Dodaj do ulubionych

zielony taras

03.03.05, 17:38
Sprawdziłem w przeglądarce wątki o balkonach i tarasach ale nic nie znalazłem
na temat zagospodarowania zielonego tarasu na dachu w warstwą kilkunastu cm
humusu. Taki taras wiekości ponad 70m otrzymam wraz z mieszkaniem naturalnie
pod koniec tego roku. Taras składa się z 3 części - wschodnia, zachodnia oraz
największa połnocna (taras otacza z 3 stron salon z kuchnią)

Będę zobowiązany za wszelkie pomysły sugestie zagospodarowania.

z góry dziękuję, marek
Obserwuj wątek
    • pauli7 Re: zielony taras 04.03.05, 00:04
      pytanie zasadnicze: czy ten taras jest przystosowany do przykrycia go
      podlozem?? (lub juz dostaniesz z tym podlozem) czy to zwykly taras ktory chcesz
      tak zagospodarowac?

Pauli
      • mrus11 Re: zielony taras 05.03.05, 11:26
        Witam,

Taras mam uzyskać gotowy, z warstwą ziemi, humusu, wykonany w odpowiedniej
        technologii (chyba Zinco albo jakiejś konkurencyjnej). Na niewielkiej częsci
        będzie równiez wyłożony gresem/terazzo.

Jeszcze nie zdecydowałem czy sam będę się starał go zagospodarować czy też
        powierzę to firmie. Na pewno myślę o kawałku trawnika, jakiś kącik z większą
        warstwą ziemi a nanim jakieś krzaczki, miejsce na donice z większymi roślinami.
        Jestem laikiem i nie wiem czy warto podejmować samemu ryzyko wykończenia.

Jeśli ktoś ma to za sobą, będę wdzięczny za Wasze doświadczenia, błędy,
        sukcesy, pomysły roślin z uwzględnieniem stron świata jak w moim pierwszym
        poście.

Z góry dziękuję, marek
    • przemoaj5 Re: zielony taras 04.03.05, 07:39
      Witaj, zielone tersy są szerokim tematem, trudno będzie chyba uzyskac
      wyczerpujacą iwedze na forum. Trzeba troche wykazac sie wiedzą. Pytane czy sam
      chcesz robić ten tazars czy lecisz go firmie ?
      • jack9 Re: zielony taras 05.03.05, 12:02
        Marku sprawdz jaką masz warstwę humusu oraz jakie możesz dać obciązenie na m
        kw. powierzchni tarasu - wtedy można zastanawiac sie jaki rodzaj
        zagospodarowania tarasu w chodzi w grę.
        • pauli7 Re: zielony taras 05.03.05, 13:25
          jack9, wyjales mi to z ust:)
          tak, dopuszczalne obciazenie jest najwazniejsze; prawdopodobnie bedzie tak, ze
          juz nie bedziesz w stanie podniesc poziomu podloza, zazwyczaj daja go tyle, ile
          taras jest w stanie zniesc (bo przeciez jeszcze trzeba uwzglednic ciezar
          roslin, wody itd)
          napisz, ile cm mamy do dyspozycji:)

Pauli
          • gebo13 Re: zielony taras 05.03.05, 19:28
            Wyobrażając sobie położenie tarasu,zaprojektowałabym tak:Od strony północnej
            trawnik i kilka ładnych funki ewentualnie możesz się pokusić o konwalie,które
            najlepiej zasadzić w Twoim przypadku w pierścień lub dwa aby się nierozrastały
            za bardzo i jakąs jedną lub dwie ciekawe paprocie(bordowe?).Wschód możesz
            wybierać w doniczkach sadzić co rok inaczej lub gama skalniaków i jednorocznych
            do wyboru,lub jedno i drugie.Zachód to duże ciepło i susza.Jeśli będziesz miał
            na zimę gdzie przechować oleandra to super!Lubi stać w wodzie a liście w pełnym
            słońcu.Należy go traktować jak nasz tatarak i wtedy jest piękny.Z małych
            krzewinek na takiej plaży to niektóre wrzosy się nadają.Do doniczek na zachód
            to jałowce,ale na zimę izolacja i podlewanie w bezmrożne dni-to ważne bo wiosną
            mogą zginąć z powodu zimowej suszy a nie mrozów.czytaj w necie o
            roślinach,które zakupisz a rozczarowań będzie mniej.Jeszcze ważne z której
            strony możesz gości przyjmować...Powodzenia i artyzmu w projektowaniu własnego
            tarasu......Pozdrowienia serdeczne.
          • jack9 Re: zielony taras 05.03.05, 19:44
            pauli7 napisała:

> jack9, wyjales mi to z ust:)

Droga Pauli - myślisz że z zawodu jestem dentystą ?
            ;)
            • pauli7 Re: zielony taras 05.03.05, 20:32
              hihi wszystko mozliwe:))))))

Pauli
              • mrus11 Re: zielony taras 06.03.05, 11:00

Bardzo dziękuję za wszystkie porady, pomysły i podpowiedzi, z całą pewnością
                musze pozadawać trochę pytań wykonawcy i projektantowi budynku, jak bardzo mogę
                sobie "poszaleć" ;)

pozdrawiam serdecznie, marek
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka