Dodaj do ulubionych

oczar - formowanie

16.04.13, 11:25
zamarzył mi się oczar. jakikolwiek w sumie.
mam miejsce w małym tzw. "przedogródku" przed domem, osłonięte od wiatru, lekko nasłonecznione, dość wilgotne, z lekko kwaśną ziemią i przed samymi oknami.
chętnie wsadziłabym tam oczar by go jesienią i zimą przez okna podziwiać.
problem w tym, że mój mąż jest bardzo światłolubny i nie lubi jak mu coś choć trochę okna zasłania. a przeczytałam, że oczary, choć wolno rosną, osiągają wysokość 3-4 metrów, są rozłożyste a oczar omszony to i do 10m może dorosnąć. w dodatku nie lubią przycinania.
prawda to? muszę porzucić marzenia o oczarze? czy któryś z nich daje się jednak formować?
Obserwuj wątek
    • w124 Re: oczar - formowanie 16.04.13, 13:52
      Poszukaj na internecie - jedno co wiem to oczary nie lubią mroźnych klimatów jestem ze strefy 6B i sama się nad nim zastanawiam
    • enith Re: oczar - formowanie 16.04.13, 16:38
      Oczar nie jest dobrym pomysłem w twojej sytuacji. Faktycznie rośnie bardzo rozłożyście (w lokalnym arboretum mają po 8 metrów szerokości) i faktycznie bardzo źle znosi przycinanie, o jakimkolwiek formowaniu nie wspominając. Są co prawda oczary szczepione na pniu, które pozostają nieco bardziej kompaktowe, ale wątpię, czy są do dostania w Polsce.
      A jak wysoko masz to okno? Bo ja widziałam oczar (w rzeczonym lokalnym arboretum), który był bardzo rozłożysty, ale miał chyba tylko dwa metry wysokości. Z drugiej strony tym oczarem opiekują się profesjonaliści od wielu wielu lat, więc może faktycznie jest w jakiś sposób formowany (sam oczar ma pewnie coś koło 30-40 lat).
    • mrbean198 Re: oczar - formowanie 17.04.13, 08:10
      Wystarczy poszukać kilku info o nim: Oczar albo Oczar w wiki. Akurat z nim to będziesz miała problemy przy takim "środowisku" ;p
    • enith Re: oczar - formowanie 17.04.13, 17:46
      Skonsultowałam się z Encyklopedią Drzew i Krzewów Dirr'a. Wygląda na to, że najwyższe są oczary pośrednie, nawet do siedmiu metrów. Wg Dirr'a nieco mniejsze rosną:
      - oczar omszony odm. Goldcrest 2,5mx3m (Hamamelis mollis Goldcrest),
      - oczar wiosenny 2mx3m (Hamamelis vernalis),
      - oczar wirginijski odm. Green Thumb 2,5mx2,5m (Hamamelis virginiana Green Thumb).
      Myślę, że jak poszukasz, znajdziesz oczar, który będzie odpowiadał twoim wmaganiom. Stanowisko słoneczne, osłonięte, z kwaśną ziemią i wilgotną ziemią jest dla oczaru idealne.
      • dvoicka Re: oczar - formowanie 19.04.13, 13:31
        Baaardzo dziękuję za odpowiedzi :)
        wniosek z nich taki, że trzeba szukać.
        ale obawiam się, że raczej muszę szukać innego miejsca na oczar.
        okna są na wysokości ok. 120 cm, coś do 150 ich nie zasłania, ale magnolię, która ma pod 2m muszę już pilnować.
        problemem jest też rozłożystość oczaru - gdyby miał 2m przy pokroju kolumnowym, to może by się wkomponował w ten niewielki przedogródek, ale będąc rozłożystym, zdominowałby go jednak.
        rozważam jeszcze taką opcję, że rośnie on tam sobie przez kilka lat w pojemniku a potem jest przesadzany gdzieś indziej (w domyśle daleko od okien).
        tak czy inaczej, mam nad czym rozmyślać ;)
        • enith Re: oczar - formowanie 19.04.13, 17:13
          No, niestety, na jego cudnym rozłożystym pokroju polega, między innymi, czar oczaru ;-)
          One naprawdę rosną bardziej wszerz, niż w górę i szkoda byłoby ten pokrój zniszczyć nadmiernym przycinaniem. Pomysł z uprawą pojemnikową jest super. One rosną bardzo wolno i przez parę lat spokojnie można je przetrzymać w donicy, byle była dość duża, by pomieścić korzenie oraz nie przemarzać w zimie. Ja jeden oczar pośredni nadal trzymam w donicy, bo nie mam pomysłu, gdzie go wysadzić na stanowisko stałe i, póki co, ma się dobrze, pięknie kwitnie i jeszcze piękniej wybarwia się na jesień.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka