Dodaj do ulubionych

Ach ten trawnik...

31.05.05, 10:01
Drodzy Forumowicze, RATUNKU!
Na koniec kwietnia załozyłam w ogórku trawnik. Odchwaściłam ręcznie ziemię,
kupiłam wywrotkę czarnej ziemi, wyrównałam, ubiłam, wysiałam trawę i
podlewałam oczekując codziennie pięknej zielonej darni za oknem. Trawa
wzeszła - kępkami... Jednak nie to jest najgorsze. Zamiast trawy zaczęła
bujnie rosnąć komosa. Są jej tysiące. Na razie jest malutka, tak jak i
trawa, ale bardziej widać ten chwast niż trawkę.
CO MAM ZROBIĆ???
Dagmara
Czy to zjawisko w moim ogórku ma szansę stać się iedyś pięknym trawnikiem?
Obserwuj wątek
    • ktom3 Re: Ach ten trawnik... 31.05.05, 10:24
      U mnie mam podobny problem z nowym trawnikiem. Na razie musisz czekać aż trawa
      i ta cała reszta podrośnie i normalnie kosić. Kiedy trawa będzie miała 2
      miesiące proponuję popryskać środkiem na chwasty dwuliścienne np. Chwastoks lub
      Sterane, najlepiej łącznie i nastepnie podsiać puste miejsca trawą. Jeżeli
      jednak trawy prawie niema to pryskaj wszystko Raundap (chyba tak to się pisze)
      plus Sterane i po 3 tygodniach zakladaj nowy trawnik.

Pozdrawiam

Tomek
      • dagmaramk Re: Ach ten trawnik... 01.06.05, 08:53
        Dzięki, na razie poczekam, powyrywam co większe, zobaczymy...
        Tylko serce sie kraje, że tyle pieniędzy na tę ziemię a ona jakaś zachwaszczona.
    • ignorant11 Re: Ach ten trawnik... 01.06.05, 13:31
      dagmaramk napisała:

> Drodzy Forumowicze, RATUNKU!
      > Na koniec kwietnia załozyłam w ogórku trawnik. Odchwaściłam ręcznie ziemię,
      > kupiłam wywrotkę czarnej ziemi, wyrównałam, ubiłam, wysiałam trawę i
      > podlewałam oczekując codziennie pięknej zielonej darni za oknem. Trawa
      > wzeszła - kępkami... Jednak nie to jest najgorsze. Zamiast trawy zaczęła
      > bujnie rosnąć komosa. Są jej tysiące. Na razie jest malutka, tak jak i
      > trawa, ale bardziej widać ten chwast niż trawkę.
      > CO MAM ZROBIĆ???
      > Dagmara
      > Czy to zjawisko w moim ogórku ma szansę stać się iedyś pięknym trawnikiem?

Sława!

NO bo taka ziemia na ogól jest solidnie zachwaszczona. Pocieszę Cię,że swiadczy
      to o jej żyzności...

Taka operacje mozna wykonać znacznie taniej zamiast ziemii dając kore z
      tartaku, lub ziemie spod wykoów...

Wysiewając rosliny nawozowe np koniczyne biała z domieszka trawy...

Pozdrawiam i zapraszam na:
      Forum Słowiańskie
    • dagmaramk Re: Ach ten trawnik... 21.07.05, 10:36
      Minęły ponad dwa miesiące od kiedy wysiałam ten swój trawnik.
      Wszystko urosło, trawa i chwasty też. 2 razy kosiłam już trawnik, chwasty
      wyrywałam ręcznie...
      Czy można go teraz nawieźć, czy najpierw potraktować środkiem chwastobójczym?
      Trawa nie wygląda na super mocną - nie jest ciemnozielona, miejscami puste
      placki i ciągle te odrastające komoso-lebiody
      Pomóżcie, bo choć przeczytałam wszystkie wątki o trawnikach, to dalej nie wiem
      co robić!
      • amatorka37 Re: Ach ten trawnik... 21.07.05, 11:20
        witam:) nie zamierzam Tobie radzic bo nie mam doswiadczenia,ale napiszę jak
        zakładałam trawnik w zeszłym roku. Na początku dokładnie usunęliśmy
        krzaki,chwasty i takie tam:)na kolanach grzebałam w ziemi wybierając
        kłacza,kamienie no i takie tam:)Potem ładnie zagrabiliśmy,zwałowaliśmy i
        zostawiliśmy na około tydzień no i kolejne lekkie pielenie i dopiero posialismy
        trawkę.Mąz uznał że nie ma co żałowac i sypał sporo.Jak wyrosła (oczywiscie
        była podlewana)to było parę miejsc łysych,ale nie były to zbyt duze placki.
        Trzymając sie kurczowo instrukcji podlewalismy i czekalismy na pierwsze
        skoszenie,a dwa dni przed nim zwałowaliśmy wałem posłusznie aby sie
        rozkrzewiała. No i wtedy sie zaczęło....dzień w dzień pieczołowicie usuwalismy
        ręcznie chwasty ile sie dało(trawka była gest posiana wiec nie było tego az tak
        dużo) trawkę podlewalismy jak nie padało no i w końcu sie rozkrzewiła i prawie
        wcale nie było chwastów,ale nie używałam żadnych oprysków ani nawozów bo
        czytałam,że na młoda trawke nie wolno.W tym roku mamy ładną trawkę i bardzo
        sporadyczne wyskoki chwastów .Pozdrawiam serdecznie.Dodam jeszcze ze nie są to
        wytyczne tylko opis naszych czynności co by nikt sie mnie nie czepiał :D Acha a
        nasz trawnik ma kształt koła o powierzchni około 350 m2
        • kgg Re: Ach ten trawnik... 21.07.05, 12:13
          Ja tez mam mlody trawnik wysiany w tym roku i podobne problemy. Zanim trawa sie
          nie rozkrzewi sukcesywnie i cierpliwie usuwam chwasty recznie, absolutnie
          zadnego herbicydu, bo nie chce oslabic mlodej trawki. Pewnie byloby prosciej
          spryskac, ale poradniki ostrzegaja, ze to oslabia mlode zdzbla, a ja chce miec
          silna trawe. Ja mam juz za soba kilka koszen (wysialam trawe na poczatku
          czerwca), trawa wyraznie sie rozkrzewila. Nawiozlam ja od razu po pierwszym
          koszeniu. Zdaje sobie sprawe, ze jak nawoze trawe, to daje rowniez pozywke
          chwastom, ale te wolniej odrastaja po koszeniu, poza tym skoszone nie zakrywaja
          juz lisciami trawki, ktora moze sie rozrastac. Na ile mam sil i ochoty usuwam
          sukcesywnie te chwasty, bo chce miec czysciutki dywan, ale specjalnie sie tym
          nie przejmuje, bo chwasty jednoroczne i tak przegraja z bujnie krzewiaca sie
          trawa.
          • dagmaramk Re: Ach ten trawnik... 22.07.05, 09:18
            Dzięki za pocieszenie i rady. To fajnie, że nie jestem osamotniona w walce
            z "dziką przyrodą".
            A jaki nawóz polecasz? Dagmara
            • kgg Re: Ach ten trawnik... 22.07.05, 09:36
              Ja uzywam nawoz Peters Proffesional Hi Nitro (nawoz rozposzczalny) -
              odpowiednik nawozu Substral do trawnikow Magiczna Sila. Ja nawoze rownolegle z
              podlewaniem, mam system nawadniania ze zbiornikiem, w ktory rozpuszczam nawoz.
              Z granulatow polecilabym Florowit do trawnikow. Tez go zakupilam i chce nawozic
              naprzemiennie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka