szewciu 02.08.05, 17:54 Witam. Na liściach mojego kumkwatu pojawiły się żółte plamki. Proszę o pomoc - jaka to może być choroba oraz jak to wyleczyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szewciu Re: Kumkwat 02.08.05, 21:40 oto zdjęcie listka: ubezpieczeniaszewczyk.neostrada.pl/kumkwat.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
szewciu Re: Kumkwat 03.08.05, 20:30 Szczerze mówiąc, to liczyłem na odpowiedź :( Odpowiedz Link Zgłoś
maly_jasio1 Re: Kumkwat 03.08.05, 20:42 Sugestia: zrob zdjecie i wowczas mozemy zawezic granice spekulacji... > Przy doniczkowej uprawie kumquata mozesz sie najczesciej spodziewac choroby fizjologicznej. Te narozniejsze 'plamki' zasychanie koncow lisci, etc. wskazuja na fizjoloficzne zaburzenia. A co ich jest powodem, moze odpowiedziec sobie ten, kto 'cos' tej, czy innej roslinie zrobil, lub tez nie... Odpowiedz Link Zgłoś
filgreg Re: Kumkwat 03.08.05, 21:13 Witam co do zdjecia to raczej brak ostrosci ,co do liscia to czy roslina jest wystawiona na dzialanie słonca ? osobiscie obstawiam na podlewanie i pozostawienie wody na lisciach (krople ) plus slonce i efekt spalone liscie pozdrawiam fil Odpowiedz Link Zgłoś
szewciu Re: Kumkwat 03.08.05, 22:17 roślina stoi na parapecie, przez cały dzień dochodzi tam słońce. Nie wystawiam jej jednak od razu po spryskaniu prosto na słońce. oboku kumkwatu stoją także inne drzewka cytrusowe (cytryna, mandarynka, granat). Jaka jeszcze (poza spalonymi listkami i "sprawami fizjologicznymi") może być przyczyna? Postaram się niedługo zamieścić ostrzejsze zdjęcie. Aha, dzięki za próbę pomocy! Odpowiedz Link Zgłoś
wari Re: Kumkwat 07.08.05, 13:26 Nie za bardzo zroumiałem, "Nie wystawiam od razu po spryskaniu" może sugerować przenoszenie rośliny, a kumkwat tego bardzo nie lubi. Ja przestawiam dwa razy w roku (wiosną na balkon i jesienią na zimowisko). Może za silne nawożenie (lub za słabe szczególnie żelazem). Odpowiedz Link Zgłoś