek
    • jareksiedlecki Re: Turyn - Calun 10.04.10, 17:57
      Jest strona www.sindone2010.org zawierająca niezbędne informacje w 6
      językach, z mapką i zaznaczonymi punktami dla autokarów do wysiadania i
      wsiadania tuż za katedrą, zaznaczona jest także trasa dojścia i punkt odbioru
      zarezerwowanych uprzednio biletów. Rezerwacja biletów on-line funkcjonowała już
      od 1 grudnia 2009.
      Pewnie wszystko będzie dobrze zorganizowane, tak jak było w roku 2000, gdyż są
      to te same miejsca dojazdu i dojścia. Jadę do Turynu za 4 dni.
    • jareksiedlecki Re: Turyn - Calun 11.04.10, 11:44
      Konkretnie zakładka z mapką dojazdu i dojścia do Santa Sindone jest tu:
      www.sindone.org/santa_sindone/news_e_info/00024811_Quando_sei_arrivato.html
      • malgorzata.duraj Re: Turyn - Calun 13.04.10, 15:55
        Dzięki za odpowiedź. Znam tę stronę. Chodziło mi raczej o info praktyczne od
        kogoś, kto już tam był - czy rzeczywiście wszystko sprawnie działa, czy może
        lepiej zjawić się wcześniej itp.
        • bluemar Re: Turyn - Calun 19.04.10, 18:50
          Jeżeli nie będzie zmian to wjedź na San Maurizio jak najbliżej
          Ogrodów Królewskich-tam zwykle wyznaczają pas dla autokarów a
          wchodzisz przez ogrody-kieruje służba porządkowa.Ani nie zabłądzisz
          ani nie wykażesz się inicjatywą :).Chyba że przekierują Ciebie w
          rejon Corso Sovietico to miejskim autobusem i wejściem dla
          pielgrzymów pieszych.
          • jareksiedlecki Re: Turyn - Calun 25.04.10, 23:03
            Wróciłem wczoraj. Wszystko przebiega sprawnie. Pobierana jest opłata od
            autokarów do kasy miasta Euro O - 50 €, Euro -1,2,3,4,5 - 30 €.
            • malgorzata.duraj Re: Turyn - Calun 10.05.10, 18:58
              Co prawda Całun będzie wystawiony jeszcze tylko parę dni, ale może komuś się
              przyda info.

Cały Turyn jest podporządkowany wystawieniu - pełno policji i wolontariuszy.
              Oficjalna wersja - autokar nie może nigdzie się zatrzymać tylko na Regina
              Margherita, gdzie jest checkpoint (sprawdzają, czy macie opłacony checkpoint i
              przydzielają numer stanowiska do wysiadania, mapki dają) i stanowiska do
              wysiadania (kawałek dalej, zaraz obok zaczyna się kolejka do Całunu) oraz
              wsiadania (kierowca jadąc z parkingu musi zatrzymać się przy checkpoincie po
              drugiej stronie ulicy i tam mu podadzą, na którym stanowisku was odbierze, a wy
              na ekranie możecie wypatrzyć, czy już podjechał). W rzeczywistości autokary
              jeżdżą, gdzie chcą - ja miałam jeszcze zwiedzanie oprócz Całunu, więc
              sprawdziłam dwa miejsca - można wsiadać / wysiadać na Piazza Castello (dojazd
              via Po od Piazza Vittorio Veneto, lepiej, żeby grupa czekała na autokar, a nie
              odwrotnie) oraz pod Bazyliką Santa Maria Ausiliatrice (tu nawet autokar może
              poczekać na grupę).

Rezerwację trzeba oczywiście mieć, ale nie liczą ludzi. Oczekiwanie na wejście
              to około 1,5-2h i na trasie od Ogrodów do Katedry wolontariusze sterują ruchem -
              trzeba ludzi uprzedzić, żeby trzymali się grupy, a i wolontariusze zwracają
              uwagę na to, żeby całą grupę wpuścić razem. Rozdają obrazki, gazety, foldery
              (nic po polsku).

Na początku kolejki są różne bary i łazienki (ja mojej grupie powiedziałam, że
              dopóki stoimy w pobliżu barów, to mogą sobie kupić coś do jedzenia/picia, tylko,
              żeby za bardzo się nie oddalali i jak zbliżymy się do pierwszego wolontariusza -
              oni robią takie jakby "śluzy", żeby nie było zbyt ciasno i tłoczno - to wtedy
              już mają dołączyć wszyscy do mnie). Dalej jest "wystawa" pokazująca różne
              wizerunki Chrystusa (różna technika, z różnych okresów), ale nawiązujące do
              wyglądu Człowieka z Całunu. Potem przed samą katedrą jest jeszcze kilkuminutowa
              projekcja (4 języki) pokazująca, co na którym fragmencie Płótna widać. W samej
              Katedrze są 3 rampy (na różnej wysokości i w różnej odległości od Całunu), więc
              jednorazowo zmieści się tam dużo ludzi (wydaje mi się, że na jednej rampie około
              50 osób). Bez problemu można całą grupą przejść.

W samej Katedrze nie było dużo ludzi, więc w czasie wolnym dużo moich poszło
              jeszcze do Katedry (tym razem już głównym wejściem) i spokojnie się pomodlili i
              popatrzyli na Całun choć już z dalszej odległości (z nawy głównej).

Dużo jest grup pielgrzymkowych, które mają msze, więc lepiej wcześnie rezerwować
              msze dla grup, bo w ostatniej chwili może być kłopot.

Generalnie - dobra organizacja, przebieg podobny jak w 1998 (ja wtedy akurat
              byłam), wolontariuszy pełno w całym mieści i chętnie udzielają informacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka