pyskata.1 19.11.11, 21:40 puścił pędy a pojawiające się pąki, zaraz żółkną i opadają. Co znowu sknociłam. Nie podlewam za wiele, na pewno nie przelałam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wanda43 Re: Storczyk 20.11.11, 17:13 Napisz jak go pielegnujesz, gdzie stoi, jak czesto podlewasz? Jest kilka przyczyn zrzucania pąkow. Popelnilas jakis bląd, to pewne. Odpowiedz Link Zgłoś
pyskata.1 Re: Storczyk 22.11.11, 07:52 Stoi na parapecie okna, podlewam raz w tygodniu, odrobinę, w czasie kwitnięcia również nawożę dwa razy w m-cu raz na m-c. Pod oknem jest kaloryfer, ale kaloryfery zazwyczaj są pod oknem. W pokoju temperatura 21-22·C. Teraz przeniosłam do sypialni tam jest zimniej. Odpowiedz Link Zgłoś
pyskata.1 Re: Storczyk 22.11.11, 07:54 Aha co do podlewania jeszcze, to w jednej z kwiaciarni wytłumaczyli mi, że jeśli dolne liście storczyka robią się słabsze, wiotkie, oznacza, że należy podlać. Na to też zwracam uwagę aby nie przelać. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Storczyk 22.11.11, 15:07 Panienki w kwiaciarniach maja pojecie o kwiatach jak ja o hodowli krokodyli. Storczyki w naturze rosna jako epifity i wode pobieraja rowniez z powietrza. Ich sie nie podlewa, a namacza doniczke ok. 30 min. w wodzie destylowanej lub przegotowanej i odstalej choc dobe i to dopiero, gdy korzenie zrobia sie srebrzysto biale. Wychodzi to raz na 2-3 tygodnie. Nawoz specjalny do storczykow albo wg wskazan producenta, albo 1/4 zalecanej dawki do kazdego namaczania. Liscie sie marszcza, gdy maja zbyt malą wilgotnosc powietrza. Dobrze jest ustawić obok naczynka z wodą. Inna przyczyna, to starosc liscia. Storczyk wysysa soki, lisc zolknie i odpada. Co do pąkow, to powodem ich odpadania moze byc przeciag, przechlodzenie otwartym oknem, wyziewy kuchenne lub stojące w poblizu owoce, szczegolnie jablka. Podstawowa zasada przy hodowaniu, to nie zalewac. Przesuszenie nie zabije, przelanie i owszem, bo powoduje gnicie korzeni. Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: Storczyk 10.12.11, 22:58 moim zdaniem mają za cieplo/sucho. Ale co ja tam wiem, mam tylko siedem różnorakich storczyków, ktore nie zawsze udaje mie się doprowadzić do kwitnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
lustroo Re: Storczyk 12.12.11, 20:35 Tu zajrzyj, jest dużo o storczykach. forum.gazeta.pl/forum/f,23256,kwiaty_w_domu.html Odpowiedz Link Zgłoś
sylabina Re: Storczyk 19.04.12, 13:20 Moje storczyki kwitną jak głupie, prawie wcale ich nie podlewam, sporadycznie wkładam donice do wody. Gubią dolne liście, kwiatostany są tak ciężkie, że żadne doniczki do storczyków nie wytrzymują, stłukłam już ze 3. Stoją na podłodze, nie wiem, jak je hodować, bo kwiaty piękne, a zupełnie niewyeksponowane. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda43 Re: Storczyk 20.04.12, 11:50 Wstaw w specjalne osłonki do storczykow, a pędy kwiatoe poprzypinaj do podpor z patyczkow. Odpowiedz Link Zgłoś