Dodaj do ulubionych

moj amarylis

26.02.05, 21:37
juz dawno przekwitl,zostaly tylko liscie ktore przez jakis czas podlewalam a
teraz juz pozolkly .i nie wiem co teraz zrobic z cebula kwiatka ktora nadal
jest w ziemi.i co zrobic z liscmi czy poobcinac?prosze o instrukcje.
Obserwuj wątek
    • przemoaj5 Re: moj amarylis 03.03.05, 10:19
      Witaj, mam bardzo duże doświadczenie w uprawie roslin i do tego odpowiednie
      wykształcenie. W przypadku amarylisu, jeżeli zaschnęły liście, lub w dużej
      cześci są zasuszone, koniecznie je należy uciać i amarylis bardzo mało
      podlewac. Dziwne, bo na ogól te rośliny do zycia budzą się dopiero teraz by
      zakwitnąć w kwietniu. Proszę o pisanie mi jak sie zachowywał ten piękny kwiat
      w ciągu ostatniego roku. Powinien zgubic liście latem, potem ograniczamy
      podlewanie i w styczniu zaczynamy go podlewac by wiosną zkwitł. Poporszę o
      informaję na adres przemoaj@poczta.wp.pl
      gg: 7721862
      • agunia_mamunia Re: moj amarylis 04.03.05, 14:45
        bulewe tego kwiatka kupila m w zeszlym roku gdzies kolo marca.przyznam ze kwiat
        bardzo powoli mi rosl,dopiero kolo swiat bozego narodzenia mi zakwitl.bardzo
        szybko kwiat opadl i liscie zaczely zolknac.wycielam te liscie przed wczoraj a
        bulwa jest dalej w ziemi.co mam robic ?czy jest szansa ze ponownie zakwitnie w
        tym roku?
        • przemoaj5 Re: moj amarylis 04.03.05, 14:54
          Szansa ze zakwitnie w tym roku jest niewielka, bliska zeru. Będzie kwitł w
          latach nastepnych, teraz postaw go w chłodnym miejscu i mało go podlewaj,
          dopiero w okolicach grudnia stycznia zacznij wiecej go podlewac i przenies do
          ciepłego pomieszczenia. Suche liscie usuń.
          Serdecznie pozdrawiam
          Przemo
    • jerzy.wozniak Re: moj amarylis 06.03.05, 20:01
      O amarylisie, czyli poprawnie hipeastrum pisałem już tu kilkanaście razy,
      poszukaj więc przez wyszukiwarkę na pewno znajdziesz to co cię interesuje jest
      tu dokładnie opisana uprawa tej rośliny!
      Jurek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka