tamaryszek44 16.01.10, 18:25 Mam w domu kilka kwiatów i od jakiegoś czasu fruwają mi po mieszkaniu maleńkie czarne muszki. Szukałam przy kwiatach i donicach, ale nic nie zauważyłam. Czy te muszki są od kwiatów i jak je zwalczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
8nocnymarek Re: Muszki. 17.01.10, 22:27 Te muszki to prawdopodobnie ziemiórki. Mieszkają w twoich kwiatkach /ziemi/. Ja swoje zlikwidowałam ustawiając w pobliżu kwiatków na parapecie płytkę owadobójczą. Teraz znów się zaczynają pokazywać. Pewnie muszę ponownie ustawić płytkę by na kilka m-cy mieć spokój. Może ktoś będzie znał jakiś inny sposób by się ich pozbyć. latają wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tamaryszek44 Re: Muszki. 18.01.10, 22:17 Masz rację, wszędzie. Te płytki to jakie? gdzie kupić i jak się nazywaja? Odpowiedz Link Zgłoś
dorkasz1 Re: Muszki. 29.01.10, 17:10 Na pewno produkuje takie zielone płytki (wymiar ok. 10 cm x ok.18) firma Bros i chyba Bayer. Można je kupić w supermarketach, leżą na półce obok środków przeciwko komarom i innym molom. Nie pamiętam ceny. Kupuję taką jedną w czasie jesiennej plagi muszek owocówek. Odpowiedz Link Zgłoś
tamaryszek44 Re: Muszki. 29.01.10, 19:20 Dzięki, mam nadzieję że skuteczne będą. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Muszki. 29.01.10, 19:50 Hej, przecież ja tu pisałam, to gdzie to jest? W każdym razie doczytałam się, że są specjalne lepy na ziemiórki. Zwykły lep tez może być albo i miseczka ze słodką wodą. Mają się przylepić albo utopić. Odpowiedz Link Zgłoś
doroteja_z_brzozy Re: Muszki. 29.01.10, 21:20 bardzo dobrze spisywały mi się kiedyś takie lepkie plastikowe trójkąty, które wsadza się wprost do ziemi i wszystkie muszki się do tego przyklejają. niestety nie pamiętam producenta, przywoziłam toto z Niemiec, bo w Polsce nie było. Podejrzewam, że teraz są w ogrodniczych. były całe żółte i w paczce było kilka. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
8nocnymarek Re: Muszki. 01.02.10, 16:37 Też stosowałam, muszki rzeczywiście przylepiają się do tych "lepów", ale wg mnie bardziej radykalne są te ustawiane płytki owadobójcze. Te kartoniki "lepy" kupowałam w sklepach ogrodniczych Odpowiedz Link Zgłoś