16.01.10, 18:25
Mam w domu kilka kwiatów i od jakiegoś czasu fruwają mi po mieszkaniu maleńkie czarne muszki. Szukałam przy kwiatach i donicach, ale nic nie zauważyłam. Czy te muszki są od kwiatów i jak je zwalczyć?
Obserwuj wątek
    • 8nocnymarek Re: Muszki. 17.01.10, 22:27
      Te muszki to prawdopodobnie ziemiórki. Mieszkają w twoich kwiatkach /ziemi/. Ja
      swoje zlikwidowałam ustawiając w pobliżu kwiatków na parapecie płytkę
      owadobójczą. Teraz znów się zaczynają pokazywać. Pewnie muszę ponownie ustawić
      płytkę by na kilka m-cy mieć spokój.
      Może ktoś będzie znał jakiś inny sposób by się ich pozbyć. latają wszędzie.
      • tamaryszek44 Re: Muszki. 18.01.10, 22:17
        Masz rację, wszędzie. Te płytki to jakie? gdzie kupić i jak się nazywaja?
        • tamaryszek44 Re: Muszki. 29.01.10, 16:57
          Ej czy ktoś mi podpowie?
          • dorkasz1 Re: Muszki. 29.01.10, 17:10
            Na pewno produkuje takie zielone płytki (wymiar ok. 10 cm x ok.18) firma Bros i
            chyba Bayer. Można je kupić w supermarketach, leżą na półce obok środków
            przeciwko komarom i innym molom. Nie pamiętam ceny. Kupuję taką jedną w czasie
            jesiennej plagi muszek owocówek.
            • tamaryszek44 Re: Muszki. 29.01.10, 19:20
              Dzięki, mam nadzieję że skuteczne będą.
              • yoma Re: Muszki. 29.01.10, 19:50
                Hej, przecież ja tu pisałam, to gdzie to jest?

W każdym razie doczytałam się, że są specjalne lepy na ziemiórki. Zwykły lep tez
                może być albo i miseczka ze słodką wodą. Mają się przylepić albo utopić.
                • doroteja_z_brzozy Re: Muszki. 29.01.10, 21:20
                  bardzo dobrze spisywały mi się kiedyś takie lepkie plastikowe
                  trójkąty, które wsadza się wprost do ziemi i wszystkie muszki się do
                  tego przyklejają. niestety nie pamiętam producenta, przywoziłam toto
                  z Niemiec, bo w Polsce nie było. Podejrzewam, że teraz są w
                  ogrodniczych. były całe żółte i w paczce było kilka. :-)
                  • 8nocnymarek Re: Muszki. 01.02.10, 16:37
                    Też stosowałam, muszki rzeczywiście przylepiają się do tych "lepów", ale wg mnie
                    bardziej radykalne są te ustawiane płytki owadobójcze.

Te kartoniki "lepy" kupowałam w sklepach ogrodniczych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka