12.09.11, 08:41
Przesadziłam jukę.Jest duża i dorodna.Po przesadzeniu ,niestety,opuściła wszystkie liście.Teraz leżą na ziemi,przedtem wszystkie sterczały do góry.Czy sie podniesie? co ew.można zrobic,żeby się podniosła? szkoda mi,bo jest piękna....
Obserwuj wątek
    • bakali Re: Juka 12.09.11, 09:01
      Daj jej chwilę na zregenerowanie się po przesadzaniu. Może ją przelałaś albo właśnie nie podlałaś po przesadzaniu? Nie uszkodziłaś korzeni?
      • taran-tela Re: Juka 12.09.11, 17:35
        Korzeni raczej nie uszkodziłam.Ale po przesadzeniu podlewałam obficie.To teraz mniej wody...
        • doral2 Re: Juka 12.09.11, 18:37
          sąsiad przywiózł dużą jukę, łopatą rozdzielił karpę korzeniową na pięć kawałków i zasadził.
          pierwszego roku trochę marne były, ale następnego ładnie zakwitły.

a tak przy okazji - ogacacie na zimę swoje juki??
          • eurytka Re: Juka 13.09.11, 08:20
            Wybije na wiosnę, jej liście długo rosną.
            • dagusia333 Re: Juka 13.09.11, 10:33
              Juke przesadza i dzieli się wprost do gruntu raczej wiosną.Stare liście często wtedy w ciągu lata oklapną i część zżółknie, ale do zimy zdąży wypuścić( po ukorzenieniu) kilka nowych sterczących i te przezimują.Od nowego sezonu już normalnie będzie rosła.Przesadzana teraz ma zbyt mało czasu.Można rozsadzać jesienią, ale trzeba sadzić niewielkie rośliny do doniczek i trzymać w szklarni.
              • dagusia333 Re: Juka 13.09.11, 10:34
                Duże juki trudno znoszą przesadzanie, a właściwie chyba nawet nie znoszą.
                • bei Re: Juka 14.09.11, 07:56
                  Jukę ciężko zamordować, nie martw się, jesli nawet nie wukuruje się, to wypusci nowe z karpy.

Doral- ja juk nie ogacam, a zimy u nas mroźne i wyjątkowo wiecznie wietrzne.

Po zimie wycinam liście, ktore nie zaspokajają mojego zmysłu estetycznego, nawypuszcza wtedy nowych tyle, jakby chciała zrekompensowac sobie stan małoliściowy:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka