Dodaj do ulubionych

Czym zasłonić murek oporowy?

15.06.10, 11:19
Dzień dobry bardzo:) Nabyliśmy drogą kupna działkę na ogródkach -
jest zagospodarowana, część rzeczy zostawię, część chcę pozmieniać,
wizja juz mi sie klaruje powoli ale mam mały problem - murki oporowe
z betonu - wygląda to jak fundamenty a człowiek który widział jak to
było budowane mówi że sięga w głąb na co najmniej metr, półtora i
jest zbrojine więc wyrywanie tego to chyba dynamitem. poza tym
działka jest nierówna i murki tworzą takie niby tarasy. Może i
funkjonakne, tyle że brzydkie. Myślałam o dwóch możliwościach -
obłozyć kamieniem (ale to dość kosztowne) albo obsadzić pnączami.
Jak mi się uda to wieczorem wstawię zdjęcie brzydalków. a! chcę mieć
ogród w stylu wiejskim, taki angielski, sielski. Dlatego klinkier np
na murki odpada. Pozdrawiam i czekam na odzew:) początkująca
ogrodniczka
Obserwuj wątek
    • obrobka_skrawaniem Re: Czym zasłonić murek oporowy? 15.06.10, 11:45
      Sa okladziny elewacyjne - nie tylko kamienne ale tez betonowe dobrze imitujace
      naturalny kamien (te sa tansze od kamienia). Obejrzyj gdzies, policz ile bedzie
      potrzeba. Dol murkow mozesz troche zaslonic ziemia, te scodki nie musza miec
      plaskiej powierzchni.
      Mozna tez zaslonic to drewnem, np. polslupkami. Nie wiem czy bedzie to tansze,
      musisz sama policzyc.
      • bakali Re: Czym zasłonić murek oporowy? 15.06.10, 11:50
        Możesz tez podsypać ziemi i obsadzić skalniakami, rojniki i rozchodniki dobrze
        by sobie poradziły, szybko rosną i po kilku latach po murkach nie będzie sladu.
        Albo pomyśleć o roslinach płożacych, wybór jest spory.
        • obrobka_skrawaniem Re: Czym zasłonić murek oporowy? 15.06.10, 11:53
          Ja bym jednak wyeksponowala te murki, przynajmniej niektore jesli na wszystkie
          nie wystarczy funduszy.
    • obrobka_skrawaniem Re: Czym zasłonić murek oporowy? 15.06.10, 11:50
      Nie napisalas jak wysokie sa te murki. Jesli sa niskie to zaslonisz je
      zadarniajacymi roslinami skalnymi, ktore beda sie zwieszac: gesiowka kaukaska,
      macierzanka, floks szydlasty i in. Sporo jest takich roslin.
      • horpyna4 Re: Czym zasłonić murek oporowy? 15.06.10, 12:42

Na niskie murki świetna jest lnica bluszczykowata. Zwiesza się, a
        jeżeli są nierówne i popękane, to włazi w szczeliny i wygląda bardzo
        romantycznie.

No i niektóre gatunki rozchodnika bardzo ładnie się zwieszają.
      • nastja Re: Czym zasłonić murek oporowy? 15.06.10, 14:38
        już piszę - one są róznej wielkości - to znaczy miejscami około 50 -
        60 cm a miejscami zaledwie 20, wynika to z połozenia działki na
        stoku gory. na te nizsze chyba posadzę barwinek, tym bardziej że
        jest to miejsce w cieniu drzew - da radę pozasłaniać? tzn czy się
        poprzewiesza ładnie? o okładzinie kamiennej myślałam, nawet o tym
        żeby "dobudować" trochę ruinek - tzn parę kamieni na murku, żeby
        wyglądał na ruinkę. w tym roku raczej nie do zrobienia, bo jestem w
        6 mcu ciązy a ja taka jestem że sama muszę wszystko zrobić bo
        inaczej nie jestem zadowolona z efektu. ale za rok kamienie raczej
        albo jakaś okładzina kamieniopodobna. Ale rośliny by juz mogły
        pracować. Myślalam też o bluszczu tylko nie wiem czy to nie za
        bardzo ekspansywny gość w ogródku.
        • obrobka_skrawaniem Re: Czym zasłonić murek oporowy? 15.06.10, 15:07
          Do cienia bluszcz, on szybko nie rosnie, ew. dowiedz sie o jakies odmiany
          rosnace wolniej (ale nie wszystkie nadaja sie na zewnatrz w naszym klimacie),
          mozna go przycinac. Barwinek tez bedzie dobry do cienia.
          Teraz nic nie rob, mozesz sobie poczytac i poogladac, a przeswiadczenie, ze nikt
          nie zrobi tak dobrze jak Ty nie jest dobre. Przeciez nikt nie bedzie sie
          przygladal z bliska tym murkom, poza tym zawsze troche rosliny zaslonia. Jak cos
          bedzie troche krzywe to bedzie bardziej naturalnie wygladac, w naturze nic nie
          ma pod linijke.
          • bakali Re: Czym zasłonić murek oporowy? 15.06.10, 15:13
            Ja bym poleciła raczej bluszcz niz barwinek, szybciej rosnie, efektowny jest
            bardzo, a i do naszych polskich warunków wydaje mi się bardziej przystosowany
            niż barwinek.
            • obrobka_skrawaniem Re: Czym zasłonić murek oporowy? 15.06.10, 15:17
              Barwinek swietnie przetrwal tegoroczna zime.
              Murki mozna jeszcze zaslonic jalowcami plozacymi, ale tylko w naslonecznionych
              miejscach. Beda sie ladnie przewieszac z tych schodkow.
              • bakali Re: Czym zasłonić murek oporowy? 15.06.10, 15:25
                obrobka_skrawaniem napisała:

> Barwinek swietnie przetrwal tegoroczna zime.

Mój nie :(
                • obrobka_skrawaniem Re: Czym zasłonić murek oporowy? 15.06.10, 15:36
                  A jaki mialas gatunek?
                  Barwinek pospolity (Vinca minor L.) rosnie w Polsce dziko, wiec jest
                  przystosowany do naszych warunkow. Pod moim blokiem jest piekny.
                  Moze jakies grzyby go zalatwily pod sniegiem.
                  • bakali Re: Czym zasłonić murek oporowy? 15.06.10, 15:39
                    I tak właśnie wyglądał po zimie, jakby gniły mu łodygi od dołu :( wrzuciłam go
                    do strat pozimowych, a raczej pośniegowych. Tak kiepsko wyglądał, że po prostu
                    go wyrzuciłam, już nawet ostre cięcie nic by nie pomogło.
                    • nastja Re: Czym zasłonić murek oporowy? 16.06.10, 09:10
                      dziękuję za wszelkie podpowiedzi - pooglądałam sobie rośliny o
                      których mówiliście i będę myśleć. najgorzej że wszystkie mi sie
                      podobają :) ale to pewnie dlatego że pierwszy raz urządzam ogród:)
                      obróbko_skrawaniem, wiem że takie podejście o jakim mówiłam nie jest
                      dobre ale taka już moja wada. zosia-samosia ze mnie a często nic
                      dobrego z tego nie wychodzi. No nic, muszę pojezdzic po castoramach
                      i sklepach z kamieniami, pomyśleć, powybierać, zaprojektować to
                      jakoś. Pozdrawiam serdecznie
                      • obrobka_skrawaniem Re: Czym zasłonić murek oporowy? 16.06.10, 10:44
                        Wez ze soba chlopa i go naucz. Jak bedziesz wszystko sama robic to sie
                        zarabiesz. Ja tez tak mialam i sie oduczylam. Okazalo sie, ze przynajmniej
                        niektorym osobom mozna cos powierzyc do zrobienia.
                        Byl niedawno temat murkow oporowych, znajdz ten watek. Tam podalam linki do
                        stron o murkach, sa tez wymienione gatunki roslin.
                        • obrobka_skrawaniem Re: Czym zasłonić murek oporowy? 16.06.10, 10:46
                          To ten watek:
                          forum.gazeta.pl/forum/w,309,112747229,112750343,Re_Murek_oporowy.html
                          • nastja Re: Czym zasłonić murek oporowy? 16.06.10, 11:02
                            dzieki za kolejne linki:) ja tego samosiowania powoli się oduczam,
                            częściowo z wyboru, częściowo dlatego ze jestem w ciazy. i o dziwo
                            okazuje się ze mozna, tak jak mówisz. tylko cierpliwości potrzeba, a
                            z tym u mnie krucho... powoli rysuje mi sie kształt tych murków w
                            głowie, każde zdjęcie, porada na wagę złota. trza chyba wziąc kartkę
                            i narysować to wszystko bo mi poucieka :) pozdrawiam
                            • dar61 Ostrożnie 16.06.10, 15:34
                              Ostrożnie z tym demontowaniem mur[k]ów oporowych na skłonach terenu.
                              Chyba ktoś nie bez przyczyny tam je wbudował?

Jeśli wśród zdjęć, jakie nam obiecała {Nastja}, będzie fotka z
                              szerszej perspektywy, to może się okazać, czy te stare murki były
                              tylko dla ozdoby, czy miały ważniejszą praprzyczynę.

Wykonane na miejsce murów oporowych murki układane "na sucho", z
                              ziemną i darniową przekładką, mogą łatwo być obsadzone wszelką
                              zdatną roślinnością.

Ich ziemne wstawki pomiędzy bloczkami skalnymi, nawet
                              specjalne "okienka" niezamurowane w murkach na zaprawie, obniżenia
                              miejscowe ich koron - są sposobem na odsączanie po zboczu wody
                              opadowej w glebie. Zniszcznie naraz takiej struktury utrzymującej
                              glebę w ryzach może być,szególnie w roku deszczowym jak tegoroczny,
                              błędem.

Powtórzyć warto: ostrożnie!
                              • nastja Zdjęcia murków 16.06.10, 21:39
                                obiecane zdjęcia. mam nadzieje że sie ukażą. jeśli nie, prosze
                                administratorów o usunięcie postu. Widok od strony tarasu:
                                fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2307480,2,1,DSC-0909.html" border="0" alt="/fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2307480,2,1,DSC-0909.html">

https://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2307481,2,2,DSC-0910.html

https://fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2307482,2,3,DSC-0911.html
                                • nastja Re: Zdjęcia murków 16.06.10, 21:41
                                  https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hf/fe/816m/zZz8c5yww4VfQmRfbB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hf/fe/816m/GeY8nuyDPjsR1s4OcB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hf/fe/816m/kZY0DbsnNaaHB5PTrB.jpg
                                • obrobka_skrawaniem Re: Zdjęcia murków 16.06.10, 21:49
                                  Niewiele tych murkow, myslalam, ze to jakies kaskady. Jak posadzisz pod nimi
                                  jakies byliny to je zaslonisz, ale moze warto je podkreslic.
                                  Co to za drzewo kolo nagrobka?

• dar61 Jednak nic strasznego 17.06.10, 00:08
                                    Nic kłopotliwego jednak, żadnych górotworów nie ma :)

To jednak nie nagrobek:
                                    fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hf/fe/816m/ZxtFtZ1hX9FDxWl7rX.jpg
                                    fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hf/fe/816m/bmxlJf4YQ0xzOCvVnX.jpg
                                    fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hf/fe/816m/HvrImoGz6yjV8acQ0X.jpg
                                    Wykuwanie ich to robota dla buldożera, nie dla warsztatowego młota
                                    udarowego. Można by je zastąpić jakąś palisadą z np. dębowych pali,
                                    w korze, ale łatwiej je będzie rzeczywiście obsadzić zwisłościami,
                                    nawet bluszcz je z czasem osłoniłby.
                                    • bakali Re: Jednak nic strasznego 17.06.10, 08:44
                                      Nie takie złe te murki! A nawet bardzo praktyczne, roslinnośc nie rozlezie się
                                      tak łatwo po całej działce
                                      A gdybys je po prostu pomalowała na jakiś neutralny kolor?
                                      • horpyna4 Re: Jednak nic strasznego 17.06.10, 09:35

Najlepsza byłaby lnica bluszczykowata. Wczepia się toto we wszystkie
                                        szpary.

Co do pomalowania, to jest sprawa dość ryzykowna. Najwyżej pociągnąć
                                        takim "mlekiem" cementowym, ale też nie warto. Stary, podniszczony
                                        murek obsadzony lnicą wygląda całkiem nastrojowo. Najlepiej posadzić
                                        ją tuż obok górnej krawędzi murku i pozwolić się zwieszać.

Przy wyższych murkach można posadzić bluszcz pospolity, u dołu.
                                        • nastja Re: Jednak nic strasznego 17.06.10, 09:54
                                          kurczę, czyli co? przesadzam z tym murkiem? Widocznie tak, skoro
                                          uważacie że nie taki zły:) tylko ten beton... a ja bym chciała
                                          kamień... ale poczekam z tym kamieniem i na razie ponasadzam zwisy
                                          jakieś.

obróbko droga - ten nagrobek to romantyczny kranik (mnie się kojarzy
                                          z kapliczką) a to drzewko to chyba cyprysik jakiś (może nutkajski
                                          tylko tak uformowany) ale głowy nie dam.
                                          • horpyna4 Re: Jednak nic strasznego 17.06.10, 10:23

I o to chodzi - trzeba obsadzić jak najtaniej (najlepiej wysępić od
                                            różnych działkowiczów), a jak się za parę lat dorobisz, to wtedy
                                            można kamień.

• obrobka_skrawaniem Re: Jednak nic strasznego 17.06.10, 10:40
                                            Mozesz ten beton wykorzystac jako podstawe do lawek, tylko siedziska zamontowac.
                                            Przepraszam, ale mi sie skojarzylo z nagrobkiem.
                                            Cyprysik nutkajski ma luzna forme, a ten jest kopiasty, ale moze to jakas odmiana.
                                            • gabula777 Re: Jednak nic strasznego 17.06.10, 11:01
                                              Mnie się te murki z surowego, lekko spatynowanego betonu bardzo podobają, pasują
                                              do stylu tego ogrodu, niczym bym ich nie zasłaniała, ewentualnie w jakimś
                                              miejscu czymś zwisającym( pasował by tawulec pogięty) 'przełamała', albo jak
                                              pisze Obróbka zrobiła ławeczkę okoloną niskim żywopłocikiem( np. drobnolistnym
                                              bukszpanem) posadzonym na murku.
                                              Drzewko obok kranu to moim zdaniem cyprysik ( Chamaecyparis pisifera var.filifera).
                                              • bakali Re: Jednak nic strasznego 17.06.10, 11:12
                                                Możesz potraktować te murki jak skalniak, posadzić mu na górze rojniki i
                                                rozchodniki, z takich się płożacych i zwisających, sezonowo, ale to raczej na
                                                wiosnę, floksy szydlaste i inne poduszkowce, z chęcią się przewieszą w dół. Ew.
                                                karmnik ościsty, płożący tymianek...
                                                Z wieloletnich rzeczywiscie bluszcz by pasował i inne o których piszą dziewczyny.
                                              • bei Re: Jednak nic strasznego 17.06.10, 11:17
                                                No cos Ty- masz modny ogród, ba, STYLOWY:)- taki beton wygląda
                                                industrialnie, mozna go jeszcze podpatynować w jakimś miejscu mchem:)
                                                Moze służyć do przysiadania- jesli chcesz wygodniej- to jakaś deseczkę
                                                przytwierdzic albo stalowa płytkę- lub zeliwną drobną kratkę.
                                                Tam, gdzie chcesz, by rosliny troszke zasłoniły- to wszsytko, co sie
                                                przewiesza będzie dobre (oczywiscie dobrane do stanowiska i podłoża)
                                                Np...ubiorek wiecznie zielony ze smagliczką- tak podmiksować:), albo
                                                coś...co kożuchem wypływa:)
                                                • bakali Re: Jednak nic strasznego 17.06.10, 11:27
                                                  Aha, a skoro fundamenty murków są na metr w ziemię, to kwestia kretów i nornic
                                                  jakby schodzi na drugi plan, tylko pozazdrościć :)
                                                  Mnie tez murek się podoba, praktyczne rozwiązanie, trochę trąci PRL-em, ale
                                                  trochę stylizacji i gotowe. Zdecydowanie bym ich nie usuwała, tylko zaadaptowała.
                                                  • agnieszsz Re: Jednak nic strasznego 17.06.10, 11:52
                                                    Może oda się wysępić kolorowy bluszcz. Zimą nie przemarza, pnie się doskonale.
                                                    https://fotoforum.gazeta.pl/photo/2/ea/sc/zbzd/MU6VvczJFBeH1ibfjB.jpg
                                                  • obrobka_skrawaniem Re: Jednak nic strasznego 17.06.10, 11:56
                                                    Bluszcz bedzie wlazil na krzewy i trudno go bedzie poskromic.
                                                  • nastja Re: Jednak nic strasznego 17.06.10, 12:09
                                                    hehe mój peerelowski murek jest trendy :) wyburzać go nie chciałam
                                                    tylko "podrasować". co do nornic to są i sie pasą jak mają na czym
                                                    (wnioskuje po tym, że większość kwiatów posadzona jest w
                                                    koszyczkach) ale na nie chyba nie ma rady. Bluszcz mi się baardzo
                                                    podobuje ale w rzeczy samej obawiam się że mi wlezie na krzaczki
                                                    bedę tylko ciąć i ciąć i ciąć... a jeśli chodzi o najtańszą wersję
                                                    to barwinek znalazłam dziś na skarpie koło parkingu przy moim bloku,
                                                    cała połać więc tylko wykopać i posadzić :) na zacienione miejsca
                                                    pod drzewkami jak znalazł, bo tu rośnie niemal w ciemności :)
                                                  • agnieszsz Re: Jednak nic strasznego 17.06.10, 12:36
                                                    Ta odmiana bluszczu, którą pokazałam, jest niezbyt ekspansywna. A
                                                    miejsca masz dość i na barwinek, i na inne.
                                                  • gabula777 Re: Jednak nic strasznego 17.06.10, 13:50
                                                    Barwinek posadź zamiast trawy pod krzewy tam gdzie murek jest najniższy, by go
                                                    zasłonił.Tam murek akurat wygląda nieciekawie, przypomina krawężnik.
                                                  • dar61 Jednak dotuliłbym murkowi rondel 17.06.10, 16:14
                                                    Jeślibym miał do wyboru ten beton i skalniakowe murki na sucho -
                                                    wybierałbym te drugie.
                                                    Nic jednak nie stoi tu u {Nastji} na przeszkodzie, by stopniowo
                                                    złamać linię tego betoniaka podłożonymi u jego podstawy kamieniam,
                                                    najlepiej płasko na sobie ułożonymi,w postać muru na sucho. Faliście
                                                    w pionie i poziomie - jak basteje czyli rondle...

Tu, oszczędzając rozbiórkowej roboty, obłożyć można z zewnątrz ten
                                                    mur, za obkładkę [międzymurkową] i przekładkę dać ziemi, wziemić
                                                    w nią zdobyczne skalniaki - i sprawdzić za dwa, trzy lata efekt
                                                    wizualny. Wróżę, że jak się postarać, wyszłaby ładna "maskownica"
                                                    tego betonowego murku. Odpadłoby jego malowanie.
                                                    Piękna robota, na lata, aż miło by podłubać tam... :)

*/ Posadzenie tuż obok betonowego murku roślin o mocnych korzeniach,
                                                    drzew i dużych krzewów, niechybnie rozsadzi i uszkodzi murek. Oby ta
                                                    czereśnia ze zdjęcia tego [za szybko] nie uczyniła.
                                                    Mówię to po zeszłojesiennym usunięciu kilkunastoletniej wiśni u
                                                    mych rodziców - jej korzenie przełamały kiludziesięcioletnią
                                                    podmurówkę płotu, podobnie jest u sąsiadów kilka domów dalej.
                                                  • obrobka_skrawaniem Re: murek + ogrod angielski 17.06.10, 19:30
                                                    Na tej stronie na ostatnim zdj. sa ladne murki z nieregularnych kamieni. Gdyby
                                                    sie udalo kupic takie plytki do oblozenia betonu to by dobrze wygladalo.
                                                    poradnikogrodniczy.pl/angielskie.php
                                                  • nastja Re: murek + ogrod angielski 17.06.10, 20:10
                                                    o tak, tego chcę, takiego kamienia właśnie:) będę zatem biegać po
                                                    kamieniarzach w wolnych chwilach i szukać
    • wielki_szuwarek Re: Czym zasłonić murek oporowy? 20.06.10, 21:49
      ja tez mam taki murek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka