tojaa33 13.10.05, 13:20 krwiściąg(na gronkowca) jak stosować? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mirzan Re: krwisciąg 13.10.05, 14:15 Poradnik uzdrawiacza grudzień 1993r.W każdej postaci, swieży, suszony, jako herbatka, nalewka alkoholowa, dodatek do sałatek. Mirzan Odpowiedz Link
mirzan Re: krwisciąg 14.10.05, 09:06 Krwiściąg czy stary numer? Jak znajdę wolną chwilę, zrobię ściągę z tego artykułu. Mirzan Odpowiedz Link
nnike Re: krwisciąg 14.10.05, 09:35 Jedno i drugie :) A potem już bardziej roślinka ;) Odpowiedz Link
sylwia961 Re: krwisciąg 29.05.06, 09:00 Czy ktoś uzywał krwiściągu w formie nalewki dla dzieci? Czy jest dobry na candidę? Odpowiedz Link
mirzan Re: krwisciąg 15.10.05, 20:16 KRWIŚCIĄG LEKARSKI Fragment artykułu z Poradnika Uzdrawiacza grudzień 1993r ....Krwiściąg lekarski zawiera m in. : garbniki katechinowe saponiny flawonidy fitoncydy olejki eteryczne kwaśny szczawian wapnnia witaminy K i C barwniki Krwiściąg może być wykorzystany w siedmiu różnych formach do kuracji w warunkach domowych, a mianowicie: W formie naparu z samego suszonego ziela W formie naparu z mieszanki z zielem bodziszka cuchnącego i ewentualnie innymi dobrze dobranymi do schorzenia Ziołami. W formie odwaru z samego suszonego kłącza z korzeniami W formie odwaru z mieszanki z korą dębową i ewent. z kłączem pięciornika kurze ziele W formie nalewki z wódki żytniej 35-40 % [25 g ziela lub 20 g kłącza zalewamy 0,5 l wódki, odstawiamy na 15-30 dni.] W formie soku ze świeżej rośliny[ma najsilniejsze działanie fitoncydów], używać można do wewnątrz jak i zewnętrznie. W formie okładów ze świeżego ziela dobrze roztartego. Wschodnia medycyna ludowa oraz ziołolecznictwo w Europie środkowej i zachodniej przypisują krwiściągowi Lekarskiemu możliwości leczenia aż w 15 różnych schorzeniach, takich jak: Biegunka u dzieci i dorosłych. Nieżyt jelita grubego. Robaczyca, robaki w jelitach, szczególnie u dzieci. Drogi moczowe: oczyszcza i trochę zwiększa wydalanie moczu. Krwawienia: z nosa, dziąseł i gardła. W stanach zapalnych: do płukania jamy ustnej i gardła. W krwawieniach jelitowych i macicznych. Krwawienia odbytu-hemoroidy oraz pęknięcia odbytu. Krwawienia zewnętrzne skóry m. in. Rany i wrzody Czerwonka-bardzo skutecznie leczy oba rodzaje. Nieżyty jelitowe i zaburzenia żołądkowe Krwioplucie i i choroby płucne. Gruźlica płuc. Gronkowiec złocisty :hamowanie infekcji w drogach oddechowych ,pokarmowych i moczowych. Homeopatia: wykorzystuje do leczenia przede wszystkim soki ze świeżych liści oraz nalewki alkoholowe. Dawkowanie dla osób dorosłych: Napar z krwiściągu oraz mieszanki z innymi ziołami pijemy na początku kuracji po ½ szklanki, po tygodniu Zwiększamy do ¾ szklanki, a po miesiącu już po całej szklance. Odwar z samego kłącza krwiściągu pijemy po 2 łyżki stołowe, zaś z mieszanek z innymi kłączami ,po jednej Łyżce co ghodzina. Nalewki używamy po 20-40 kropli na cukier, trzy razy dziennie, między głównymi posiłkami i tylko dorośli. Sok ze świeżego ziela do wewnątrz po jednej łyżce stołowej ,3-5 razy na dobę, w zależności od nasilenia choroby. Zewnętrznie do hamowania krwotoków i krwawień 3-4 razy na dobę. Świeże ziele krwiściągu [mocno roztarte] do okładów na wrzody ropiejące czyraki i rany 3-5 razy na dobę. Dzieciom do lat 12 stosujemy dawki naparu lub odwaru o połowę mniejsze. Krwiściąg jest jest z wyboru najlepszym lekiem naturalnym do zahamowania infekcji gronkowca złocistego Wewnątrz organizmu ludzkiego, jak i u zwierząt .Przy odpowiedniej diecie i dłuższej kuracji , można u ludzi Całkowicie zlikwidować tę infekcję, a więc pozbyć się tej uciążliwej choroby. Nawet długoterminowe używanie krwiściągu lekarskiego nie stwarza żadnych działań ubocznych. Autor artykułu M. E Kofman Artykuł dotyczy krwiściągu lekarskiego, takie same właściwości ma krwiściąg mniejszy, Sanquisorba minor.Jest nawet lepszy w smaku, ma pikantny orzechowy smak i jest Stosowany w kuchni do zup i sałatek. Odpowiedz Link
nnike Re: krwisciąg 16.10.05, 00:56 Dziękuję, że zechciałeś odnaleźć ten artykuł :) Mam jeszcze pytanie: jak zrobić napar? W jakich proporcjach? Bo skąd otrzymać sadzonkę (jeśli nie znajdę jej na polu) już wiem, tyle że jest zbyt tania: www.luczaj.com/ Odpowiedz Link
nnike Re: krwisciąg 16.10.05, 12:30 Oooo :)))) Chyba nasionka jest bezpieczniej? Można by je jeszcze teraz wysiać wprost do gruntu? Odpowiedz Link
mirzan Re: krwisciąg 17.10.05, 08:29 Podaj adres, to Ci wyślę, nasiona albo sadzonki. Mirzan Odpowiedz Link
tojaa33 Re: krwisciąg 18.10.05, 17:34 wszędzie robią duże oczy jak pytam o ten krwiściąg,nie ma go nigdzie może ktos jest z Trójmiasta i wie gdzie mozna go kupić Odpowiedz Link
nnike Re: krwisciąg 18.10.05, 18:33 I dlaczego tak daleko szukasz??? Parę postów wyżej: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=12345&w=30364361&a=30490343 (eh... to czytelnictwo w Polsce... ;) Odpowiedz Link
mirzan Re: krwisciąg 19.10.05, 12:58 Uściskiem dłoni, przy okazji.Wysłane. Pozdrawiam.Mirzan Odpowiedz Link
nnike Re: krwisciąg 21.10.05, 17:00 Doszło! Naprawdę, nie wiem jak mam Ci dziękować :) Odpowiedz Link
mirzan Re: krwisciąg 21.10.05, 19:37 Drobiazg, mam wystarczającą ilość tego ziółka.Jak sptkasz jakieś ciekawe zielsko, daj znać. Pozdrawiam.Mirzan Odpowiedz Link
nnike Re: krwisciąg 14.11.05, 01:47 Oczywiście :) Ale ułatw mi sprawę i napisz, jakiego ciekawego zielska potrzebujesz? Sprawa pewnie będzie trudna, bo chyba masz wszystko w swoim ogrodzie ;) A wracając do krwiściąga: rośnie pięknie, wszystko się przyjęło, a jakie dobre w smaku ma listeczki :) Codziennie podjadam :) Odpowiedz Link
mirzan Re: krwisciąg 14.11.05, 08:41 Najchętniej sadzę rośliny ozdobne.Nie mogę znaleźć róży Hocus Pocus, ale nie szukaj jej, mam już obiecaną.Rozglądam się za nasionkami Macca i Wasabi. Dostałem w tym roku Kudzu,jak narazie rośnie słabo.Ciekawą rośliną jest buzdyganek ziemny, roślina jednoroczna. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
nnike Re: krwisciąg 16.11.05, 22:58 Aż mi głupio, bo nie umiem znaleźć takich nasion :( Może pokażą się kiedyś na Allegro? Odpowiedz Link
malasko Re: krwisciąg 23.04.06, 15:48 Faktycznie bardzo skuteczny, nawet na propolis, citrosept, srebro koloidalne juz nie radziło sobie z moimi infekcjmai a tu takie ziółko za 2 zł. Jestem w szoku ale szcęśliwa ;) Odpowiedz Link
klara99 Re: krwisciąg 26.04.06, 12:36 Od dawna szukam krwiściągu i w końcu trafiłam na to forum. To oczywiście znaczy, że mam wielką prośbę o to zioło. Napisz czy to możliwe na moj adres klara99@gazeta.pl Dziękuję! Odpowiedz Link
ulaa4 Re: krwisciąg 28.04.06, 08:20 mama kupiła mi w zielarskim zamiast krwiściągu - ziele krwawnika - bo pani sprzedawczyni nie słyszała o krwiściągu... "i może sie córce pomyliło" hihihihi moge ten krwawnik stosować przy bólach zołądka spowodowanych niestrawnocią?? (np. zamiast mięsty) ??? a krwawnika musze poszukac gdzie indziej w szczecinie :) Odpowiedz Link
malasko Re: krwisciąg 29.04.06, 19:27 To dziwne że pani w sklepie nie słyszała, ja mieszkam w małej miejscowości i nie miałam problemów z kupnem. Pewnie nikt się o to zioło nie pyta i sklepikarka nie zamawia. Ja tak miałam ze srebrem koloidalnym (pół roku temu było mało znane) poprosiłam i na drugi dzień już było do odbioru w sklepie. Odpowiedz Link
ulaa4 Re: krwisciąg 04.05.06, 18:54 hihihi ale oczy zrobiła. w spisie tez nie miała.ale moze jej sie uda :) Odpowiedz Link