Dodaj do ulubionych

Nawoz do ogrodu

23.06.02, 22:11
Czuje ze traktowalam moje ogrodowe rosliny po macoszemu. Potrafilam, co prawda,
posadzic je i podlewac ale gdy przyszlo do wyboru nawozu to pojawial sie
problem. Jaki wybrac? Mam bowiem i krzaki iglaste i skalniaki i trawnik i
klematisy i maliny...

Czy najlepszy jest ten nawoz dlugodzialajacy w granulkach czy tez krowi
rozpuszczany w wodzie uzywany do podlewania?
Czy istnieje jakis "uniwersalny" dobry na wszystko?

Tyle roznosci na rynku, ze sie poprostu gubie.

Pomozcie mi wybrac.

Pozdr. tula
Obserwuj wątek
    • maciekwiercinski Re: Nawoz do ogrodu 23.06.02, 22:46
      tula napisał(a):

> Czuje ze traktowalam moje ogrodowe rosliny po macoszemu. Potrafilam, co prawda,
      >
      > posadzic je i podlewac ale gdy przyszlo do wyboru nawozu to pojawial sie
      > problem. Jaki wybrac? Mam bowiem i krzaki iglaste i skalniaki i trawnik i
      > klematisy i maliny...
      >
      > Czy najlepszy jest ten nawoz dlugodzialajacy w granulkach czy tez krowi
      > rozpuszczany w wodzie uzywany do podlewania?
      > Czy istnieje jakis "uniwersalny" dobry na wszystko?
      >
      > Tyle roznosci na rynku, ze sie poprostu gubie.
      >
      > Pomozcie mi wybrac.
      >
      > Pozdr. tula

Witam!

To możesz zrobić jak ja kupuję nawozy rolnicze: mocznik. siarczan amonu, siarczan
      potasu, superfosfat, dolomit lub magnezyt i sam podsypuję z zaleznoći od terminu.

W rzeczywistościu wszystkie nawozy ogradnicze są mieszaniną wymienionych tylko za
      cenę przprawiającą o zawrót głowy...

Ponadto zawsze mam choć dwie pryzmy kompostowe: z odpadków ogrodowych i domowych,
      ściółki leśnej, obornika, liści wyrwanych chwastów, skoszonej trawy itp

Również materiałami tymi ściółkuję glebę wokół roślin, szczególnie cenniejszych
      i wrażliwszch, co zapobiega parowaniiu pozatem dostarcza składników pokarmowych w
      wyniku mineralizacji, i jeszcze jest pokarmem dla dżdżownic i innych zwierzątek...

Bo kompostowanie w stosach jest dobre dla większych ilości oraz uciążliwych
      odpadków kuchennnych, ale liście, starą korę czy trawę można wykładać od razu...

Pozdrawiam!

Maciek
      • le-waltz Re: Nawoz do ogrodu - trawnik, krzewy 25.06.02, 13:42
        Proszę (podzielam opinię p. Maćka co do nawozów konfekcjonowanych)o
        rozwinięcie wątku o praktyczne wskazówki dot. nawożenia ogrodu.

Interesuje mnie głównie nawożenie trawnika i krzewów liściastych.
        tzn. chodzi mi o rodzaje nawozu, dawki, okresy nawożenia, sposóbu nawożenia
        itp..

Ja np. na trawnik stosuję głównie moczniki rozsiewając go małymi dawkami tak
        aby go nie "spalić".
        Pozdrawiam,
    • mkhj Re: Nawoz do ogrodu 25.06.02, 14:37
      Sądzę, że w ogrodzie najlepszym nawozem uniwersalnym bedzie kompost, ale w
      przypadku roślin ktore lubią kwasne podłoże chyba trzeba troche zakwaszacza
      (może torf?)> Ja w zasadzie stosuje tylko kompost i wszystko szaleje.
      Pozdr. mkhj
      • maciekwiercinski Re: Nawoz do ogrodu 25.06.02, 16:54
        mkhj napisał(a):

> Sądzę, że w ogrodzie najlepszym nawozem uniwersalnym bedzie kompost, ale w
        > przypadku roślin ktore lubią kwasne podłoże chyba trzeba troche zakwaszacza
        > (może torf?)> Ja w zasadzie stosuje tylko kompost i wszystko szaleje.
        > Pozdr. mkhj

Witam!

Brawo!

Ale co na trawnik...?

Może wodny wyciąg z kompostu?

Pozdrawiam!

Maciek
    • jerzy.wozniak Re: Nawoz do ogrodu 26.06.02, 07:43
      Witam na forum Gazety!
      Tak to rzeczywiście problem, wszystkie zarówno takie jak obornik aż po te wolno
      rozkładające się maja swoje plusy i minusy. Mało, wiele roślin nie lubi np.
      nawozów sztucznych i należy je zasilać obornikiem inne nie na widzą obornika a
      kochają azofoskę. Jakby tego było mało to dla roślin takich jak iglaki czy
      rododendrony powinno się stosować nawozy produkowane specjalnie dla tych
      roślin. Oprócz nawożenia mają one bowiem za zadanie również nieco zakwaszać
      podłoże i nie dopuszczać do zmiany jego pH pod wpływem np. twardej wody. Nic tu
      nie poradzimy, po prostu nawozy dobieramy do odpowiednich roślin, ale
      oczywiście wiele z nich jest bardziej tolerancyjnych i dobrze im służy
      nawożenie wszystkimi ich rodzajami. W nawożeniu zarówno nawozem organicznym jak
      i sztucznym ważne jest aby zachować umiar. Przenawożenie bowiem jest dość
      częstą przyczyna chorób roślin w ogrodach niecierpliwych ogrodników i jest tak
      samo szkodliwe jak brak niektórych składników pokarmowych. Przed stosowaniem
      nawozów sztucznych czy wolno rozkładających się należy stosować dawki które
      zaleca producent. Nie nawozimy roślin chorych, bo większa ilość nawozu nic im
      nie pomoże, najpierw usuńmy przyczynę choroby.
      Pozdrowienia
      Jerzy Woźniak
    • kasiacha Re: Nawoz do ogrodu 26.06.02, 10:43
      Sąsiadka, ogrodniczka z dużym warzywnikiem i doświadczeniem, podpowiedziała
      nam, jak wykorzystać pokrzywy zarastające kąty naszego niewielkiego ogródka.
      Trzeba naciąć pokrzyw (w dowolnym etapie wzrostu, mogą być też kwitnące),
      zapakować tę sieczkę do wiadra lub innego pojemnika, zalać wodą i odstawić. Po
      zgniciu roślin można tym nawozić (po rozcieńczeniu) warzywa i kwiaty. Podobno
      daje bardzo dobre efekty. Wierzę jej na słowo, bo nasza mikstura dopiero się
      kisi. Z pewnością nie zaszkodzi.
      Nie będę za to brała przykładu z drugiego sąsiada, który drzewka i krzewy
      owocowe podlewa zawartością własnego... szamba :-((( W PALE SIĘ NIE MIEŚCI!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka