Dodaj do ulubionych

Perły z Lamusa 2: Another World

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 11:14
To była gra która wstrząsnęła ówczesnym rynkiem Pc. Zagrywałem w nią jeszcze na swoim 386 smile Kończącą grę animację do tej pory mam jeszcze przed oczami wink To były piękne czasy...
Obserwuj wątek
    • Gość: 1337m45t4 Re: Perły z Lamusa 2: Another World IP: *.dfqs.pl 12.01.09, 11:23
      a screen jest z odgrzewanej wersji z 2006 (bodajże) roku.
    • wypisany Re: Perły z Lamusa 2: Another World 12.01.09, 11:24
      A ja przypominam tylko, że grę nadal można kupić. Popytajcie w Empikach.

A może macie coś o Beneath A Steel Sky? Rewelacyjna przygodówka, z iście filmową fabułą...
    • kas_ptas Re: Perły z Lamusa 2: Another World 12.01.09, 11:28
      Nie tak starą jest prawdziwa perła-secret of monkey island. może coś o tym wspomnicie?
    • wypisany Re: Perły z Lamusa 2: Another World 12.01.09, 11:30
      Tudzież Simon The Sorcerer... Taaaak, gry typu point n' click nigdy się nie zestarzeją. Najpiękniej sze w nich jest właśnie to, że nawet stare dwuwymiarówki wyglądają dobrze. I nadal swietnie się w nie gra.
    • Gość: Rat Re: Perły z Lamusa 2: Another World IP: *.axit.pl 12.01.09, 11:34
      Szkoda tylko, że dajecie recenzje pecetowych wersji. Amigowe był o wiele lepsze. I miały lepszy dźwięk.

Co do Another World, to przez wiele lat byłem przekonany, że powstała tylko jedna część. Dopiero po kilkunastu latach na emulatorze SEGI zagrałem w dwójkę. Tytuł to "Heart of Alien". W drugiej części gramy tym przyjacialem, który nam pomagał w pierwszej. Natomiast główny bohater z pierwszej części jest pomocnikiem w drugiej smile
    • simplex Re: Perły z Lamusa 2: Another World 12.01.09, 12:47
      "Szkoda tylko, że dajecie recenzje pecetowych wersji. Amigowe był o wiele lepsze. I miały lepszy dźwięk."

Wersja amigowa byla krotsza:
      "Reviews praised the graphics, sound, and gameplay, but criticized the length. Chahi responded with a new level just before the arena when the alien friend rescues Lester at the end of a long dead-end corridor. Also added were more dangers, which were a guard in the prison at the bottom of the lift, more lethal steam jets added in the maze-like ventilation system, and two enemies on the bottom of the pool in the power circuit area. This ended up being the 1992 MS-DOS version"

Co do Heart of the Alien - wielu zatwardzialych fanow Another World nie uznaje tego sequela - nie pracowal przy nim Eric Chahi, w ogole nie mial z ta gra nic wspolnego.
    • Gość: Rat Re: Perły z Lamusa 2: Another World IP: *.axit.pl 12.01.09, 13:00
      No to prawda, że była ciut krótsza. Ale co do dźwięku, miała lepszy. W ogóle to Another World przeszedłem chyba na każdej platformie smile Amiga, PC, Snes, Sega, potem wersje odnowioną PC.

"Co do Heart of the Alien - wielu zatwardzialych fanow Another World nie uznaje tego sequela - nie pracowal przy nim Eric Chahi, w ogole nie mial z ta gra nic wspolnego."

No była dużo gorsza od pierwszej części. Nie miała już tego klimatu. Ale mimo wszystko miała wspólne z jedynką to, że był to ten sam świat i kontynuacja historii z jedynki.
    • simplex Re: Perły z Lamusa 2: Another World 12.01.09, 13:07
      Dlatego planuje ja przejsc wink na emulatorze Segi.
      AW przeszedlem na Amidze i PC, w odstepie wielu lat wiec nie pamietam roznicy w muzyce. Wersje odnowiona kupilem na stronie twórcy: www.anotherworld.fr/anotherworld_uk/
      O dziwo w momencie premiery byla tańsza (5 euro - tyle ze wtedy euro było droższe wink).

"Wszyscy, którzy lubią gry przygodowe, powinni się z nim zetknąć."

Eeee, czy iles tam lat temu byla inna definicja "gry przygodowej"? wink

A a propos Segi CD to na te malo popularna i zapomniana konsole jest kilka fajnych malo znanych gier - m.in. swietna gra Hideo Kojimy (tak, tego od MGS) o ktorej malo kto slyszal - Snatcher. Coś w rodzaju cyberpunkowej przygodówki.
      en.wikipedia.org/wiki/Snatcher
    • Gość: ryboss Re: Perły z Lamusa 2: Another World IP: *.chello.pl 12.01.09, 13:29
      Do następnego odcinka proponuję The Neverhood. Durgiej takiej gry już, chyba nigdy nie będzie - plastelinowe animacje, genialna muzyka, postaci, fabuła... ech...
    • Gość: y Re: Perły z Lamusa 2: Another World IP: *.k2.pl 12.01.09, 13:31
      był remake w 2006 albo 2007 roku, nie pamiętam, dawali go do CDA smile nowa odsłona to stara dobra gra dopasowana do większych rozdzielczości - miło było po latach ukończyć tą gierkę jeszcze raz - mogli by teraz podobnemu retuszowi poddać Flashback smile imo był dużo lepszy.
    • simplex Re: Perły z Lamusa 2: Another World 12.01.09, 13:44
      Bluznierco, Flashback nie byl lepszy wink, ale wyprobuj reminescence - nie jest to remake, ale przynajmniej dziala na wielu platoformach.

ryboss: popieram, Neverhood For The Win! wink
    • Gość: y Re: Perły z Lamusa 2: Another World IP: *.k2.pl 12.01.09, 14:01
      Neverhood do dzisiaj ma osobą kapliczkę u mnie na półce to fakt gra była czymś czego do dzisiaj nikt nie powtórzył (jeżeli chodzi o efekt jak i samą kreację).

I będę walczyć jak Lew ale serio dla mnie Flashback był lepszy - klimat jakiś taki bardziej pod mój gust smile
    • simplex Re: Perły z Lamusa 2: Another World 12.01.09, 14:32
      Spoko, sa rozne gusta. Mnie sie flashback tez bardzo podobał. Szkoda ze Fade to Black nie bardzo dawało rade.
    • slawomir.serafin Re: Perły z Lamusa 2: Another World 12.01.09, 14:40
      @simplex - oj tak, Fade to Black to był zawód - przekombinowane, jak na mój gust. I ja też wolę Flashbacka od Another World smile
    • Gość: DMG Re: Perły z Lamusa 2: Another World IP: 212.180.146.* 12.01.09, 15:37
      Tankseruba..
    • own3d1n1 Re: Perły z Lamusa 2: Another World 12.01.09, 15:48
      Ktoś chciałby wpaść i pograć w Another World na Amidze A500+ ?? smile)
    • Gość: Propozyszyn Re: Perły z Lamusa 2: Another World IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 17:11
      A ja mam dla Was propozycje, pewnie bedzie cholernie trudno, ale byłoby super. Otoz moze byscie cos wyszperali na temat beta wersji roznych gier? Jak wiemy, spora czesc gier w fazie beta byla zupelnie inna niz ich pozniejsze pelne wydanie (np Gothic)
    • Gość: meep Re: Perły z Lamusa 2: Another World IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 17:43
      @own3d1n1
      Ja mogę wpaść w ferie jak mieszkasz blisko. Ale zagrajmy w coś na dwóch graczy tongue_out. Podobnie jak remiscene dla another world (a właściwie out of this world - pod takim tytułem gra była sprzedawana w USA) jest RAW. Korzysta z danych OOTW z wersji DOSowej i muzyki protrackera z wersji znanej bardziej na Amidze.
    • Gość: Willy Re: Perły z Lamusa 2: Another World IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.09, 17:46
      "Klayman, up here!"
    • simplex Re: Perły z Lamusa 2: Another World 12.01.09, 18:20
      Meep: wielkie dzieki za namiar na RAW, you made my day! smile
    • Gość: :) Re: Perły z Lamusa 2: Another World IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.09, 20:36
      ja muszę tę grę przejść przynajmniej raz w roku. ostatnio zaimplementowałem sobie ją w playstation portable
    • Gość: MadMad Re: Perły z Lamusa 2: Another World IP: *.adsl.alicedsl.de 12.01.09, 23:59
      Tak przy okazji: Neverhood jest oficjalnie freeware.
    • simplex Re: Perły z Lamusa 2: Another World 13.01.09, 09:15
      Jakies dowody?
    • Gość: prusak Re: Perły z Lamusa 2: Another World IP: *.chello.pl 13.01.09, 18:32
      a ktos pamieta 'Heart Of Darkness'? bardzo podobna w systemie rozgrywki do AW i takze swietna animacja.

nad nia rowniez pracowal sam Eric Chahi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka