26.06.16, 15:34
Mam w ogrodzie sumaka ,który rozprzestrzenił się po całym ogrodzie .Co mam zrobić ???
Obserwuj wątek
    • horpyna4 Re: Sumak 26.06.16, 17:06
      Spróbować wytępić. Niestety, jest to chwaścior straszliwy.

Nawiasem mówiąc, jaki to gatunek sumaka? Bo pół biedy, jeżeli jest to sumak octowiec (niewielkie drzewo o parasolowatym kształcie). Ale gatunki pnące sumaka mogą wywoływać oparzenia skóry w przypadku bliższego kontaktu.
      • monika.libra36 Re: Sumak 27.06.16, 08:31
        Sumak octowiec .
    • dar61 Suma k(omentarzy) 26.06.16, 17:12
      Taki mecz, ale spróbujmy:

{Monika.libra36} ma w ogrodzie sumak, który rozprzestrzenił się po całym jej ogrodzie: - Co mam zrobić, pyta.

Ad tego sumaka 1.:
      1. Komentarz pozytywny.
      Pokochać za formę-pokrój pachnący słońcem, za kwiaty okazałe i kolorystykę.
      Acz sprawdzić swej rodziny podatność na uczulenia, bo sumak jest albo kłopotliwy dla swych kruszących się włosków, albo nawet jadowity.

2. Komentarz neutralny.
      Zlekceważyć. Posadzone obok ogrodu drzewa zacienią i zagłodzą sumak, żądny słońca.

3. Komentarz wrogi.
      Zniszczyć mechanicznie [wykopki/ wkopane przegrody-ekrany podziemne], chemicznie [herbicydy systemiczne, np. ten niesławny o nazwie startujacej od R, a dobijającej swym P], ustną perswazją [zakaz sadzenia sąsiadom egzemplarzy zapylajacych, drugopłciowych >>> nasiona]. Można stosować pożary [punktowe wyżeganie płomieniem palnika ogrodowego do chwastów], acz w naturze sumak do nich jest ... dostosowany swą natrętnością ;-)
      • mirzan Re: Suma k(omentarzy) 26.06.16, 22:41
        Bez przesady w straszeniu sumakiem. Roślinę mateczną wykopać.Ukazujące się odrosty prysnąć
        chwastobójczym,następne potraktować kosiarką i po kłopocie,po sezonie.Aralia, robinia,jeśli ktoś woli,
        akacja,to jest prawdziwy chwast.Trzy sezony na likwidację,może być za mało.
    • monika.libra36 Re: Sumak 27.06.16, 08:33
      Dzięki horpyno ,dar,mirzan :)
      • zdzislaw50 Re: Sumak 13.07.16, 14:18
        Sprawdzony sposób: w pniu drzewa wywiercić otwór o średnicy ok.16 mm, dość głęboki, może być po skosie i napełnić go Roundupem a otwór zatkać korkiem, czynność powtarzać, sumak zmarnieje, sam to praktykowałem. Pozdrawiam Zdzisław

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka