Dodaj do ulubionych

Wstrętny berberys!!!

16.04.04, 14:16
Dziś przycinałam berberysy. KOSZMAR !!! Nienawidzę pracować w rękawiczkach,
więc jestem pokłuta i podrapana. Może macie jakieś metody na rozkrzewienie
tego drania (ma być z tego pod siatką odstraszacz dla złodziei :))), ale
takie żeby nie trzeba go było ciąć? niestety obawiam się, że jednak takowych
nie ma :(
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • amadyn Re: Wstrętny berberys!!! 17.04.04, 14:19
      Witam.
      Niestety innej metody nie ma. Trzeba więc zaopatrzyć się w grube rękawice
      robocze,najlepiej ze skóry i ciąć.
      amadyn
      • mamut11 Re: Wstrętny berberys!!! 18.04.04, 20:46
        Bardzo ciekawy temat, tez mam berberys pod plotem ale nei zamierzalam podcinac.
        Jak to robic? Czy bez przycinania sie nie rozkrzewi??
        • ka1311 Re: Wstrętny berberys!!! 19.04.04, 13:56
          Oczywiście, że się rozkrzewi, ale zdecydowanie wolniej mu to bedzie szło i
          wolniej będzie rósł. Większość krzewów rośnie szybciej jak się je przycina i
          stąd moje zmartwienie. Dziś już pozbyłam się większości kolców z rąk, ale nagal
          mam małe, trudnogojące się ranki. Chyba faktycznie kupię sobie rekawice takie
          na budowę z grubej skóry.
          Pozdrawiam
          Kasia
          • pauli7 Re: Wstrętny berberys!!! 19.04.04, 23:55
            ja ostatnio cielam jakiegos klujacego krzaka takimi specjalnymi nozycami do
            ciecia wysokich zywoplotow - na wysuwanej dluuuugiej raczce - musialam przy tym
            zajeciu wygladac oglednie mowiac glupawo, bo krzak mial metr a ja stalam daleko
            od niego i czailam sie z dlugimi nozycami:) ale udalo sie nie pokluc - metoda
            skuteczna, ale okropnie nieporeczna...;)

ka1311 napisała:

> Oczywiście, że się rozkrzewi, ale zdecydowanie wolniej mu to bedzie szło i
            > wolniej będzie rósł. Większość krzewów rośnie szybciej jak się je przycina i
            > stąd moje zmartwienie. Dziś już pozbyłam się większości kolców z rąk, ale
            nagal
            >
            > mam małe, trudnogojące się ranki. Chyba faktycznie kupię sobie rekawice takie
            > na budowę z grubej skóry.
            > Pozdrawiam
            > Kasia
            • ka1311 :DDDDDDD n/t 20.04.04, 14:08
              • czatowniczka berberys 22.04.04, 10:24
                też w ogródku przed domem mam berberysy i strasznie kaleczą mi ręce gdy je
                podcinam, często niestety ostatnio zjadane są przez mrówki, a w ostatnim roku
                był docieplany bydynek i częs z nich trzeba było wykopać bo uschły, ale nic
                dosadz się inne. Przycinać powinno się je gdyż lepiej rosną.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka