25.03.10, 13:20
raczej:
krótka gra, brak multiplayera, kolosalne ilości rzucone do sklepów, do przejścia na maks 2 razy smile
Obserwuj wątek
    • r4lph2 Re: Dobrobyt 25.03.10, 13:25
      No i PS3 smile
    • d_pawel Re: Dobrobyt 25.03.10, 13:31
      don_wroc_love -> Killzone 2 ma multi, więc twoja teoria średnio się sprawdza smile.
    • d_pawel Re: Dobrobyt 25.03.10, 13:32
      don_wroc_love -> A że wrzucają kolosalne ilości, to dobrze wink. Duża premiera w końcu smile.
    • don_wroc_love Re: Dobrobyt 25.03.10, 13:34
      @paweł
      pisałem o HR wink

co do Kz2 - sprawa była troche inna: ultrakolosalny hype na średnią grę + kolosalne ilości rzucone do sklepu+bardzo "średnia" sprzedaż gry = szybkie pikowanie cen wink
    • fijau Re: Dobrobyt 25.03.10, 13:56
      Normalnie lol - 100zł to niska cena? Śmieszne... Spytaj jakiegoś niemca, czy dałby za grę 100 euro, albo amerykanina czy dałby 100$, jak u nich nowe rozreklamowane gry kosztują chyba nie więcej niż 50 euro/dolarów.
    • wincenty.okon Re: Dobrobyt 25.03.10, 14:39
      mówią "tanie" bo jest stereotyp że gra na konsole ma kosztować 220 zł.
      Ktoś sobie takie normy ubzdurał.

Ja nie kupuje gier , których cena jest już trzy cyfrowa, gdyż uważam , że jakaś tak gierka nie jest warta więcej niż moje 2 dniówki pracy po podatkach.
    • elmo_gc Re: Dobrobyt 25.03.10, 14:48
      www.youtube.com/watch?v=YqQISNKWZSA
    • wintermute44 Re: Dobrobyt 25.03.10, 15:26
      Cieszcie się puki możecie.
      Następna generacja konsol ubije rynek wtórny.
    • b0b3rpl Re: Dobrobyt 25.03.10, 15:32
      Ta gra jest po prostu bardzo słaba i równie nudna, zero jakiegokolwiek powiewu świeżości!. Zero jakiejkolwiek ingerencji w fabułę gry, można to naprawdę łatwo sprawdzić wystarczy nic nie naciskać w cutscenkach. Grę kupiłem z kumplem w dniu premiery, na HR czekaliśmy naprawdę długo pełni entuzjazmu i nadziei na mega przygodę i nowe doświadczenie w grach komputerowych oparte na wrażeniach z rozgrywki szczytujących recenzentów. Po 4h nie ustającego rozczarowania sprzedaliśmy grę przez allegro za 3/4 ceny sklepowej czyli 150 zł.
    • george_85 Re: Dobrobyt 25.03.10, 15:33
      Tylko raz kupiłem grę, które kosztowała więcej niż 100 pln. Był to Falcon 4.0 - IMHO, jedyna warta tej ceny. Obecnie kupuję gry za >>max<< 40 zł. Grać mam w co, aż nadto, a ceny spadają, także luz.
      P.S. No dobra, za Black Sharka dałem 80 zł i pewnie za Flaming Cliffs 2.0 zapłacę podobnie, ale to wyjątki potwierdzające regułę.. :]
    • tuurngait Re: Dobrobyt 25.03.10, 16:37
      Plus setki egzemplarzy zwyczajnie skradzionych ze sklepów. Allegro -> paserstwo.
    • galnospoke Re: Dobrobyt 25.03.10, 18:25
      tuurngait - oczywiscie, oczywiscie. Paserstwo musi byc takze w MM bo w Gdanskim KZ2 koszuje 89 zl. Nie ma to jak teorie prosto z sufitu.
    • sex-login Re: Dobrobyt 25.03.10, 18:53
      sex
    • tuurngait Re: Dobrobyt 25.03.10, 19:27
      hmm, a myślałem, że piszę pod notką o HR. Przejaja panie stanisławie...
    • sunrrrise Re: Dobrobyt 25.03.10, 19:54
      "Był to Falcon 4.0 - IMHO, jedyna warta tej ceny."

W tym przypadku to już sama instrukcja w zupełności usprawiedliwia te cenęwink Choć ja za mojego F4 dałem bodajże 99zł w Empiku w roku 2000, dopiero na VooDoo2 dało się grać bo SIS620 to była porażka.

A rekord to chyba MechWarrior3 - 159zł, także w Empiku. Ech, ale to były czasy pięknych pudełek, do dziś trzymam je w szafie:]
    • tuurngait Re: Dobrobyt 26.03.10, 07:56
      Moje rekordy pod kątem kasy wydanej na pudełko to Carmageddon i Daggerfall w dniach premiery smile). Nie pamiętam już dokładnie ale ten drugi chyba ponad 200 kosztował. Masakra smile.
    • wypisany Re: Dobrobyt 26.03.10, 08:47
      Zastanawia mnie to równanie. Wynika z niego, że na PC już od dawna nie ma piractwa! Kurde, dlaczego nikt tego nie ogłosił? Bo skoro brak piractwa wpływa pozytywnie na cenę gry, a gry na PC są znaaaaaacznie tańsze już w dniu premiery, a potem tanieją z podobną dynamiką co HR czy KZ2, to wniosek nasuwa się sam.

A poważnie - jestem znacznie bliższy przyznania racji donowi, niż Radkowi - gdyby nie hype na KZ2 i gdyby nie SP only w HR, sprawa nie wyglądałaby tak różowo. Niech ktoś sprawdzi, w jaki sposób tanieją gry pokroju MW2, w których multi jest i które nadal cieszą się popularnością. Brak piractwa może wpływać na obniżki wyłącznie negatywnie, nie ma takiej możliwości, żeby przyśpieszał promocje.
    • d_pawel Re: Dobrobyt 26.03.10, 15:59
      wypisany -> Na zachodzie gry są tylko średnio o 10 euro tańsze od konsolowych, co powinieneś wiedzieć sam. Te 10 euro to zapewne równowartość tantiem, którą pobierają producenci konsol. To raz.

Dwa, zauważ jak dochodziło do obniżania cen gier na PC. Na początku startowano z pułapu nawet ponad 200 zł. Dopiero dzięki rozwojowi rynku i zwiększaniu ilości sprzedawanych oryginałów ceny spadały. PS3 nie ma piractwa samo z siebie, ale ostatnio konsole przeżywają wzrost - z grubsza następuje ten sam mechanizm co przy PC. Więcej klientów = korzystniejsza oferta.
    • d_pawel Re: Dobrobyt 26.03.10, 16:01
      * "Brak piractwa może wpływać na obniżki wyłącznie negatywnie, nie ma takiej możliwości, żeby przyśpieszał promocje."

Piractwo to nie jedyna rzecz, która wymusza wojnę cenową (szczególnie na tak niedostosowanym do realiów Polski rynku jak konsole), jest jeszcze konkurencja z innymi producentami (i PC).
    • voltaire-78 Re: Dobrobyt 26.03.10, 20:27
      oj pawle pawle... to że gra w licytacji kosztuje w danym momencie 80 zł nie znaczy że HR można kupić za 100 zł. Najtańsze oferty "kup teraz" z wysyłką to kwestia 144 - 150 zł. Istotne są ceny w aukcjach ZAKONCZONYCH a tutaj większość ofert jest rzędu 160 -170 zł !!! Choć zdarzają się perełki po 1 zł z BCM. Po drugie - dałem sobie spokój z allegro. Dla 20 zł nie warto tracić czasu, jakości (popalcowane płyty, uszkodzone pudełka), gwarancji sklepowej czy po otwarciu paczki dostać inną płytę (raz mi się zdarzyło, na szczescie wymiana bez problemu ale tydzien z głowy...) Lepiej wypatrywać promocji w sklepach wielkoformatwocyh typu saturn (gow3 za 199 zł, xbox elite z forzą i halo odst za 900 zł)
    • don_wroc_love Re: Dobrobyt 27.03.10, 11:53
      @voltaire-78

hint: sklepy gdzie wymieniasz gry. Przynosisz jedną używkę, bierzesz inną używkę i masz pewność, że płyta jest nieporysowana i w doskonałym stanie smile

już w tym momencie wiem, że za Bad Company 2 nie dam więcej niż 30 złotych (inna sprawa, że szkoda mi więcej kasy na to wydać) smile Za Heavy Rain podobnie smile
    • cienki_bolek_2 Re: Dobrobyt 30.03.10, 08:30
      Fanatyzm don_wroc_love'a zniechęca do czytania komentarzy ...
      KZ2 średnią grą ?? Życzyłbym sobie taką grę na X-a. Bo naprawdę nie ma na nim w co grać sad
    • don_wroc_love Re: Dobrobyt 30.03.10, 11:05
      fanatyzm?

heeeelooooł! poczytaj sobie opinie graczy miły kolegowink to nie tylko moja opinia wink gra jest bardzo średnia smile to że graficznie piękna, to niestety NIC nie znaczy...

i na iksie "nie ma co grać"? czyżby fanboj antyiksowy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka