babiszon 22.02.02, 18:14 dostałam storczyk - mój problem to 1. gdzie postawić 2. ile podlewać 3.coś wyrasta z ziemi takie glizdy co to proszę o krótkie odpowiedzi pozdrawiam Jagna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: storczyk 23.02.02, 20:03 Witam na forum Gazety! Te glizdy to korzenie powietrzne, służą do przytrzymywania rośliny i dotleniania. Nie wolno wiec ich obcinać. Więcej o storczykach – orchideach napisałem w wątku 238. Jeśli będzie mało to chętnie dopiszę więcej. Pozdrawiam, Jerzy Woźniak P.S. Czy nie ma etykietki z nazwą? Odpowiedz Link Zgłoś
uwazna Re: storczyk 23.02.02, 22:28 Proponuję skorzystać z b. dobrej strony "www.storczyki.org.pl" Polskiego Towarzystwa Miłośników Orchidei, gdzie jest mnóstwo informacji o tych roślinach, w tym również dotyczących uprawy. Liczne zdjęcia umożliwiają identyfikację rodzaju, gatunku, a czasem i odmiany. Sądząc po tych robalowatych korzeniach, przypuszczam, że ten storczyk to phalaenopsis. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
babiszon Re: storczyk 24.02.02, 18:36 jerzy.wozniak napisał(a): > Witam na forum Gazety! > Te glizdy to korzenie powietrzne, służą do przytrzymywania rośliny i > dotleniania. Nie wolno wiec ich obcinać. Więcej o storczykach – orchideac > h > napisałem w wątku 238. Jeśli będzie mało to chętnie dopiszę więcej. > Pozdrawiam, > Jerzy Woźniak > P.S. Czy nie ma etykietki z nazwą? Pytanie te glizdy czyli korzenie usychają czy to tak ma być , czy ten kwiat choruje na coś pozdrawiam Jagna Odpowiedz Link Zgłoś