Dodaj do ulubionych

Fiołki - problem

03.05.05, 13:05
Witam mam taki problem. Otóż mój fiołek nie chce cos zakwitnac :( Wypuszcza ciagle nowe listki a paczkow nie ma zadnych :( Co zrobic. POdlewam regularnie, stoi w miare osłonecznionym miejscu ale rzadko kiedy promienei padaja bezposrednio. Pod koniec poprzedneigo roku troche go zaniedbano przez co zaczal usychac. Jest szansa zeby przywrocic go do dawnej kondycji?? PROSZE O POMOC
Obserwuj wątek
    • araukaria_ge Re: Fiołki - problem 04.05.05, 21:16
      a rośnie jako pojedyńczy egzemplarz? czy jako kępka.... bardzo szybko zakwitają
      tylko pojedyńcze egzemplarze. Nie pozostaje nic innego jak rozsadzic... Moje
      pojedyncze kwitną "na okrągło" bo systematycznie je dokarmiam.
    • bea123456789 Re: Fiołki - problem 05.05.05, 10:50
      Problem polega też na tym by zakwitł należy przesuszyć go tzn należy zmniejszyć
      podlewanie nawet do 1 raz w tygodniu. Wtedy do miesiąca powinny puścić pierwsze
      pąki. Potem kiedy już zaczną pojawiać się kwiaty podlewaj tak jak teraz to
      robisz i trochę go odżywiaj. Moja teściowa właśnie cieszy się teraz kwiatami
      trwało to 1,5 miesiąca jak wypuściły. Kiedy kwiaty przekwitną znów trochę
      zmniejsz podlewanie.Beata
      • sin51 Re: Fiołki - problem 14.05.05, 10:52
        Witam.niestety teraz dopiero wrocilem na forum. Podlewam caly czas tak samo tj. co 2/3 dni podlewajac poprzez spodek. Ku mojemu zaskoczeniu wkoncu wyrosl jeden kwiat.troche malo, ale cieszy i to.po malu zaczyna kwitnac.co w takiej sytuacji?nie podlewac przez tydzien?Nie wiem czy wspominalem ale ma bardzo duzo lisci. COnajmniej 5krotnie wiecej od momentu jak go dostalem tj. rok temu.Czekam na porady pozdrawiam i dziekuje
        • araukaria_ge Re: Fiołki - problem 14.05.05, 20:19
          proszę sprawdzić czy te liście wyrastają z jednego fiołka czy po prostu jest
          kilka sadzonek obok siebie.... wtedy trudno o dużo kwiatów... ja tą lekcje już
          przerobiłam.
          • sin51 Re: Fiołki - problem 16.05.05, 09:59
            Wyrastaja z jednego fiołka. Mam je obrywac co jakis czas? Jesli chcecie moge wam zrobic zdjecie.
            • mikolaj1111 Re: Fiołki - problem 31.05.05, 13:41
              prosze złóż zapytanie na forum na stronie

forumogrodnicze.info
              tam otrzymasz fachową poradę.
        • bea975 Re: Fiołki - problem 31.05.05, 22:02
          Zimą daję swoim fiołkom odpoczynek od kwitnienia. Stawim je w głębi pokoju, tak
          że otrzymują w zasadzie ograniczoną ilość światła od świetlówek, których
          używamy do doświetlania naszych roślin. Ograniczam też podlewanie, jeżeli nie
          powiedzieć, że je przesuszam :) Wiosną wystawiam bliżej okna. W tej chwili są w
          pełni kwitnienia.
          republika.pl/bgruzew/images/fiolek_1.jpg
          republika.pl/bgruzew/images/fiolek_2.jpg
          republika.pl/bgruzew/images/fiolki_3.jpg
          Na tym ostatnim zdjęciu widoczna jest powiększona zalążnia (próbuję
          zhybrydyzować moje dwie roślinki). Czy ktoś ma może fiołka o ozdobnych
          liściach? Hodowcy stworzyli tyle pięknych odmian, a wszystkie fiołki, które
          widzę w sklepach różnią się w zasadzie tylko kolorem kwiatu :(.
        • lucy50 Re: Fiołki - problem 02.06.05, 09:51
          Mnie doradzono poobrywanie dolnych lisci i rzeczywiscie po tym zakwitly mi dwa
          fiolki bardzo ladnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka