Dodaj do ulubionych

microsorum - pomóżcie ;-)

23.08.05, 12:09
Witam wszystkich wielbicieli roslinek
Proszeo pomoc. Ostatnio kupupiłam w sklepie roślinke o nazwie "Microsorum"
tak było napisane na anklejce. ;-) jest bardzo fajna tylko nie wiem jak ją
pielęgnować żeby taka została. jeśli ktoś się spotkał z ta nazwą proszę o
rade. Z góry dziękuje
Obserwuj wątek
    • amadyn Re: microsorum - pomóżcie ;-) 23.08.05, 15:37
      Z tego co wiem to "Microsorum " jest rośliną żyjącą w wodzie i stosowana jest w
      akwarystyce. Może ta nazwa podana przy roślinie jest niepełna albo błędna.
      amadyn
      • doro_ty Re: microsorum - pomóżcie ;-) 24.08.05, 09:33
        dzięki za wskazówkę. Ja go kupiłam normalnie w doniczce w ziemi. żyje, narazie
        ma sie dobrze. bede go obserwować.
    • jerzy.wozniak Re: microsorum - pomóżcie ;-) 25.08.05, 07:27
      Bo producent zgubił i a na dodatek zapomniał ze nie jest już 1940 tylko nieco
      później i systematyka się zmienia. Rośliny a właściwie paprocie należące do
      rodzaju Microsorium zostały obecnie włączone do rodzaju Polypodium czyli
      paprotka lub Phymatodes. Napisz jak wyglądają liście i czy to jest rzeczywiście
      paproć czy może w ogóle nie ma to nic wspólnego z nazwą która została wetknięta
      ot tak sobie żeby coś było.
      Jurek
      • doro_ty Re: microsorum - pomóżcie ;-) 25.08.05, 10:03
        liście są fajne, soczyście zielone,mają długie łodyżki i na ich końcu tak
        jakby liści dębu ale nie do końca bo szpiczaste a nie okrągłe. mają jeszcze
        takie jakby kłacza z malutkimi, brązowymi guzkami. wydaje mi sie ze to jest
        jakiś rodzaj korzeni ;-). wszystko razem wyrasta tak jakby prosto z ziemi, tzn
        nie ma wyodrębnionego pnia czy głównego pędu. mam nadzieje ze coś pomógł ten
        mój zawiły opis. dziękuję za zainteresowanie.
        • doro_ty Re: microsorum - pomóżcie ;-) 26.08.05, 10:25
          zapomniałam napisać ze te liski są poskręcane tak jak u fikusa beniaminka
          barokowego. wczoraj go dokładnie obejrzała. i z tych "kłączy" wyrastaja nowe
          listki. pozdrawaim pa pa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka