02.08.05, 17:54
Witam. Na liściach mojego kumkwatu pojawiły się żółte plamki. Proszę o pomoc - jaka to może być choroba oraz jak to wyleczyć?

Obserwuj wątek
    • szewciu Re: Kumkwat 02.08.05, 21:40
      oto zdjęcie listka:

ubezpieczeniaszewczyk.neostrada.pl/kumkwat.jpg
      • szewciu Re: Kumkwat 03.08.05, 20:30
        Szczerze mówiąc, to liczyłem na odpowiedź :(
    • maly_jasio1 Re: Kumkwat 03.08.05, 20:42
      Sugestia: zrob zdjecie i wowczas mozemy zawezic granice spekulacji...

> Przy doniczkowej uprawie kumquata mozesz sie najczesciej spodziewac choroby
      fizjologicznej. Te narozniejsze 'plamki' zasychanie koncow lisci, etc. wskazuja
      na fizjoloficzne zaburzenia. A co ich jest powodem, moze odpowiedziec sobie
      ten, kto 'cos' tej, czy innej roslinie zrobil, lub tez nie...
    • filgreg Re: Kumkwat 03.08.05, 21:13
      Witam
      co do zdjecia to raczej brak ostrosci ,co do liscia to czy roslina jest
      wystawiona na dzialanie słonca ?
      osobiscie obstawiam na podlewanie i pozostawienie wody na lisciach (krople )
      plus slonce i efekt spalone liscie
      pozdrawiam fil
      • szewciu Re: Kumkwat 03.08.05, 22:17
        roślina stoi na parapecie, przez cały dzień dochodzi tam słońce. Nie wystawiam jej jednak od razu po spryskaniu prosto na słońce. oboku kumkwatu stoją także inne drzewka cytrusowe (cytryna, mandarynka, granat). Jaka jeszcze (poza spalonymi listkami i "sprawami fizjologicznymi") może być przyczyna? Postaram się niedługo zamieścić ostrzejsze zdjęcie. Aha, dzięki za próbę pomocy!
        • wari Re: Kumkwat 07.08.05, 13:26
          Nie za bardzo zroumiałem, "Nie wystawiam od razu po spryskaniu" może sugerować
          przenoszenie rośliny, a kumkwat tego bardzo nie lubi. Ja przestawiam dwa razy w
          roku (wiosną na balkon i jesienią na zimowisko). Może za silne nawożenie (lub
          za słabe szczególnie żelazem).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka