Gość: Weekendowiec IP: *.aster.pl 18.05.08, 00:17 Czy Acera i Altus to dokładnie ten sam poziom przerzutek czy też któraś z nich jest lepsza? Orientuje się ktoś? Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: bikerek Re: Acera kontra Altus IP: *.chello.pl 18.05.08, 08:03 Acera i Altus to bardzo porównywalne grupy w praktyce ale Acera jest trochę lepsza (niby o klasę osprzętu ale nie wiem czy ta jedna klasa w niższych kategoriach jest aż tak wyczuwalna). więcej np tu: www.bikeworld.pl/rower/artykul/1368/2/ rowery.gazeta.pl/rowery/1,79476,689575.html pl.wikipedia.org/wiki/Szablon:Grupy_osprz%C4%99tu_Shimano Link Zgłoś
Gość: Weekendowiec Re: Acera kontra Altus IP: *.aster.pl 18.05.08, 09:32 Dzięki serdeczne za pomoc. Jeszcze jedno pytanie: Czy Tourney to tak niski poziom, że mogą z nim być problemy? Połamie się? Będzie źle przerzucał biegi? Zużyje się po dwustu kilometrach? Link Zgłoś
Gość: bikerek Re: Acera kontra Altus IP: *.chello.pl 18.05.08, 09:51 Turney to tak niski poziom ale jednak Shimano. Powiem z doświadczenia - w Mongoosie mojej dziewczyny jest tourney i choć dzięki jeździe ze mną zaczyna łapać bakcyla ostrzejszej jazdy w terenie, to przerzutka sprawuje się bez zastrzeżeń. No, może wymaga nieco częstszego (nieznacznie) podregulowania jeśli jest się perfekcjonistą (lub jak wzmiankowana dziewczyna patrzy się na cyferki przy manetce zamiast na 'czucie' w nogach - no ale z czasem się nauczy ode mnie (u mnie indeksacja mogłaby nie istnieć ;) a mam alivio)). Do turystycznej, rekreacyjnej jazdy wg. mnie Tourney wystarczy i będzie lata służył - choć oczywiście im wyższa grupa tym lepiej. Do jazdy w terenie i z agresywniejszym zapatrywaniem nie ma sensu brać najtańszej grupy, bo po sezonie, dwóch i tak trzeba będzie wymienić. No i koniecznie polecam opanowanie samodzielne regulacji przerzutek, to proste, po paru regulacjach robi się to już z pamięci: www.bikeboard.pl/index.php?d=porady&g=34&art=425 Link Zgłoś
Gość: Weekendowiec Re: Acera kontra Altus IP: *.aster.pl 18.05.08, 10:08 Jeszcze raz dzięki serdeczne za odpowiedź :) Link Zgłoś
djcargo Re: Acera kontra Altus 13.06.13, 23:52 Albo Jak wyregulować tylną przerzutkę w rowerze Link Zgłoś
dr.krisk Re: Acera kontra Altus 18.05.08, 12:49 Gość portalu: Weekendowiec napisał(a): > Dzięki serdeczne za pomoc. > > Jeszcze jedno pytanie: Czy Tourney to tak niski poziom, że mogą z > nim być problemy? Połamie się? Będzie źle przerzucał biegi? Zużyje > się po dwustu kilometrach? W moim starym trekkingu mam właśnie Tourneya - od 15 lat chodzi bez najmniejszego problemu. Czasem czyszczę, reguluję i jest OK. Nie jest to szczyt techniki, przełącza dośc wolno i nie jest tak precyzyjny jak najwyższe grupy - ale spełnia znakomicie swoje zadanie. Jeżeli nie planujesz ekstremalnych przejazdów crossowych, tylko w miarę spokojne pedałowanie po drogach i ścieżkach, to Tourney/Altus/Acera w zupełności wystarczą. No i chciałnbym zwrócić jeszcze uwagę na prosty fakt: wyższość drogich przerzutek pozjamy wyłacznie przy zmianie biegu - jak grzecznie pedalujemy po szosie to obojętne jest w zasadzie co mamy przytroczone z tyłu :) Link Zgłoś
djcargo Re: Acera kontra Altus 13.06.13, 23:56 Oczywiście, że Tourneye wystarczą, ale moim zdaniem jedynie do jazdy bardzo sporadycznej. Miałem kiedyś w rowerze tylną przerzutkę Tourneya i po ok. 5-6 tysiącach kilometrów (głównie szosowej jazdy) po prostu się rozpadła. I to najgorzej, że ok. 70 km od domu :( Teraz w nowym rowerze mam przerzutkę LX i poza precyzją w działaniu nic nie wskazuje na to by miała się rozsypać, a też już przejechałem koło 5 tysięcy na niej. Co do jazdy po prostej bez zmieniania przełożeń to masz w zasadzie rację, pozostaje kwestia płynności działania kółek w przerzutce. Link Zgłoś
Gość: b0b Re: Acera kontra Altus IP: *.static.chello.pl 14.06.13, 10:38 Zakładając, że ktoś jeździ przez pół roku w każdy weekend ok 20km to wychodzi jakieś 500km rocznie. Wg mnie to typowy przebieg w miare aktywnego niedzielnego rowerzysty. Wychodziłoby, że rower z Tourneyem starczy mu na jakieś 10-12 lat, wiec nie jest zle jak na sprzet w cenie dużej pizzy :-)) (29zł+19zł) Link Zgłoś
robertrobert1 Re: Acera kontra Altus 14.06.13, 12:50 Zakładając, że ktoś dojeżdżą do pracy po 20 km dziennie to 10 000 km zrobi rocznie z palcem w ...nosie. Zdecydowanie tej klasy nie polecam. Link Zgłoś