venesssa 03.02.06, 01:45 odczytac zapisu EKG? Nie dotyczy kardiologow. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malkontent_jeden Re: Czy polscy lekarze ciagle nie potrafia 03.02.06, 01:56 Venessa, po jaka cholere tobie te p[ierdolone doktory? Czy ty nie mozesz se nazrywac rumianku, zarżnąć kota o północy w rogu cmentarza, zmielić go z jelitami nietoperza, zagotować w wywarze z oślich jąder i po prostu wypić? Musisz się tak katować po przychodniach? Zadzwoń do Davida Harklaya i będziesz miała profesjonalną poradę- a nie jakimś idiotycznym EKG sobie dupę zawracać... Odpowiedz Link Zgłoś
venesssa Re: Czy polscy lekarze ciagle nie potrafia 03.02.06, 02:02 Piszesz nie na temat.Chcesz zagadac sprawe, co? A moze tez nie umiesz? A za granice do pracy wybierasz sie? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Re: Czy polscy lekarze ciagle nie potrafia 03.02.06, 02:04 Ty potrafisz? Jeżeli potrafisz, to sobie odczytaj sama. Nadal nie na temat? Odpowiedz Link Zgłoś
venesssa Re: Czy polscy lekarze ciagle nie potrafia 03.02.06, 02:14 Wiesz, moja kolezanka, lekarka z Polski wyznala mi, ze bardzo sie wstydzila bedac w Stanach, bo nie umiala a tam kazda(prawie- od autora) pielegniarka umie. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Re: Czy polscy lekarze ciagle nie potrafia 03.02.06, 02:17 Jedna baba drugiej babie... Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Re: Czy polscy lekarze ciagle nie potrafia 03.02.06, 02:21 Wiem, ze jestem meska faszystowska szowinistyczna mizoginiczna antyfeministyczna swinia. Ale z tego co zacytowalas wynika jedynie, ze twoja kolezanka nie potrafi interpretowac zapisu EKG. Nic wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Re:Maklontent...., gratuluje 03.02.06, 02:28 O Matko... Stawiam? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Re:Maklontent...., gratuluje 03.02.06, 02:38 Noooo... venessa, konceptu zabraklo? Rozczarowalas mnie. Grynpojnt? jackowo? Niu Dźerzi? Trzymaj sie z daleka od tych miejsc- moze nie wszystko stracone. Odpowiedz Link Zgłoś
venesssa Re:Maklontent...., gratuluje 03.02.06, 02:42 Mieszkam w PA, mylisz sie synu. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Re:Maklontent...., gratuluje 03.02.06, 02:44 A odzywasz sie jak w Il. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Re:Maklontent...., gratuluje 03.02.06, 02:47 Zreszta, w Pa tyz duzo naszych... Szkoda ze nie potraficie nasladowac Ukraincow chociazby. Odpowiedz Link Zgłoś
venesssa Re:Maklontent...., gratuluje 03.02.06, 02:48 Jakie forum taka "odzywasz sie". Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Re:Maklontent...., gratuluje 03.02.06, 02:50 Sloneczko, dlaczego nie pyskujesz na forum Social Security? Wszysycy amerykanie maja opieke zdrowotna? Tesknisz? Moze nie potrafisz zyc bez tego, zeby kogos nie opluc? Odpowiedz Link Zgłoś
venesssa Re:Maklontent...., gratuluje 03.02.06, 02:55 Co mnie obchodza "wszyscy"? Co znaczy "opluc"? Z Twoich wypowiedzi wynika, ze zapis EKG jest dla Ciebie tajemnica. Dla reszty lekarzy (nie kardiologow) tez? Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Re:Maklontent...., gratuluje 03.02.06, 02:57 Nastepna z lepkim mysleniem. Szkoda strzepic jezyka. Odpowiedz Link Zgłoś
venesssa Re:Maklontent...., gratuluje 03.02.06, 02:28 Moja kolezanka nie potrafila, a Ty potrafisz, a inni? Tu student pierwszego roku musi. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Re:Maklontent...., gratuluje 03.02.06, 02:33 Bzdury opowiadasz i tyle. Ja moge mowic za siebie, twoja kolezanka za siebie, a ty- coz... ty mozesz mowic za studentow pierwszego roku. Pociesze cie, ze w Polsce na pierwszym roku studenci tez zmyslaja rozne historie. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_jeden Re:Maklontent...., gratuluje 03.02.06, 02:39 Najwyrazniej wiesz duzo wiecej, tylko bedziesz stopniowo dozowac posiadana wiedze. O tak. Najpierw zatrzeslas ziemia, teraz napiecie bedzie tylko narastac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anestezjolog Re:Maklontent...., gratuluje IP: *.chello.pl 03.02.06, 10:03 Student I roku( bez względu na miejsce pobierania nauki), musi umieć anatomię człowieka. EKG - słoneczko- to nie krzywa linia, którą można bezmyślnie interpretować bez znajomości fizjologii i patofizjologii ( jeżeli wiesz co to oznacza). A, żeby poznać fizjologię potrzebna jest znajomość anatomii prawidłowej człowieka, zaś do patofizjologii - trzeba znać fizjologię. Zrozumiałaś? A tak przy okazji. Po cholerę studentowi I,II czy nawet III roku znajomość EKG? Chyba tylko po to, żeby szpanować przy piwie. Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re:Maklontent...., gratuluje 04.02.06, 23:19 O ile znam program amerykański to na pierwszym roku medycyny przerabia sie wszystkie przedmioty teoretyczne (anatomia fizjologa, patologia) Na drugim roku przerabia cały metariał kliniczny (czyli część polskiego 3 roku i 4-6). Potem przez 2 lata jest w osródkach klinicznych, gdzie ma porozkładać wyniku w okreśłonych przegrudkach i resztę czasu może poświęcić nauce. Nie sądzę, aby amerykański student potrafił zróżnicować zawał w LBBB, czy potraifł diagnozować wady serca na podstawie ekg; czego się wymaga od polskich kandydatów na specjalistów w trakcie egzaminu z interny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anestezjolog Re: Czy polscy lekarze ciagle nie potrafia IP: *.chello.pl 03.02.06, 08:00 Ci, którym to potrzebne potrafią . Natomiast chirurdzy, ortopedzi, urolodzy, ginekolodzy, dermatolodzy, laryngolodzy nie muszą tego umieć. Ja także nie potrafię różnicować chorób skóry, leczyć jaskry, i wielu innych rzeczy. Zrozum kobieto, że okres omnibusów już mniął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anestezjolog Re: Czy polscy lekarze ciagle nie potrafia IP: *.chello.pl 03.02.06, 08:02 Przepraszam za literówkę"minął" a nie "mninął", bo zaraz przeczytam, że poscy lekarze nie potrafią pisać! Odpowiedz Link Zgłoś
wladek47 Re: Czy polscy lekarze ciagle nie potrafia 03.02.06, 09:06 Tu, gdzie teraz pracuje nie musze umiec, bo EKG odczytuje komputer. Przy okazji przypomnial mi sie dowcip: Co to jest "podwojnie slepa proba" ? To jest jak dwoch ortopedow oglada EKG pacjenta przed operacja. Pozdrawiam ze slonecznego dzisiaj wybrzeza Szwecji. Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Czy polscy lekarze ciagle nie potrafia 04.02.06, 23:21 komputer bardzo częśto błednie interpretuje ekg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jecek Się złożyło, Władziu47... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.06, 00:53 ... że komputerowa interpretacja róznego rodzaju zjawisk, to moja działka. A dokładnie "Analiza numeryczna szeregów czasowych". I nigdy żaden inżynier nie powie, że komputer potrafi interpretować dane. A jak powie, to kiep... Odpowiedz Link Zgłoś
aelithe Re: Czy polscy lekarze ciagle nie potrafia 04.02.06, 23:22 ekg w stanach nagłych musi znać każdy lekarz podobnie jak ALS i BLS żaden chirurg nie obroni się za zgon chorego, że chirurg nie musi się znac na ekg. Natomiast jest jedno, nie musi umiec określać osi serca i różnych bzdur. Odpowiedz Link Zgłoś
wladek47 Re: Czy polscy lekarze ciagle nie potrafia 06.02.06, 19:40 Wiem, wiem moja odpowiedz (jako konowala) miala byc ironiczna. Wlasnie dzis gdy ogladalem pacjentke ze znaczna nadwaga rocznik 76 to w jej ekg komputer napisal cos o starym zawale. W wywiadzie nic, klinicznie rowniez poza dolegliwosciami zwiazanymi z nadwaga (164 cm, 101kg). Wydaje sie, ze blad wynikal z poziomego ulozenia serca. Znam ograniczenia wynikajace z technik cyfrowych ale chyle glowe przed postepem technicznym ulatwiajacym nam prace a pacjentom zycie. A tak w ogole to EKG uczyla mnie Pani dr (teraz pewnie juz profesor) Dabrowska u ktorej mialem przyjemnosc byc na stazu z interny. Odpowiedz Link Zgłoś
diastema Re: Czy polscy lekarze ciagle nie potrafia 06.02.06, 21:03 Przyznaje sie nie umiem, ja i wiekszosc moich kolegow stomatologow. Odpowiedz Link Zgłoś