Dodaj do ulubionych

kosztorysy

17.12.11, 20:00
Witam,
noszę się z zamiarem uruchomienia działalności związanej z projektowaniem ogrodów. Nie martwię się o klientów czy projektowanie, bo z tym sobie poradzę. Potrzebuję jednaj eksperckiej porady i pomocy dotyczącej kosztorysów - jak wycenić pracę, może nie tyle sam projekt, bo orientuję się w cenach projektów, ale jak opracować kosztorys prac związanych z realizacją projektu, tak, żeby nie przerazić klienta, ale i nie dopłacać do interesu. Wiem, że każdy ogród jest inny i prace związane z jego wykonaniem wymagają różnego nakładu czasu i wysiłku, jednak czy istnieją jakieś ogólne zasady tworzenia kosztorysów? Bardzo proszę o pomoc.
Obserwuj wątek
    • mjot1 Re: kosztorysy 17.12.11, 22:28
      Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 18 maja 2004 r. w sprawie określenia metod i podstaw sporządzania kosztorysu inwestorskiego, obliczania planowanych kosztów prac projektowych oraz planowanych kosztów robót budowlanych określonych w programie funkcjonalno-użytkowym (Dz.U. 2004 Nr 130 poz. 1389).
      • rekultywant Re: kosztorysy 18.12.11, 12:44
        Bardzo dziękuję za informację- na pierwszy rzut oka czarna magia, ale spróbuję coś z tego zrozumieć:)
        pozdrawiam
        • mjot1 Re: kosztorysy 18.12.11, 16:05
          Miast Amerykę odkrywać radzę z usług kosztorysanta skorzystać na początek ;-)
    • thea19 Re: kosztorysy 18.12.11, 20:38
      kosztorysowanie ogrodu przy samym tylko projektowaniu jest bez sensu. kazdy wykonawca inaczej wycenia ten sam projekt bo wszystko zalezy od jego roboczogodzin, plac pracownikow, cen materialow itd.
      poza tym same tylko rosliny wycenia sie w co najmniej 2 wariantach

ps jak zalozysz dzialalnosc, to firmy z kosztorysami same sie zglosza (nie wiem ile ich informacje sa warte)
      • mjot1 Re: kosztorysy 18.12.11, 21:55
        Kosztorys to nie jest jakaś tam sztuka dla sztuki.
        Przecie to kosztorys właśnie odzwierciedla faktyczny koszt realizacji projektu. Wraz z wszelakimi ewentualnymi wariantami.
        A jeśli projektant kosztorys traktuje jako „pic na wodę” to takiego „fachowca” też należy potraktować jak... delikatnie ujmując należy lekce go sobie ważyć.
        • thea19 Re: kosztorysy 19.12.11, 21:40
          kosztorys powinien wykonac realizator a nie projektant.
          taki projektant obliczy ogrod na np10tys a realizator powie: Panie, za tyle to sobie ten ogrodek sam pan zrob albo, az tyle??? za to to zrobie 3 ogródki, ktos Pana chce niezle naciagnac.
          ten sam projekt zostanie bardzo roznie wyceniony przez rozne firmy, tak samo jak takie zamowienia publiczne na przetargach.
          projektant moze podac przyblizona srednia cene a nie koszt, bo ten nie bedzie nigdy staly.
          wystarczy wziac tylko glupi trawnik w obliczenia - m2 sianego kosztuje miedzy 5 a 20zl, o rolce nie wspominam.
          i taki inwestor do kogo bedzie miec pretensje, ze projektant powiedzial, ze trawnik bedzie za 10zl a nikt mi nie chce za tyle zrobic?
          • rekultywant Re: kosztorysy 22.12.11, 09:41
            Ok, dzięki za wpisy, ale jak w takim razie wycenić klientowi ile go będzie szacunkowo kosztowała realizacja jego ogrodu? Chcę w swojej firmie oprócz projektów móc zaproponować ich realizację - znajdę pracowników, którzy to wykonają. Załóżmy, że wyznaczę jakiś koszt roboczogodziny, ale co dalej? Jak Wy to robicie? Przecież każdy kiedyś zaczynał i był zielony jak niedojrzały pomidor, a jednak teraz działacie i co więcej - osiągacie zyski. Każda wskazówka będzie dla mnie cenna. Dziękuję.
            • thea19 Re: kosztorysy 22.12.11, 21:20
              rosliny - robisz liste i wysylasz do szkolki z zapytaniem o cene calosci z podzialem na wariant optymalny i deluxe
              nawodnienie - robisz projekt, liczysz ile czego mniej wiecej potrzeba i wysylasz do sklepu gdzie bedziesz sie zaopatrywac o cene, robocizne wyliczasz sobie sam
              wszelakie ceny materialowe podaja Ci dostawcy/sklepy
              elementy malej architektury - wykonawcy, mowa glownie o elementach robionych na zamowienie (wykonawca musi miec podane dokladne parametry)
              jak chcesz wiedziec ile co mniej wiecej kosztuje w Twoim miescie, to popytaj konkurencje. ps nie wysylaj zapytan mailowych o cennik, bo ja takich zlewam, az takiej bezczelnosci nie zdzierze a cennika jako takiego nie mam bo ceny sa wzgledne. ja wyceniam prace zaleznie od odleglosci, trudnosci wykonania, wielkosci ogrodu i wymagan oraz marudnosci klienta.
              robocizne musisz sam sobie wycenic, wiesz ile bedzie kosztowac zus, pracownik, paliwo i inne koszty stale. ja na godziny nie robie.
              ps na poczatku mialam ceny na granicy oplacalnosci albo robilam cos nawet po kosztach bo z golym portfolio jest sie srednio konkurencyjnym.

pamietaj, ze ogrod kosztuje tyle, ile klient jest w stanie na niego wydac i to powinno uwzglednic sie juz w fazie projektu:-)
              • rekultywant Re: kosztorysy 27.12.11, 09:49
                Wielkie dzięki. Życzę pomyślności i wielu klientów w Nowym Roku.
                pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka