01.03.04, 19:43
Podejrzewam,że mój młody ognik posadzony jesienią przemarzł.Wiatr zerwał
okrycie i listeczki ognika zbrązowiały :(
Jak myślicie ,czy uda się go uratować ? Tak mi go szkoda....

Janeta
Obserwuj wątek
    • amadyn Re: Ognik 01.03.04, 20:02
      Często się zdarza, że w czasie ostrej zimy liście ognika przemarzają.Wiosną
      jednak ognik wypuszcza nowe.Co innego gdy jest bardzo ostra zima,wtedy może
      zdażyć się że przemarzną pędy.Wiosną wycinamy uszkodzone gałązki do miejsca
      zdrowej tkanki a roślina szybko odbije.
      amadyn
      • janeta5 Re: Ognik 01.03.04, 20:38
        Dzięki Amadynie za pocieszenie :).Tak się zmartwiłam.Teraz mam nadzieję,że
        mojemu ognikowi "odbije" :)

Janeta
        • jacekzakrzewski Re: Ognik 01.03.04, 21:53
          Zeszłorocznej zimy mój zmarzł, ale na wiosne dbił. Obetnił przemarzniete
          gałązki. A na przyszłość lepiej okrywaj na zimę.
    • jerzy.wozniak Re: Ognik 02.03.04, 20:28
      Ognik szczególnie posadzony na wietrznych lub chłodnych, mniej słonecznych
      stanowiskach przemarza. Najczęściej dotyczy to młodych świeżo posadzonych
      roślin do 3 lat później jest już lepiej lecz czasem w ostre zimy cześć gałęzi
      przemarza i ginie. Liście utrzymują się tak do –12C jeśli jest zimniej
      brązowieją i opadają. Należy go ściółkować i kopczykować na zimę.
      Jurek
      • ptasik Re: Ognik 03.03.04, 09:00
        Janeto
        Na moich innych zimozielonych tez w bardzo mrozne zimy liscie brazowieja, a
        potem im odbija:))) przyznam Ci sie po cichutku, ze ja swoich ekstra nie
        chronie - wyszlam z zalozenia , ze musza sobie radzic i radza.... Wspieram je
        tylko dobrym slowem i wystarcza:))))
        Kiedys cos poprzykrywalam i potem za szybko jak sie okazalo w odniesieniu do
        kaprysow pani zimy (mrozy w kwietniu) odkrylam i rzeczywiscie im nie odbilo...
        • wini3 Re: Ognik 03.03.04, 09:12
          Ptasiku! Ty żyjesz w zupełnie innym kraju! My reszta jak na Syberii. Pozdrawiam
          Ciebie i wiosnę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka