slav_ 28.11.09, 17:17 Brakuje jednej, najistotniejszej informacji której Gazeta "zapomniała" dodać. KTO jest odpowiedzialny za zapewnienie warunków (organizacyjnych, prawnych, finansowych) do realizacji tych zapisanych praw. Drobiazg, prawda ? :-) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: xn Siedem praw pacjenta IP: *.spray.net.pl 28.11.09, 22:10 brawo za pomysł uświadomieniu ludziom że takie prawa istnieją. Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Nieprawda: takie "prawa" nie istnieja. 10.06.11, 20:37 Gość portalu: xn napisał(a): > brawo za pomysł uświadomieniu ludziom że takie prawa istnieją. Chce to stwierdzic fundamentalnie: Nawet jakby je zadekretowal sam 1-szy sekretarz-prezydent Zwiazku Socjalistycznych Republik Europejskich, to takie prawa nie zaistnieja. Bo z definicji prawa (odsylam do Bastiata), nie istnieja prawa pozytywne. Pozytywne sa przywileje i dobra. Ale gwarantowanie zaopatrzenia w dobra nie jest prawem. Scisle biorac jest bezprawiem. Dlatego, ze ich wykonanie koliduje z prawem wlasnosci - odbywa sie na koszt innych. A zatem jest RABUNKIEM. Tyle fundamentalnych uwag filozoficznych. Nie to porusza mnie jednak najbardziej. Najbardziej porusza mnie schamienie polegajace na przyjmowaniu pomocy lekarskiej od lekarza jako cos "nalezacego sie" i jako cos, co trzeba i mozna od lekarza na drodze PSEUDOprawnej egzekwowac. Gazeta Wyborcza forsuje w ten sposob uprzedmiotowienie lekarzy w imie upodmiotowienia pacjentow. Tylko, ze tak sie nie da! Kazde uprzedmiotowienie (w obie strony!) w relacji lekarz-pacjent prowadzi do kontrreakcji. Nieuchronnie. Lekarz traktowany jako "swiadczeniodawca" MUSI traktowac chorego jako "swiadczeniobiorce". Lekarz-niewolnik przestaje w chorym widziec pacjenta. Widzi tylko kolejny przypadek. Odpersonifikowanie relacji lekarz-pacjent jest zbrodnia. Przede wszystkim wobec (niedoszlych) pacjentow. Relacje ta bowiem jest SWIETA. Nie nadaremno lekarz to zawod zaufania publicznego. Lekarz to ktos jakby czlonek rodziny pacjenta. Ta relacja ex definitione jest ponad wszystko! A wiec i np. ponad niewatpliwie sprawiedliwe (gdyby takie byly) regulacje podatkowo-skarbowe. Nie to, zebym byl przeciwko kasom fiskalnym. Juz dawno uznalem, ze dla oczyszczenia atmosfery (i nauczki dla spoleczenstwa) bedzie lepiej jak sie je wprowadzi. Chce tylko powiedziec, ze w przypadku kolizji 2 wartosci: realcji wzajemnego zaufania i szacunku lekarz-pacjent oraz korzysci skarbowych panstwa, niewatpliwie wartoscia ZNACZNIE wieksza jest ta pierwsza. Czlowiek, ktoremu powierza sie swoje zdrowie i zycie, ktoremu sie ufa, ma prawo do szacunku i zaufania pacjenta. Jezeli natomiast nie ufa sie jemu, nie nalezy korzystac z jego uslug. Wtedy jest sie chorym, ale nie pacjentem. Moralnie niedopuszczalna sytuacja jest wyzysk polegajacy na wykorzstywaniu pracy lekarza i odmaianiu mu ww dobra. Bo jak sie od kogos oczekuje dobra, trzeba byc dla niego dobrym. Dlatego wlasnie tworzenie i propagowanie "praw" pacjenta uwazam za bledne i szkodliwe - przede wszystkim dla pacjentow. Zastepowanie bowiem uczciwosci i honoru "prawami" jest nie tylko nierealistyczne, ale nieuczciwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xn Re: Siedem praw pacjenta IP: *.spray.net.pl 28.11.09, 22:15 przeczytaj ustawę to będziesz wiedział. Tu są podane tylko prawa przysługujące pacjentom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasabubu Siedem praw pacjenta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.11.09, 15:16 Leczenie za darmo leczeniem na darmo. Prawo nr 8 Mam prawo do nowego merca - i co z tego zdrowi i rozsądku. Odpowiedz Link Zgłoś
maksiu1313 Re: Siedem praw pacjenta 30.11.09, 20:16 Karta Prawa pacjenta.PODSTAWOWE UNORMOWANIA PRAWNE.wynikajace z ustawy zasadniczej-Konstytucji zdnia 2 kwietnia 1997r [DZ U NR76 poz 483] okreslone w ustawach...Ustawa z6 listopada 2008r.NFZ Prawa pacjenta.Kto jest odpowiedzialny-oczywiście MZ, NFZ,Rząd.Ani zapisy ani prawa się nie zmieniły,zostały tylko odświeżone. Odpowiedz Link Zgłoś
slav_ Re: Siedem praw pacjenta 30.11.09, 23:24 > ustawach...Ustawa z6 listopada 2008r.NFZ Prawa pacjenta.Kto jest > odpowiedzialny-oczywiście MZ, NFZ,Rząd.Ani zapisy ani prawa się nie > zmieniły,zostały tylko odświeżone. Zauważyłeś gdzieś te informacje w portalu? Bo ja nie. RĘCZĘ Ci że większość czytających uważa że za zapewnienie tych praw są odpowiedzialni lekarze i do nich będą kierowali swoje pretensje. Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Brawo GW!!Pelny sukces akcji!! 01.12.09, 21:57 Akcja zakonczona pelnym sukcesem.Juz dzisiaj mialem pierwsza arogancka,niekulturalna,agresywna rodzinke.Tak,przedstawilem sie,powiedzialem dzien dobry,uscisnalem reke,po mniej jak 5ciu minutach uslyszalem,ze "my zrobimy afere do gazety".Ot tak,bez konkretnego powodu.GRATULUJE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: Brawo GW!!Pelny sukces akcji!! 03.12.09, 17:03 practicant napisał: > Akcja zakonczona pelnym sukcesem.Juz dzisiaj mialem pierwsza > arogancka,niekulturalna,agresywna rodzinke.Tak,przedstawilem sie,powiedzialem > dzien dobry,uscisnalem reke,po mniej jak 5ciu minutach uslyszalem,ze "my zrobim > y > afere do gazety".Ot tak,bez konkretnego powodu.GRATULUJE!!! Powaznie? TY takie rzeczy potrafisz?,bo znam Cie z innej strony oczywscie wirtualnie lubisz "ublizac" ludziom... Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Re: Brawo GW!!Pelny sukces akcji!! 03.12.09, 17:45 Po pierwsze:tutaj nie jestem w pracy, Po drugie:nie jestes moja pacjentka... Po trzecie:...tylko idiotka,ktora myli slowa "idolka" i fanka",a probuje sie wymadrzac na doslownie kazdy temat i udowadniac mi /m.in./ze lepiej zna sie na medycynie.Cos jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
cccykoria Re: Brawo GW!!Pelny sukces akcji!! 03.12.09, 18:03 practicant napisał: > Po pierwsze:tutaj nie jestem w pracy, > Po drugie:nie jestes moja pacjentka... > Po trzecie:...tylko idiotka,ktora myli slowa "idolka" i fanka",a probuje sie > wymadrzac na doslownie kazdy temat i udowadniac mi /m.in./ze lepiej zna sie na > medycynie.Cos jeszcze? Nie musze byc Twoja pacjentka ,aby miec takie zdanie i Twoje tlumaczenia na nic sie nie zdadza.. Znow "idiotka" ladnie to tak nazywac kogos.Daj wiecej z siebie pokaz co potrafi dr jakie ma slownictwo? Dawaj... Odpowiedz Link Zgłoś
gazton51 Brawo rodzina... 03.12.09, 19:06 To nie lekarz, a praktykant (a praktyki są różne, dobre i złe). Rozpoznany przez cytowaną rodzinę, nie łapie nadal, że tylko mu się wydaje jakoby osobiste chamstwo można było ukrywać w pracy a demonstrować z powodzeniem na forum. O czym już nie raz się przekonaliśmy na SZ. CCykoria, nie łam się, praktykant po prostu dał świadectwo (nie mylić z dyplomem). Odpowiedz Link Zgłoś
practicant Re: Brawo rodzina... 07.12.09, 17:29 Gazton,wybacz ale nie odczuwam wewnetrznej potrzeby dyskusji z Toba.Uwazasz mnie za chama-Twoja sprawa.Uwierz-ja na Twoj temat mam duzo gorsze zdanie.Nie znamy sie,nie musimy razem pracowac ani utrzymywac zadnych innych kontaktow-i niech tak pozostanie. Milego wieczoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mądry inaczej Dość tej nagonki na lekarzy ! Oni muszą dostać... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.09, 11:10 Oni muszą dostac podwyżki bo głodują ! Jeśli popełnią błąd to z nędzy z głodu i z rozpaczy ! Jak im podwyzek i immunitetu nie dacie to zaraz jutro wszyscy wyjadą i kto nas będzie leczył ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ss Siedem praw pacjenta IP: *.128.14.110.static.crowley.pl 07.12.09, 09:15 Drogi (polski) pacjencie masz prawo do tego za co ZAPŁACI TWOJE ubezpieczenie albo szlachetny autor Tych praw (ze swojej kieszeni) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CELSUS 178 r.n.e. Siedem praw pacjenta IP: *.146.198.32.nat.umts.dynamic.eranet.pl 07.12.09, 17:56 To bajka, jak 7 krasnali i sierotce Marysi!,albo taka bajka na czasie, był dziad i baba bardzo starzy oboje etc.. Cierpliwy jak zaczyna dochodzić swoich praw od tzw. służby zdrowia, staje sie wrogiem! Rzecznik niby praw pacjeta jest niewładny w walce z białą mafią! Lekarze są bezkarni! Leczenie się w NFZ to jak ostatnie namaszczenie! Lekarze nie kierują na podstwowe badania kontrolne np. badanie krwi etc. Pacjent nie ma obowiązku wiedzieć jakie badanie jest adekwatne,niezbędne Lekarze POZ powinni stosować profilaktykę! Piszę na własnych doświadczeniach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barnaba Re: Siedem praw pacjenta IP: *.lodz.msk.pl 07.12.09, 20:11 > Lekarze POZ powinni stosować profilaktykę! NFZ powinien płacić za profilaktykę. "Za darmo" to można tylko w mordę dostać, a i to nie wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
ante-k28 Siedem praw pacjenta 04.01.10, 11:10 Bardzo fajne informacje. Często zdarzają się sytuacje kiedy pacjent jest oszukiwany, nieświadomym swoich praw. Polecam ciekawy informator, który z pewnością przybliży Prawa Pacjenta: Prawa Pacjenta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przewlekle chory Siedem praw pacjenta IP: *.dynamic.chello.pl 18.02.11, 23:48 Wszystko ok! Tylko gdzie są pieniądze na realizację tych praw. Państwo nie interesuje się przestrzeganiem tych praw i nie prowadzi należytej polityki w tym zakresie. Brak pieniędzy powoduje,że nie są respektowane prawa pacjenta. O życiu i zdrowiu Polaka decyduje urzędnik z NFZ a nie lekarz-choć ustawa zdrowotna gwarantuje prawidłową opiekę lekarską to jednak na jej realizację brakuje funduszy ze strony budżetu państwa. Ustawa zdrowotna i prawa pacjenta nie są przestrzegane a zdrowie Polaków kolejne rządy mają za nic. Może po Egipcie będzie Polska..... Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Siedem praw pacjenta 03.03.11, 00:27 rosyjski genetyk obiecał towarzyszowi Józefowi Wisarionowiczowi gruszki na wierzbie PO, PiS, PSL i SLD obiecują nieograniczone świadczenia medyczne z ograniczonych środków ja bardziej wierzę w te gruszki Odpowiedz Link Zgłoś
st.lucas Komunizm wprowadzany tylnymi drzwiami. 10.06.11, 21:45 slav_ napisał: > Brakuje jednej, najistotniejszej informacji której Gazeta "zapomniała" dodać. > > KTO jest odpowiedzialny za zapewnienie warunków (organizacyjnych, prawnych, > finansowych) do realizacji tych zapisanych praw. > > Drobiazg, prawda ? :-) Jakkolwiek za najistotniejsza uwazam inna sprawe - fundamentalne NIEistnienie "praw" socjalnych i totalne schamienie polegajace na usilowaniu zastapienia personalnej, swietej relacji lekarz-pacjent jednostronna egzekucja PSEUDOpraw, to oczywiscie jak zawsze zgadzam sie z Toba: Owym rzekomym prawom brakuje mozliwosci realizacyjnych, tak jak komunizmowi brakowalo wszystkiego: od zboza do papieru toaletowego. Komunizm wprowadzany silowo zbankrutowal. A ten wprowadzany "prawnie"...? Bedziemy mieli bezustanny spektakl "slusznych" roszczen zawiedzionego "uprawnionego" ludu i "oporu" "pazernych" i "nieludzkich" ...lekarzy oczywiscie! Bo politycy i zarzadcy NFZ przeciez dali ..."prawo". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alicia100 Siedem praw pacjenta IP: *.galas.net.pl 23.12.12, 20:42 Prawo Pacjenta do wyboru lekarza tej samej płci w szpitalu i klinice. Odpowiedz Link Zgłoś