20.08.04, 08:29
W tym roku pierwszy raz rozpoczęłam kompostowanie trawy i odpadków
organicznych z gospodarstwa domowego. Kopmost zbieram od wiosny, w czerwcu
dodałam do niego płynu przypieszającego kompostowanie. Jak rozpoznać, że
kompost jest juz gotowy, kiedy go rozkładać pod rośliny i pod jakie, jak to
się robi, czy zostawia się go bezpośrednio na ziemi.
Pomóżcie niedoświadczonej.
Obserwuj wątek
    • olgha Re: kompost 20.08.04, 10:04
      i ja z chcecia przeczytam odpowiedz, chociaz zapytac jescze musze, czy jesli
      sie nie ma wlasnego:) kompostu, to czy mozna go gdzies zakupic?
      • megiddo1 Re: kompost 20.08.04, 11:02
        i ja także chciałabym dowiedzieć się czegoś wiecej na ten temat.
        Czasami wysypuję skoszoną trawę pod jabłonie. Nie robię tego za każdym razem z
        obawy czy nie zaszkodzi to dzrzewom.
        pozdrawiam
        Magda
    • kasiacha Re: kompost 20.08.04, 11:09
      Rozkładać można materiał całkowicie lub częściowo przekompostowany. Kompost
      trzeba co 1-2 miesiące przerzucić "do góry nogami" i przy okazji sprawdzić jego
      jakość. Jest gotowy, gdy wygląda jak próchniczna ziemia, jest ciemny, wilgotny
      i jednolity, ale nadaje się do użytku nawet, jeśli pozostały jeszcze frakcje
      nierozłożone. My przesiewamy pryzmę przez sito, takie z budowy, o oczkach 2x2
      cm. Można kompost wykorzystywać od wiosny do jesieni, rozścielająć na
      powierzchni gleby, ale lepiej lekko przekopać. Warto, bo rośliny rosną na nim
      jak na drożdżach, sprawdziłam. I oszczędzam na wywozie śmieci, a jako krakuska,
      jestem ogromnie oszczędna;) Kasiacha
    • joasia72 Re: kompost - linki 20.08.04, 15:22
      Witam, też szukałam kompostu do kupienia i wszystkiego o kompoście. Znalazłam
      linki i któraś z firm z okolic Krakowa sprzedaje, ale transport do Chełma
      (lubelskie) był nie opłacalny. Na razie zaczełam własną "produkcję", zobaczymy
      co wyjdzie.
      Przesyłam Wam linki
      Pozdrawiam
      Joanna
      • joasia72 Re: kompost - linki 20.08.04, 15:55
        Oczywiście linki nie wlazły, przepraszam, może teraz...
        Joanna
        www.tnz.most.org.pl/kompost/linki1.htm
        • wini3 Re: kompost 20.08.04, 17:22
          Bardzo sobie cenię kompost i chociaż nie krakuska/ ale blisko/ - pieniądze.
          Jak długo się robi nie umiem odpowiedzieć bo u mnie leży, leży, aż wiosną jest
          za duża kupa. Rozłożony rozrzuci się a resztki dalej się rozkładają.Nie
          przerabiam tego jak należy bo to ciężka praca i nie ma kto tego zrobić. W tym
          roku dla przyspieszenia tego procesu kupiłam preparat do kompostowania Trigger -
          4. Już wcześniej dosypywałam czegoś do kompostu, ale teraz w pudełku były worki
          plastikowe, podziurkowane i porcje preparatu. Skoro były worki to teraz robię
          także w worku - ma to trwać 3 tygodnie. Trwa może dwa ale zrobiło się tego tak
          malutko, że dopchałam trawę z ostatniego ścinania, wrzuciłam wiadro odpadków
          kuchennych i czekam następne 3 tygodnie, chyba że zrobi sie malutko i następne
          3 tygodnie. Przeczytałam wreszcie instrukcję- kompost szybki po miesiącu,swieży
          po 2 mies, dojrzały po 3 miesiącach. Wydobywający się płyn można rozcieńczyć i
          podlewać rośliny. Płyn już jest!
          • joasia72 Re: kompost 20.08.04, 17:49
            Ja też kupiłam ten preparat i dostałam z workami. Pocieszyłaś mnie, bo nie
            wiedziałam jak zadziała. Na razie zapakowałm 3, 4 już się szykuje. Mam dużą
            balię, zamierzam je tam trzymać i w niej zbierać płyn. Wybierać potrzebną ilość
            i rozcieńczać a z worków niech dalej cieknie.
            Ja chyba nie będę dokładać do worków, poczekam na dojrzały kompost.
            Gdzie Ty trzymasz swoje worki?
            Pozdrawiam
            Joanna
            • wini3 Re: kompost 23.08.04, 08:39
              Trzymam pod drzewem,na starej pokrywce z której ten miód zbieram. Znowu zrobiła
              się odrobinka i chyba znowu dołożę.
    • dora1313 Re: kompost 23.08.04, 11:48
      Dziękuję Wszystkim za podpowiedzi. Mam jeszcze kilka pytań kiedy można kompost
      rozkładać pod rośliny? Czy można teraz (biorąc pod uwagę fakt, że nie można już
      przed zima nawozić rosliny), czy można zrobić z niego kopczyki, żeby ochronić
      rośliny przed zimowym mrozem, czy lepiej zaczekać z tym do wiosny?
      • dora1313 Re: kompost 25.08.04, 14:01
        Oprócz powyższych pytań mam jeszcze jedno. Dla jakich roślin nadaje się
        kompost, tzn. czy np. dla kaśnolubnych. Jakiego rodzaju jest to nawóz?
        • joasia72 Re: kompost 25.08.04, 17:07
          Witam, sprawdziłam w książce i znalazłam na jednej stronie dwie sprzeczne
          informacje co do nawożenia roślin kwasolubnych, a inne zastosowania to:
          przykrycie (kopczykowanie) na zimę drzew, krzewów i bylin, do podsypywania
          roślin ozdobnych, ziół, a wczesną wiosną cieńką warstwą na trawnik.
          Może jeszcze napisze ktoś, kto zna to z praktyki.
          Joanna
          • jolajola1 Re: kompost 25.08.04, 21:58
            mam w kącie 3 skrzynie bez dna z surowych desek, jakieś 60x70 podstawa, metr
            wysokie, miedzy deskami są szczeliny na palec
            i wrzucam do nich wszystko, przesypujac piaskiem i popiołem z ogniska, mam tego
            popiołu ciagle bardzo duzo
            jak jedna skrzynia jest pełna jest pełna, to ja przykrywam deską lub dwoma, a
            odpadki i resztki roslinne wrzucam do nastepnej
            w skrzyni sie maceruje rok co najmniej,
            nie mieszam, bo to dla mnie katorżnicza robota; przyspieszacza uzywałam 2 razy
            i chyba nic mi nie przyspieszył ...?
            A potem podnoszę skrzynię i mam kwadratowy kopczyk kompostu, z reguły na
            wierzchu jest jeszcze "niewłasciwy", wiec wierzch kopczyka przerzucam do
            skrzyni nastepnej w kolejności
            a ten kompost spod spodu jest super ! używam go do wszystkich roślin oraz do
            zasypywania dziur pokretowych w trawniku

tylko klopot, bo nie mam co zrobic z trawą z kosiarki, ona się nie bardzo chce
            przekompostować, potrafi w skrzyni i ze 2 lata się nie rozlożyć, dziwne jakieś
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka