Dodaj do ulubionych

Jesień w ogrodzie

02.09.11, 14:53
Co planujecie na jesień w swoich ogródkach/balkonach?
Obserwuj wątek
    • dixee Re: Jesień w ogrodzie 02.09.11, 17:02
      Będę grabić liście...
      • magda_narkiewicz Re: Jesień w ogrodzie 22.09.11, 11:40
        Jeśli macie apetyt na cebulki, polecam narcyze, ale te najtańsze, sprzedawane na siatki. Sześć lat temu kupiłam sporą siatę takich cebul na wyprzedaży posezonowej w październiku i posadziłam gdzie popadnie. Pomimo, że w moim ogrodzie buszują nornice i inne takie, co wiosnę mam dorodnych narcyzów coraz wiecej. A tulipany zawsze szybko znikają....
    • marta_1961 Re: Jesień w ogrodzie 02.09.11, 21:50
      Mój balkon zaśnie na zimę, więc czeka mnie przesadzanie świerka oraz kufei do ogrodu mojej mamy. Truskawki powędrują na działkę do znajomych. Roślinka z poidełka zimę przeczeka w jakimś szklanym naczyniu, na kształt akwarium. Potem muszę zdjąć płytki balkonowe, zakonserwować je oraz schować do piwnicy. Podobno są "całoroczne" ale nie chcę tego sprawdzać ;) A pod płytkami nazbierało się! Tak więc porządki, porządki, porządki :sciana: a w przerwach kawka lub herbatka, na balkonie ale w ciepłym sweterku :)
      :piwo: Zdrowie ogrodników - czyli nasze :D
      • basia4ab Re: Jesień w ogrodzie 03.09.11, 15:11
        Ja już zaczynam robić porządki na działce jesienne.Ogórki uschnięte powyrywałam.Fasolkę szparagową wyrwałam i schnie. Troszkę chcę zmienić rabatek z kwiatami,skopałam ziemię.Kupiłam cebulki irysów,tulipanów,narcyzów i będę sadzić.Skalniak też chciałam inaczej zrobić i nasadzić ładnych roślin.Jeśli mi zdrowie pozwoli to właśnie te czynności chcę zrobić przed zimą.Bardzo bym chciała, by na wiosnę ogród ożył, pięknymi barwami i cudownymi kwiatami,bym mogła znów robić ładne zdjęcia i nim z Państwem się podzielić.Marzenia,marzenia,ale do spełnienia.Basia
        • karyteme Re: Jesień w ogrodzie 04.09.11, 22:39
          Wróciłam z wakacji i nie wiem od czego zacząć pracę na działce. Najlepiej wyrosło zielsko. Z przykrością zauważyłam, że floksy opanował mączniak:-( Mam do zasiania 2 trawniki, czy po połowie września można jeszcze wysiewać trawę?
    • clematis-mg Re: Jesień w ogrodzie 04.09.11, 23:02
      Już kupuję cebulki jak zawsze tulipanów, szafirków oraz inne, których jeszcze nie miałam. Spróbuję zastosować inny sposób sadzenia, tak żeby mi cebulki nie "uciekały" w głąb ziemi. Będę wycinać nadmiar dławisza i bluszczu. Kupię agrowłókninę na zimę. Przygotuję nowy, wysoki skalniak - jeśli dam radę i oczywiście powalczę z mchem. Przygotuję pod sosną miejsce dla grzybni, jeszcze nie wiem jakiej.;-):-?:brawo:
      Koniecznie zadbam o drewno do kominka, gdyż niedługo będę go potrzebować.
    • magda_redakcja Re: Jesień w ogrodzie 19.09.11, 15:53
      Polecamy nasz przewodnik po tym, co jesienią w ogrodzie dziać się powinno ;)
      www.e-ogrody.pl/Ogrody/1,113397,8289539,Wrzesien_w_ogrodzie__Pierwsze_sygnaly_jesieni.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka