magze 29.03.19, 03:22 Tydzień temu kupiłam cebulki tulipanów i je zaraz posadziłam . Czy one w tym roku zakwitną? Miały małe zielone pędy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
enith Re: Tulipany 29.03.19, 17:46 Tulipany sadzi się jesienią. Wymagają one okresu przechłodzenia, żeby zakwitnąć. Jeśli posadziłaś teraz, to raczej nie zakwitną w tym sezonie, chyba, że nabyłaś cebule przechłodzone. Byłaby o tym informacja na opakowaniu. Jeśli przechłodzone nie były, w tym roku będziesz mieć tylko liście, a kwitnąć będą ci od przyszłego roku. O ile, oczywiście, coś ich nie zeżre ani nie są to te wrażliwsze holenderskie pięknotki, co to rok, dwa kwitną, a potem znikają. Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: Tulipany 30.03.19, 17:09 Kupowałam cebulki na sztuki i żadnej inf. nie było. Skusilam się na ciekawą odmianę tulipanów fryzowanych, ciemnogranatowym z białymi igiełkami na brzegach. No, może wcale nie zakwitną, bo to chyba jest holenderski mutant. Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: Tulipany 12.04.19, 09:49 Tulipany zakwitną, mają całkiem duże pąki,ale nie wszystkie. Cieszę się , że zobaczę jaki gatunek faktycznie kupiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: Tulipany 15.04.19, 13:14 Kupowałam frezowanie fioletowo- niebieskie z białymi igiełkami - takie były na zdjęciu, wyszły zwykle czerwone, czyli oszustwo. Zakup na sztuki na reklamowanych targach pod Warszawą - Green Days. Odpowiedz Link Zgłoś
enith Re: Tulipany 15.04.19, 16:43 Przykro mi. Kupując cebule zawsze może się zdarzyć, że się jakaś przybłęda w innym kolorze przypląta, ale jeśli żadna z nich nie zakwitła w reklamowanym kolorze, to mamy do czynienia z ewidentną ściemą. Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: Tulipany 17.04.19, 12:38 wszystkie są czerwone i kwitną teraz, czyli wczesne. Sciema do kwadratu. takich zawiedzionych będzie masa, bo ta odmiana cieszyłą się ogromnym powodzeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
kozieradka Re: Tulipany 15.05.19, 09:25 Powinny zakwitnąć. Zabezpiecz tylko dobrze cebulki aby żaden szkodnik ich nie zjadł, a będą kwitnąć każdego roku. Odpowiedz Link Zgłoś