Dodaj do ulubionych

Perspektywa w grach

10.06.10, 22:03
Mam pytanie. Jak wiemy, w grach istneije widok z osoby pierwszej (z oczu bohatera) FPP/FPS First person perspective lub trzeciej (zza pleców) TPP - third person perspective. A jak wygląda zatem 'second' - widok z osoby drugiej? O ile jest. No ale musi być skoro jest z 1-szej i 3-ciej. Prawda?

Mój kolega, Antoni B. napisał:

CytatNie gwarantuję że wyjaśnię zrozumiale ale spróbuję: pomimo iż w grach rozróżnienie na pierwszą i trzecią osobę odbywa się za pomocą kamery to wywodzi się ono z pierwowzorów literackich i jest związane z odmianą przez osoby liczby pojedynczej.
1. os. lp. czyli "ja" jest wtedy kiedy narrator mówi o bohaterze per "ja" w grze występuje to wtedy kiedy mechanika umożliwia identyfikację z bohaterem w taki sposób aby gracz był w stanie powiedzieć o postaci "ja". sztandarowym przykładem byłby Gordon Freeman z serii Half-Life. NPC zwracają się bezpośrednio do gracza, gracz widzi świat oczami bohatera - słowem immersja jest pełna.
3. os. lp. czyli narrator wyrażający się o bohaterze "on" "ona" ono". tu, ze względu na gatunkową popularność, przykładem będzie Tomb Raider -w grze tej nie ma pełnego zespolenia bohaterki z graczem. akcje na ekranie nie są wymierzone bezpośrednio w gracza tyko w postać na ekranie (to samo tyczy się starych przygodówek). to jest właśnie growa paralela trzeciej osoby.
i pozostaje 2. os. lp. czyli narrator mówiący o bohaterze "ty". z wizualnego punktu widzenia jest to coś niemożliwego do przeniesienia na mechanikę (gry komputerowej) opartą na pracy kamery. dlatego stawiam na stare tekstówki gdzie punkt widzenia gracza jest jednocześnie formą literackiej narracji. coś w stylu komunikatu od gry "idziesz ciemnym korytarzem. spotykasz szczura. co robisz."

Czy ma rację? Wygląda przekonywająco.
Obserwuj wątek
    • Gość: abc Re: Perspektywa w grach IP: *.warszawa.vectranet.pl 10.08.10, 07:48
      chyba ma rację wink
    • sora_no_iro. Re: Perspektywa w grach 10.08.10, 17:14
      Nie do końca. Po pierwsze , uzyskanie widoku z drugiej osoby nie jest niemożliwe. Po prostu nie ma to sensu. Różnica między tpp a spp (second person perspective) polega jedynie na tym że w pierwszym przypadku mamy jedynie kamerę podążającą za bohaterem, w drugim natomiast "kamerzystą" jest jakaś postać niezależna, występująca w grze i mająca jakieś znaczenie. Przykład, God of War 3, wykańczanie Posejdona. Akcję oglądamy z oczu jednej postaci, ale sterujemy tą na którą patrzymy. Nie ma czegoś takiego jak tpp z widokiem z pierwszej osoby, bo to musiałaby być ta sama osoba, względem której mamy tpp. Tu właśnie pojawia się druga postać, która nie jest bezimienną "kamerą", a konkretną osobą, biorącą udział w grze. Co do fpp - ja i tpp - on. Też nie do końca. W fpp możemy założyć że oglądamy świat przedstawiony naszymi oczami... Dlaczego nie możemy zrobić tego w tpp? W fpp nie widzimy całego wirtualnego ciała, ale ono tam jest. Bo np. fragment ręki czy nogi który w strzelankach jest widoczny nie nalezy do naszego ciała. Poza tym jak możemy powiedzieć "ja" skoro sterujemy gordonem freemanem? Możemy się jedynie z nim utożsamić. Więc skoro mamy bohatera z własnym ciałem z własnym nazwiskiem, na którego kształtowanie nie mieliśmy wpływu, a mówimy "ja" ta sama sytuacja może mieć miejsce w tpp. Mało tego co z grami tpp z niemym bohaterem którego sam tworzę, tak by był podobny do mnie? Nadaję mu moje imię i z założenia przenoszę siebie do wirtualnego świata. Utożsamiając się z wirtualnym sobą, jak najbardziej używam określenia "ja". Persepktywa nie ma tu kompletnie żadnego znaczenia. Przecież to ja gram, ja przeżywam daną opowieść, ja przez cały czas jestem w centrum akcji.
      • sora_no_iro. Re: Perspektywa w grach 10.08.10, 17:46
        Jeszcze do czego zmierzam, żeby nie było nieporozumień. first person nie ma nic wspólnego z "ja". Person perspective nie dotyczy gracza, a usytuowania kamery względem postaci którą sterujemy. Nasza postać sama w sobie jest pierwszą osobą (first person) i widok z jej oczu to właśnie first person perspektive, nie z naszych. Widok z naszych oczu to tpp. My jesteśmy tą trzecią osobą, która obserwuje poczynania sterowanej postaci. Spp jest czymś pomiędzy fpp i tpp, można by powiedzieć granicą. By uzyskać taki widok, nie może on być ani z oczu bohatera, ale też nie bezpośrednio z naszych. Dlatego wkracza druga postać (second person) dopiero z której oczu obserwujemy pierwszą osobę, czyli tą którą sterujemy. Ale znowu efekt działa tylko w takich sytuacjach jak opisana z gowem. Musimy mieć drugą postać/bohatera, bo jeśli on jest niemy i nie możemy na niego oddziaływać, mamy zwykłe tpp. Wiem że ktoś może pomyśleć spp to tak jakbym ja grał z zamkniętymi oczami a kolega opowiadał co się dzieje. Nie, nie oto chodzi w perspektywie, kolega też jest trzecią osobą. Pierwszą i drugą osobą mogą być jedynie postacie w tv.
        • s.p. Re: Perspektywa w grach 10.08.10, 21:34
          Gdzieś widziałem koncepcje gry w której widzimy co widzi nasza ofiara. Tak samo
          wydaje mi się że w Wolverine Origins było 2nd perspective jak sie walczyło ze
          snajperem. Widzieliśmy siebie przez lunete agenta zero
          • lubiemajonez Re: Perspektywa w grach 11.08.10, 01:20
            W gow3 masz kamere z 2giej osoby np przy finiszerze Posejdona wink Nie obserwujesz akcji oczami bohatera, nie masz widoku zza pleców swojej "kukiełki", na poczynania Kratosa którym sterujesz patrzysz z perspektywy nieszczęśnika, który rozpaczliwie próbuje wybrnąć z mało komfortowej sytuacji smile Swoją drogą wspaniała gra, polecam gorąco big_grin Pozdrawiam.
      • angh Re: Perspektywa w grach 11.08.10, 03:39
        sorry, ale glupoty piszeszwink jezeli fpp to perspektywa pierwszej osoby, czyli
        widok z oczu, a drugiej osoby to widok niezlaeznego obserwatora, to taki sam
        wdok jest i trzeciej, i czwartej, i piedziesiatej osoby. dlaczego akurat tpp to
        widok sylwetki gracza? a nie 10pp, czy 2pp...
        Samo fpp i tpp przyjelo sie juz jako osobne slowo, i nie ma co tego porownywac
        do pierwszej czy entej osoby.
        "In video games, "third person" refers to a graphical perspective rendered from
        a fixed distance behind and slightly above the player character. This viewpoint
        allows players to see a more strongly characterized avatar, and is most common
        in action games and action adventure games. Games with this perspective often
        make use of positional audio, which the volume of ambient sounds varies
        depending on the position of the avatar."
        I chyba wiecej dodac sie nie dawink
        • sora_no_iro. Re: Perspektywa w grach 11.08.10, 09:22
          to nie o to chodzi że postać może być piąta szósta, czy pięćdziesiąta. Jest postać pierwszoplanowa, czyli nasza a reszta to po prostu drugoplanowe, wszystkie te osoby to second person, jeśli mowa o perspektywie. Bo w końcu możemy widzieć świat z perspektywy bohatera, to co on widzi, czyli fpp. Możemy być "bogiem" i widzieć wszystko z góry tpp. Ale możemy mieć obraz tego co widziałaby jakaś inna postać w grze i ten obraz to perspektywa właśnie tej postaci, nie nasza nie naszego bohatera. Zresztą w pierwszym poście, to o tych szczurach w tunelu. Racja to jest też spp. Narrator opowiada nam co widzi. Ale gdyby zamiast gadać, podpiąć się do jego wzroku. to co zobaczymy, będzie perspektywą narratora, który znajduje się w miejscu akcji, nie naszą i nie bohatera. Jeśli umieścimy kamerę kącie pomieszczenia mamy widok/perspektywę z kąta, jeśli na drzewie... z drzewa. Więc jeśli kamera znajduje sie w jakiejś postaci, to ona nam pokazuje co widzi, a że nie jest naszą kukiełką jest jakąś postacią drugą i to jest widok z drugiej osoby. Zarówno fpp jak i spp jest widokiem z oczu, różnica jest tylko w osobie, której perspektywę widzimy.piwo
        • lubiemajonez Re: Perspektywa w grach 11.08.10, 12:43
          angh No chyba nie IMO, fpp- pierwsza osoba, widok bohatera, TP trzecia osoba czyli ty, jesteś poza światem przedstawionym i wiesz co się dzieje, ruchy kamery nie zawsze pokrywają się z tym gdzie patrzy kukiełka, "Sp" oglądasz poczynania bohatera z oczu osoby znajdującej się w świecie przedstawionym, patrzysz tam gdzie obserwator i tym samym sterujesz inną osobą, bohaterem czyli masz drugą osobę.
          • bunch Re: Perspektywa w grach 11.08.10, 15:46
            Piotr Kubiński już wiele wyjaśnił na GC.
    • blazkowicz Re: Perspektywa w grach 12.08.10, 12:42
      Nie ma po co drobiazgowo odmieniać gry przez osoby smile. Podstawowy podział na
      perspektywę pierwszej osoby (czyli uczestnika wydarzeń) i perspektywę osoby
      trzeciej (czyli "kogoś innego") jest wystarczający do rozróżnienia, czy patrzymy
      na wszystko przez oczy głównego uczestnika wydarzeń.

Później możemy się bawić w klasyfikowanie i opisywanie kamer: W World of
      Warcraft domyślny widok to kamera "zza pleców" postaci, ale możemy ją dowolnie
      obracać i patrzeć na twarz bohatera biegnącego "w naszym kierunku". Mało tego,
      możemy nawet zoomować tak długo, aż uzyskamy widok FPP. To, że niewygodnie się
      gra w taki sposób, to inna sprawa.

Czym innym zresztą jest "gra FPP": taka, w której mamy tylko jeden widok do
      wyboru (choć cutscenki często stanowią wyjątek), a czym innym "widok FPP", który
      bywa dostępny nawet w strategiach.

Po wypaleniu odpowiednich substancji można by zacząć wyliczać, że np. w
      Borderlands dany widok może być dla jednej osoby FPP, a dla drugiej TPP, jeśli
      grają co-op monitor w monitor i patrzą wzajemnie na swoje postacie smile.
      Reasumując, OP wyczerpał temat moim zdaniem, ale czemu by sobie nie pobrzęczeć smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka