25.08.11, 18:50
Dostałam od koleżanki na nowe mieszkanie storczyka.Czy może mi ktoś powiedziec jak o niego dbać zeby był ozdoba mieszkania na dłużej?
Obserwuj wątek
    • bez19 Re: Storczyk 25.08.11, 19:38
      Storczyk storczykowi nierówny.
      Jak sie nazywa ten Twój ?

bez
      • belcia26 Re: Storczyk 25.08.11, 22:38
        a zebym ja to wiedziała,taki najpopularnieszy u nas.
        • thea19 Re: Storczyk 26.08.11, 09:42
          pewnie phalaenopsis
          postaw go w jasnym miejscu ale nie centralnie w sloncu
          raz w tygodniu podlej przegotowana woda - jesli stoi w oslonce to po godzinie wylej nadmiar
          uzywaj nawozow do storczykow w czasie kwitnienia - instrukcje masz na opakowaniach
          zraszaj liscie
          usun palaczy, owoce, warzywa i inne kwitnace kwiaty to storczyk bedzie dluzej kwitl
          jak przekwitnie to jest szansa, ze na badylku wypusci nowe kwiaty, jesli jednak po miesiacu bedzie nadal goly badylek to go obetnij jak najnizej
          oczywiscie rozmawiaj z nim jak najwiecej :-)
          • belcia26 Re: Storczyk 26.08.11, 14:31
            Tak to ten storczyk :)
          • wanda43 Re: Storczyk 26.08.11, 15:23
            Troche to nie tak. Storczykow sie nie podlewa, a namacza / czyli wstawia z doniczka do naczynia z wodą/ w destylowanej lub przegotowanej i odstalej dobe wodzie z dodatkiem nawozu do storczykow. Nawoz stosuje sie albo wg wskazan producenta, albo 1/4 zalecanej dawki do kazdego namaczania. Namacza sie dopiero wowczas, gdy korzenie widoczne przez doniczke sa srebrzysto biale, doniczka leciutka jak piorko, a w srodku na sciankach nie widac rosy. Mniej wiecej co 10-14 dni. Lepiej przesuszyc, niz zalac. Ze zraszaniem trzeba ostroznie, bo woda zalegajaca u nasady lisci lub w srodku powoduje gnicie. Badylek po kwitnieniu obcinamy dopiero, gdy zaschnie i tylko tyle /1 cm powyzej/ ile zaschlo, poniewaz czesto wypuszcza pędy boczne lub przedluza pęd kwiatowy. Niektore Phalaenopsis kwitna kilka miesiecy, inne znacznie krocej. Nowe pedy kwiatowe wypuszczaja przewaznie po ok. roku i nie sa to kwitnienia tak obfite, jak te kwiaciarniane. Lubią towarzystwo innych roslin i naczynka z wodą obok siebie /parowanie zwieksza wilgotnosc wokol/. Nie znosza przeciągow i temperatur ponizej 18 stopni.
            • belcia26 Re: Storczyk 26.08.11, 21:13
              No to nie wiem kto ma racje
              • thea19 Re: Storczyk 26.08.11, 21:46
                ten kto ma racje, to stawia kolacje :-D
                ja storczykow nigdy nie moczylam - podlewam woda i po godzinie nadmiar wylewam, korzenie srebrzystobiale sa zawsze, moczylam zawsze bonsai bo ich podlac nie sposob
                badylek nie zawsze usycha - czasem straszy lysa zielenia kilka miesiecy a jak wypuszcza nowego, to wtedy stary zasycha
              • wanda43 Re: Storczyk 27.08.11, 08:08
                Belciu, wysluchasz kogo zechcesz. A tu są moje niektore okazy fotoforum.gazeta.pl/5,2,wanda43,3.html
                • tamaryszek44 Re: Storczyk 27.08.11, 20:21
                  https://orchidarium.pl/rodzaje/html/Phalaenopsis.html
                  • tamaryszek44 Re: Storczyk 27.08.11, 20:22
                    orchidarium.pl/rodzaje/html/Phalaenopsis.html
                    • belcia26 Re: Storczyk 28.08.11, 15:13
                      DZIĘKUJE :):):)
            • rzecznik33 Re: Storczyk 28.08.11, 22:17
              Tak postępuję ze storczykami od 4 lat. Dodam tylko, że po przekwitnięciu i przycięciu odstawiam storczyki na miesiąc bez podlewania w miejsce, w którym nie będą przeszkadzały. Po tym czasie robię im kąpiel z odżywką ok. 15 minut i dalej postępuję jak zostało opisane. Zawsze pięknie powtarzają kwitnienie.
              • paciaciakowa Re: Storczyk 29.08.11, 09:59
                Należy pamiętać, że storczyki lubią ciasne doniczki. Nie ma się co litować nad nimi, że mają małą doniczkę. Póki nie wrastają w plastik jest im ok.

Jak zostało wyżej powiedziane nie przelewać- będą gnić. Ja swoje trzymam w osłonkach, sprawdzam kiedy korzenie robią im się białe (zimą z okazji, że wilgotność w pomieszczeniu mniejsza trzeba i co 4 dni czasami zalewać) i wtedy na pół do godziny zalewam osłonkę wodą.

Te przeźroczyste doniczki, w których dostajemy kwiaty pomagają ocenić stan nawodnienia.
                Moja mama poprzesadzała do normalnych doniczek i ciężko jej teraz ocenić kiedy jeszcze mają mokro.
                • wanda43 Re: Storczyk 29.08.11, 15:14
                  Co 4 dni, to stanowczo za często. Lepiej poustawiac obok nich naczynka z wodą dla zwiekszenia wilgotnosci wokol rosliny. Pamietaj, ze zimą jest mniej swiatla i wegetacja wolniejsza. Ja swoje co jakis czas wywalam z doniczkek i na wszelki wypadek sprawdzam stan korzeni. Nadgnile usuwam.
                  Przy okazji szczegolnie u nowych nabytkow rozne cuda znajdowalam w doniczkach sluzace trzymaniu dlugo wilgotnosci. A to jakies klęby bandazy, a to gąbke florystyczna, a to mech spagnum. Korzenie blizej scianek byly juz srebrzyste, co wskazywalo by na koniecznosc moczenia, a to dranstwo w srodku trzymalo wode i powodowalo gnicie.
                  • joanna1984k Re: pytanie:) 29.08.11, 17:16

Ja mam pytanie odnośnie storczyka. Mam ich kilka, ale u jednego zauważyłam,że ma klejące liście od spodu-taka jakby rosa- niewiem co z tym robić -czy wogóle ruszać to:D spotkał sie z ty moze ktoś???:)
                  • paciaciakowa Re: Storczyk 29.08.11, 19:14
                    Wanda43, wiem że może się wydawać za często zimą ale nic im nie jest mimo tego. A u mnie szybko zaczyna się sezon grzewczy i kaloryfery zimą aż parzą, a na różne pojemniczki przy kwiatach miejsca brak, więc jakoś trzeba radzić.
                    Pozdrawiam. Paciaciakowa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka