Dodaj do ulubionych

Storczyki - FAQ

10.11.12, 10:58
Przejrzałam różne strony o storczykach, przejrzałam też forum i nadal mam trochę wątpliwości.
Mam storczyka, kupiłam kwitnącego. Przekwitł i rośnie dalej. Znaczy wypuszcza nowe liście i korzenie powietrzne. Chociaż jak na moje oko jest bardzo niemrawy.
https://www.destro.pl/wp-content/uploads/2010/01/storczyk.jpg
To chyba ta odmiana.
W każdym razie nie przesadzałam go z tej jego korowej ściółki. Czy to błąd?
Stoi więc w tej plastikowej osłonce na zachodnim parapecie. Wody dostaje umiarkowanie.
Co zrobić, żeby znów mi zakwitł? Gdzieś tu na forum przeczytałam, że storczyki uczą cierpliwości (chyba wanda tak to określiła). Zamierzam cierpliwie czekać, ale czy mogę coś zrobić, by mojego storczyka zachęcać do kwitnienia? I w ogóle, żeby mu było dobrze?
Drogie forum, pomocy.;)
Obserwuj wątek
    • wanda43 Re: Storczyki - FAQ 11.11.12, 17:37
      Co to znaczy "wody dostaje umiarkowani" i dlaczego uważasz, ze jest "niemrawy"?
      Po kwitnieniu Phalaenopsis musi odpocząć, w tym czasie rosną nowe liście i korzenie. Jeśli go nie przelejesz i nie pogniją mu korzenie, to za jakis czas wypuści nowy pęd i znow zakwitnie.
      • wersja_robocza Re: Storczyki - FAQ 11.11.12, 19:18
        Umiarkowanie bo na pewno go nie przelewam ani nie zalewam. A niemrawy.... bo ja nie wiem, jak drugie ma to być to czekanie na kwiatki. Na razie rosną mu liście;) Na razie wygląda zdrowo i chyba żadnego numeru mi nie wytnie.
        A co z podłożem? Ma cały czas siedzieć w tym sklepowym?
        • wanda43 Re: Storczyki - FAQ 12.11.12, 14:01
          Tak, ma siedzieć w tym smieciowym podłożu. Może tak siedzieć ze 2 lata. A namaczanie go w wodzie przegotowanej i odstalej nie częściej, niż raz na 2 tygodnie. Oczywiscie z dodatkiem nawozu do storczykow.
          • wersja_robocza Re: Storczyki - FAQ 12.11.12, 18:49
            Dziękuję. :)
            Oj nauczy mnie to cierpliwości, nauczy.
        • dallia7 Re: Storczyki - FAQ 19.11.12, 14:48
          A ja nie żałuje wody, leje w osłonki aż stoi w nich do połowy a storczyki są piękne i ciągle kwitną.. do wody dolewam odżywki do storczyków a liście spryskuję też odpowiednim środkiem
    • sandrakre Re: Storczyki - FAQ 15.11.12, 10:58
      Kup specjalny nawóz do storczyków
      • wersja_robocza Re: Storczyki - FAQ 17.11.12, 14:13
        Tak, Wanda też pisała o nawozie, więc już mam i teraz tylko czekam żeby go zanurzyć w wodzie z tym nawozem. Dzięki.;)
    • zaplanujurlop Re: Storczyki - FAQ 17.11.12, 18:33
      Ja storczyków nie podlewam tylko raz na tydzień wstawiam do naczynia z wodą na jakieś 15 minut.
      Swoje storczyki mam od kilku lat i widzę, że takie traktowanie bardzo im odpowiada. Oczywiście co jakiś czas kwiat usycha. Po pewnym czasie rusza nowy pęd i roślina pięknie kwitnie.

-----------
      Ciechocinek noclegi, Karpacz pokoje, Agroturystyka Świętokrzyskie,
      • smutas13 Re: Storczyki - FAQ 17.11.12, 22:07
        Moim storczykom zmieniłam stanowisko - ze ściany pólnocnej przeniosłam je na parapet okna wschodniego (w upalne dni zasłaniałam roletą), zaczęłam je częściej nawadniać - raz na tydzień - co drugi tydzień z odżywką. Przez pewien czas, z premedytacją, zostawiałam im w osłonkach wodę, która zalewała korzenie na ok. 2 cm. W ten sposób uratowałam dwa storczyki, które już ledwo żyły. Odwdzięcząją mi się pędami kwiatowymi :-) Widzę, że moim storczykom podoba się to, że mają więcej światła i wody. Zakwitnie 90% z nich :-)
        Niektórych już nawet nie pamiętam, jakie będą miały kolory.
      • laurah Re: Storczyki - FAQ 22.11.12, 10:40
        U mnie powyższy sposób nawadniania też sprawdza. Raz w tygodniu zalewam doniczkę do pełna odstaną wodą na około pół godziny. Po tym czasie wodę wylewam (najczęściej podlewam nią inne rośliny). Raz na ok. 2 tygodnie do wody dodaję nawozu do Storczyków.

To prawda, że Storczyki uczą cierpliwości. Mój zakwita ponownie po 3-4 miesiącach.
    • pinkink3 przygarnelam sierote.... 20.11.12, 07:03

Chcialam prosic o rade.
      Przygarnelam storczyka, ktory byl juz w drodze na smietnik, ale sie nad nim zlitowalam, bo mimo, ze stracil kwiatki wygladal calkiem zdrowo i dobrze. Siedzi juz u mnie od sierpnia, daje mu podsiakac woda co pare tygodni , od czasu do czasu nawoz dla storczykow.

Poniewaz zgubilam karteczke z nazwa nawet nie wiem jak go nazwac szukajac pomocy w sieci. Pokaze tu zdjecia.
      Storczyk mial mnostwo drobnych pomaranczowo -koralowo - brazowych kwiatkow. Chyba bylo mu zle [=sucho], bo wszystkie, poza jednym, opadly.
      Moje pytanie dotyczy pedu, na ktorym rosly kwiatki. Jest ciagle zywy i zielony.
      Czy mam go obciac?

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ri/lh/kqmz/UtAP5cStmBtLyWN3OX.jpg

Kwiatek mieszka w domu. Wystawilam go do ogrodu tylko do zdjecia

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ri/lh/kqmz/DpxbtMD3yGvLat6B2X.jpg

Orchidea wyglada na zdrowa
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ri/lh/kqmz/69e9Dvx8XTGAEx3krX.jpg

Lodyzki kwiatowe sa wciaz zielone

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ri/lh/kqmz/2EA3phZ5UtvDe7bKoX.jpg

Kwiatek jest bardzo wysoki

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/ri/lh/kqmz/78lmycEYTKpSWmjwOX.jpg

Co zrobic z ostatnim kwiatkiem, ktory wyglada jakby mial nasionko?

Szkoda mi biedaka. Chcialabym mu jakos pomoc ale nie wiem jak.
      Za wszystkie rady bede bardzo wdzieczna.
      • pinkink3 Wando, czy moglabys spojrzec i pomoc? 21.11.12, 04:25

• wanda43 Re: przygarnelam sierote.... 21.11.12, 12:24
        Melduje poslusznie, ze juz jestm.
        Bez kwiatów trudno zgadnąć co to za storczyk, bo takie pseudobulwy ma ich sporo. Prawdopodobnie jest to jakaś odmiana Oncidium. Liście i bulwy ma piękne. One z jednej pseudobulwy kwitna tylko raz, wiec badyla mozesz spokojnie wyciąć, Ale.....wygląda na to, ze postanowił wyprodukować nasionka, więc moze jednak nie wycinaj i poczekaj, co zrobi dalej. Nasionka storczyki ponoc mają bardzo malenkie, nigdy w realu nie widzialam.
        Onciddium lubi sobie postać na zewnątrz od maja do jesieni, bo lubi spore roznice miedzy temperatura dnia i nocy. Obyś go tylko nie zalala, to jest nadzieja, ze z nowej bulwy znow ci zakwitnie. Teraz mozesz ustawic go gdzies na parapecie, zeby mial sporo swiatla, moze byc nawet przy ciut rozszczelnionym oknie.
        O więcej zapytaj Jovanke, szefową forum i znana specjalistke od hodowli storczykow forumogrodnicze.info/viewforum.php?f=29&sid=2645e39e3e8838df543cf66fd04bdb0f
        • pinkink3 Dziekuje Ci Wando, bardzo, 21.11.12, 21:27

ze zajrzalas.
          Tak, bez kwiatkow to one wygladaja tak samo. Ciagle mam nadzieje, ze gdzies ta nalepka z nazwa sie paleta i wreszcie na nia trafie;)
          Co do nasionka, a zwlaszcza jego pozniejszego zastosowania to juz dla mnie zbyt wysoki stopien trudnosci. Nie wiedzialabym co z nim zrobic, bo pewnie rosloby strasznie dlugo, a w koncu wcale takie piekne te kwiatki nie byly...ale niech sobie dalej rosnie, jak mu dobrze.

W ogrodzie mam inne orchidee, ktore juz widze, ze niebawen zaczna kwitnac. Juz maja paki, a one zwykle kwitna przez zime az do lata. Ale to inny gatunek. [Aha, nie powiedzialam, ze mieszkam w cieplych okolicach gdzie nie ma mrozow.- Nie chce, zebys pomyslala, ze sie znecam nad roslinami;))]
          To (domniemane) oncydium jest domowe i niech tak zostanie. Razem z lodyga.
          Dziekuje za rade. I za namiar na specjalistke, ale dla mnie specjalistka jestes Ty, Wando. O, a propos - kiedys mialam storczyka o nazwie wanda. Czy to od tego wzial sie Twoj nick?

Pozdrawiam i podziwiam za wiedze.
          • wanda43 Re: Dziekuje Ci Wando, bardzo, 21.11.12, 21:48
            :)
            nick jest moim drugiem imieniem. Na pierwsze mam Alicja. :)
            Zazdraszczam, że u ciebie ciepelko. Tu jak wiesz o tej porze smutno i ponuro. Radoche sprawiaja mi storczyki. Teraz kwitnie tylko jeden dlugodystansowiec, bo od wiosny, ale chyba ze 20 ma nowe pedy. W tym i Encyclia, ktora ma kwiaty niczym ośmiorniczka. Teraz mam kwiatow, w tym storczykow mniej, ale w okresie szalenstwa bylo ich ponad 70 + przynajmniej 100 innych doniczkowcow. Normalnie małpi gaj, a nie chalupa :D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka