22.02.02, 18:25
Potrzebuje rady. Chodzi o to, ze to juz moj rozmaryn, ktory umiera a ja nie
wiem co sie dzieje. Galezie od wewnatrz robia sie brazowe, powoli opadaja, choc
jeszcze nie tak dawno wszystko bylo ok i nawet zaczely kwitnac takie ladne,
male kwiatki. Wiem, ze to dosc wymagajaca roslina. Czytalam, ze lubi byc
zraszany, ze lubi srednia ilosc wody. Ale co jeszcze? Jaka rozmaryn lubi
ziemie? Lubi slonce, cien? Wydawalo mi sie, ze robie wszystko zgodnie z
instrukcja a jednak... Nie wiem jednak czy moge ufac poradnikom...

Z gory dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • biedroncia Re: rozmaryn 22.02.02, 18:26
      w drugim zdaniu zjadlo mi slowo. przepraszam. powinno byc: "chodzi o to, ze to
      juz moj DRUGI rozmaryn"...
    • jerzy.wozniak Re: rozmaryn 23.02.02, 19:57
      Witam na forum Gazety!
      Rozmaryn nie jest wcale delikatna roślina, podobnie jak wiele roślin
      śródziemnomorskich doskonale znosi suszę i chłody w zimie (ale nie u nas).
      Niestety jak wszystkie rośliny z tamtych rejonów, aby dobrze przezimował musi
      mieć obniżoną temperaturę i stosunkowo wilgotne powietrze. Nasze babcie miały
      chłodne przedsionki i tam trzymały takie rośliny jak oleandry, rozmaryn, figę
      jadalną, i wiele innych które dziś bardzo rzadko widzimy w mieszkaniach. Ci
      bogatsi budowali oranżerie. Nie ogrzewane lub ogrzewane skąpo, oszklone
      pomieszczenia, do których na zimę wstawiano cytrusy, figi, agawy i wiele innych
      roślin doniczkowych, które wymagają zimowanie w niższej temperaturze.

Oranżerii nie należy mylić ze szklarnia gdyż to całkiem różne pomieszczenia.
      Nie maja one również nic wspólnego z ogrodem zimowym.

Zima rośliny takie jak rozmaryn w mieszkaniu nie mają odpowiednich warunków i
      zwykle chorują lub nawet zamierają. Wymagają ciepłego, suchego klimatu i nie
      lubią deszczu. Najlepiej rosną na słonecznych, chronionych od wiatru balkonach,
      gdyż bezpośrednie nasłonecznienie jest im niezbędne do prawidłowego rozwoju.
      Uprawiamy je w pulchnej, przepuszczalnej, próchnicznej ziemi. Sadzonki
      wynosimy na balkon w połowie maja. Można je też posadzić na grządkach. W
      sierpniu wybiera się egzemplarze do przezimowania w skrzynkach z piaskiem w
      chłodnym niekoniecznie słonecznym pomieszczeniu. Podczas całego roku należy
      rośliny chronić przed mrozami. W pani roślinie być może też zagnieździły się
      przędziorki, co często zdarza się w mieszkaniach. Polecam tabletki doglebowe
      np. Bayer. Rośliny zimą dobrze jest przyciąć i przechowywać w najchłodniejszym
      miejscu mieszkania (niekoniecznie nasłonecznionym). Roślin nie należy często
      podlewać, ale nie można dopuścić, aby ziemia wyschła całkowicie.
      Powodzenia,
      Jerzy Woźniak
      • biedroncia Re: rozmaryn 24.02.02, 19:27
        dziekuje bardzo Panu za odpowiedz.
        sprobuje dostosowac sie do tego co Pan napisal. mam nadzieje. ze jeszcze nie
        jest za pozno.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka