Gość: ja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 22:44 czy wiecie coś o refundacji środków antykoncepcyjnych (nowoczesnych, 3 generacji) po wejściu do UE?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Re: refundacja 17.03.04, 22:59 W Szwecji sa pelnoplatne. Z drugiej strony w Szwecji placi sie za opieke medyczna z wlasnej kieszeni i to bardzo drogo (oprocz tego co sie placi na zus). Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: refundacja 17.03.04, 23:00 A niby z jakieko tytulu.W Eu kazdy musi sobie sam za srodki antykoncepcyjne placic.To nie sa lekarstwa niezbedne do zycia . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: refundacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.04, 23:12 W Polsce istnieją środki ant. refundowane prezez państwo, jednak nie są to środki nowoczesne. Nasz kraj powinien wprowadzić refundację nowoczesnych środków,pomimo różnic i kontrowersji jakie ten fakt wzbudza, takie są wymogi UE. czy ktos wie coś bliżej na ten temat, z moich inf. wynika, że wszelkie projekty, powstałe do tej pory, nie przeszły ps. KOKOLORES - czasami są to lekarstwa, i w celach leczniczych bywają stosowane Odpowiedz Link Zgłoś
kokolores Re: refundacja 18.03.04, 00:41 Gość portalu: ja napisał(a): > W Polsce istnieją środki ant. refundowane prezez państwo, jednak nie są to > środki nowoczesne. Nasz kraj powinien wprowadzić refundację nowoczesnych > środków,pomimo różnic i kontrowersji jakie ten fakt wzbudza, takie są wymogi > UE. czy ktos wie coś bliżej na ten temat, z moich inf. wynika, że wszelkie > projekty, powstałe do tej pory, nie przeszły > ps. KOKOLORES - czasami są to lekarstwa, i w celach leczniczych bywają stosowan > e Przeczytaj dokladnie co ja napisalam" niezbedne dla zycia" , insulina jest niezbedna do zycia..Wiem ,ze stosuje sie je rowniez do leczenia.Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: refundacja 18.03.04, 01:41 Nie sadze zeby EU mialo sie do wszystkiego wtracac. Kazde panstwo jest suwerenne i wcale nie musi wszystkiego dopasowywac do wskazowek EU, bo przeciez to nie EU daje pieniadze, tylko panstwo. Gdyby tak bylo, to w Szwecji lecznictwo powinno byc bezplatne, a jednak wizyta u lekarza kosztuje wiecej niz u najlepszego polskiego specjalisty w klinice. Wizyty u lekarzy, szpital, lekarstwa, dentysta, okulary zawsze byly w Szwecji platne: przed i po wejsciu do Unii. Leki typu insulina byly przedtem bezplatne, a teraz z powodu coraz wiekszych oszczednosci zaczely byc platne, i EU nie ma nic do powiedzenia, chyba ze bedzie panstwu zwracac jego koszty. Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: refundacja 04.05.04, 14:05 Witam, jeżeli wychodziłoby się z założenia, że tylko leki niezbędne do życia bylby refundowane, to lekka przesada...Niby jak antybiotyku nie zjesz, to tez tak szybko nie umrzesz.Z chorym błędnikiem, ślepotą, zespołem jelita drażliwego tez nie umrzesz...Jak sobie nogę złamiesz, to też nie umrzesz..I co? To znaczy, ze nalezy płacić za wszelkie usługi i leki, gdzie bez nich nie umrzesz? Apropo pigulek antykoncepcyjnych, to myśle, że by państwo na refundacji i tak lepiej wyszło, bo ilość niechcianych dzieci w rodzinach patologicznych jest tak duża i tak socjalnie obziąża państwo, że gdyby dołożyli do pigułek czy je zrefundowali, to i tak by ich to taniej an skale całego państwa wyszło... Poza tym nie mamy się co porównywac ze Szecją, tam bezrobocie wynosi 4,5 procent..Ludzie mają kase, żeby się leczyć prywatnie. U nas ludzie będą umietrać.. Odpowiedz Link Zgłoś
maszar Re: refundacja 04.05.04, 17:49 Biedne państwo (czytaj Polska) może sobie pozwolić na mniej niż bogate kraje zachodnie. Żądanie, aby w ramach mikroskopijnej składki na ubezpieczenie zdrowotne wszystko (wizyty u specjalistów bez ograniczeń i kolejek, pełne spectrum badań diagnostycznych z górnej półki oraz jeszcze 99 % leków) było refundowane - to czysta utopia. Jeśli chcesz pełnej refundacji kosztów leczenia - spodziewaj się , że składka na NFZ musiałaby wzrosnąć kilkakrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ww Re: refundacja IP: *.bielsko.dialog.net.pl 05.05.04, 19:56 Nie słyszałam o ani jednym przypadku, żeby ktoś umarł z braku pigułek antykoncepcyjnych. Na pewno nie jest to lek ratujący życie, oprócz pigułek są inne metody antykoncepcji i jakoś nikt się nie upomina o refundację prezerwatyw przez NFZ. Akurat argument, że mniej się będzie rodzić niechcianych dzieci uważam za chybiony: tam, gdzie się najchętniej ludzie mnożą nie ma nawyku stosowania antykoncepcji w ogóle, więc nawet pigułki za złotówkę nie rozwiążą problemu w byłych PGRach czy innych melinach. Niestety, państwo jest biedne i nie stać nas na fundowanie takich "fanaberii" w sytuacji, gdy brakuje pieniędzy na leki i procedury ratujące życie. A co do oddawania składek w ręce ubezpieczonych (jak by to chciał Korwin-Mikkke), to wystarczyłyby one przeciętnemu Polakowi w razie zachorowania na grypę czy biegunkę. Nie wiem, ile rodzin w Polsce byłoby stać na wieloletnie np. dializowanie chorego czy nawet leczenie cukrzycy . Jedzenie też jest nam potrzebne do życia. Podpaski i tampony też są konieczne, ale czy z tego powodu mają nam je fundować podatnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
martini_very_bianco Re: refundacja 04.05.04, 21:36 och, Maszar, a ja juz myslalam, ze jestem sama... 16%VOL 22%VAT -- takie tam... forum homeopatyczne forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=19760 Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: refundacja 04.05.04, 22:46 witam, moze i utopia, ale wydaje mi sie, ze gdyby te pieniądze odkładac, które płacimy na składki, to jakby sie zachorowało, to stać by było człowieka na to, zeby sie porządnie wyleczył, a tak nie stac na to ani NFZ ani nas... Odpowiedz Link Zgłoś
maszar Re: refundacja 04.05.04, 23:16 Tylko się Tobie tak wydaje - na operację wyrostka czy przepukliny może by wystarczyło, ale przy wszelkich (odpokać!) poważniejszych chorobach byłby już problem. A finansowanie z odłożonych własnych pieniędzy np. dializ czy chemioterapii przekracza możliwości finansowe 99,9 % społeczeństwa. I co wówczas ? Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: refundacja 04.05.04, 23:25 hej, jeśli chodzi o chemioterapie to masz racje, to rzeczywiście drogo kosztuje,ale i tak i tak w Lodzi np. w Szpiatlu Kopernika juz w styczniu ludzie sami kupowali chemie, a ci których nie bylo na to stać, to nie brali jej po prostu.. Nie wiem jak teraz wyglada sytuacja , ale generalnie masz racje, ze takie leczenie onkologiczne jest drogie i nie byłoby stać na nie przeciętnego człowieka.Mimo wszytko wydaje mi sie, że to sie jakoś powinno wyrównywać, bo nie wszycy ludzie choruja na raka czy są dializowani...Ci, którzy nie chorują na takie rzeczy, to tak i tak płacą na tych to co chorują...Nie wiem czy dobrze mysle, ale tak mi sie wydaje... Odpowiedz Link Zgłoś
maszar I na tym właśnie polega 04.05.04, 23:36 idea ubezpieczeń społecznych - zdrowsza większość społeczeństwa swoimi składkami umozliwia leczenie również kosztownych przypadków. Problem leży jednak w wysokości składki. Powtórzę raz jeszcze - przy obecnej składce niemożliwe jest pełne refundowanie kosztów leczenia na zadowalającym poziomie. Zresztą na Zachodzie tzw. państwowa służba zdrowia funkcjonuje jeszcze gorzej niż u nas - kolejki do specjalistów i na planowe zabiegi szpitalne są wielokrotnie dłuższe. A naród u nas znacznie biedniejszy (czytaj - wpływy do NFZ znacznie niższe). Oczywiście nie można zapomnieć o marnotrawstwie pewnego odsetka pieniędzy, ale nie w tym leży problem lecz w ogólnej kwocie wpływającej do systemu opieki zdrowotnej; Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: I na tym właśnie polega 05.05.04, 10:45 hej, no a jak wiec sie ma to do tego, że wczeaśniej było lepiej, że moj lekarz jeszcze rok temu przyjmował 30 pacjentow, a teraz ich przyjmuje 15...Kiedyś, nawet te 2 czy 3 lata temu nie było aż tak zle..Czemu jest więc coraz gorzej?, skoro wysokosć składek w ciagu tych 2 czy 3 lat się chyba nie zmieniła?, a z tych samych składek starcza na coraz mniej... Odpowiedz Link Zgłoś
vecka Re: refundacja 05.05.04, 15:08 Hej, jeszcze coś mi wpadło do głowy...Zabiera się ludziom na różne świadczenia, w tym zdrowowtne, 40 procent pensji.., czy to tak mało, czy też te pensje sa tak liche, że ta kwota na nic nie starcza? 40 procent to mi się wydaje dosyć duzo ogólnie. Odpowiedz Link Zgłoś