06.08.11, 12:04
na całej dzialce mam glinę (i to taką, że garnki można by lepić) , jakie rośliny lubią takie podłoże, co ja mam na tym klepisku posadzić (może jakieś drzewka? krzewy? trawa na tym urośnie?)
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: glina 06.08.11, 13:43
      Też mam glinę. Trawa rośnie, i nie tylko trawa. O dziwo rosną jałowce, bo one bardziej potrzebują słońca, niż przepuszczalnego podłoża. Świetnie rośnie cypryśnik błotny, bo jako roślina bagienna nie potrzebuje powietrza w glebie. Poza tym migdałek, irgi (w słońcu), złotlin (w cieniu). I mnóstwo innych, w tym byliny (nawet niektóre cebulowe). W zasadzie nie da się uprawiać w glinie roślin wrażliwych na stagnującą wodę podczas wiosennej odwilży. Jest to ważne zwłaszcza na płaskim terenie, gdzie woda nie ma możliwości szybkiego spływania.

Oczywiście warto najpierw przekopać klepisko z czym się da (piach, torf, igliwie), żeby trochę napowietrzyć. Podobno dobrze jest najpierw posiać żyto, bo jego korzonki rozbijają glinę. No i przekopanie tego żyta też dobrze robi.
      • bei Re: glina 06.08.11, 14:14
        Mam jak Horpyna- beton z gliny. Trawa rośnie świetnie- tym bardziej teraz, gdy dużo opadów było:)
        Rosnie u mnie wszystko- gdy sadzimy rośliny to w wielkie doły sypiemy im wymagane przez nich podłoze. Niektorym- np rododendronom, dodatkowo trzeba stanowisko podwyższyc, by nie rosły w zastoinie wodnej.
    • baas1 Re: glina 08.08.11, 23:33
      A po dużych opadach - jak wczorajsze -można ryż sadzić:)
      • horpyna4 Re: glina 09.08.11, 08:05
        Ziemia gliniasta wymaga odpowiedniego ukształtowania powierzchni, żeby woda mogła spływać. Jeżeli na zewnątrz działki jest wyżej, to pozostaje zrobić na działce stawek i nachylić powierzchnię gruntu w jego stronę. Wtedy po ulewach znaczna część ogrodu nie będzie stać pod wodą.

Nie musi to być zresztą stawek, w którym cały czas jest woda. Może być takie okresowe bagienko; takie miejsce warto przeznaczyć pod uprawę błotolubnych bylin. A może być to bardzo piękna kolekcja: kosaciec żółty i syberyjski, niezapominajki, kaczeńce (istnieje odmiana o kwiatach pełnych), krwawnica, tojeść bukietowa, tatarak, czermień błotna...

Oczywiście jeżeli na zewnątrz ogrodu jest niżej, to nie ma problemu i trzeba nachylić teren tak, żeby woda spływała. Ewentualnie porobić jeszcze rowki odwadniające.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka