Dodaj do ulubionych

storczyk-brzydactwo

06.12.05, 08:03
U moich teściów na stole stoi storczyk. Owszem ładnie kwitnie czasami ale
stoi w strasznym plastikowym pojemniku a do tego korzenie wychodzą z tego
pojemnika i wygladają jak żmije! Zbliżają się Święta. Jaki pojemnik moge
kupic teściom do tego storczyka żeby jakoś to ładnie wyglądało?
Obserwuj wątek
    • florian05 Re: storczyk-brzydactwo 06.12.05, 10:59
      Widziałem kiedyś pojemnik z mchu zrobiony w kształcie kuli.
      W środku doniczka niewiele szersza niż ta ze storczykiem ale o wiele wyższa,
      aby można było nasypać keramzytu lub kamyków na drenaż.
      Przy wstawianiu storczyków w osłonki trzeba pilnować, aby nie zalać korzeni.
      Korzenie powietrzne storczyków to dodatkowa ozdoba!
      • cenia5 Re: storczyk-brzydactwo 06.12.05, 11:36
        Wątpliwa ta ozdoba.
        Czy można storczyka wstawić do szklanego naczynia? MOże jakaś ładna szklana
        miseczka co? Ten plastik jest okropny!
        • onnanoko Re: storczyk-brzydactwo 06.12.05, 13:46
          Pewnie, wszystko można, tylko wątpliwe, czy storczyk to przeżyje. On z
          pewnością woli plastik i "trzymanie" korzeni na wierzchu, a może i teściom taki
          się bardziej podoba, hm? W przeciwnym razie pewnie kupiliby sobie sztuczny -
          wymarzony dla estetów ;)
        • bea75 Re: storczyk-brzydactwo 08.12.05, 11:01
          można wstawić strorczyka do szklanego naczynia (potraktować go jako osłonkę)
          razem z plastikową doniczką a potem wstypać do środka żwirek żeby zakryć
          plastik - albo mech jak już ktoś wspomniał - albo opleść doniczkę rafią
          albo ... no można dużo rzeczy jeszcze wymyśleć ;-)
    • jerzy.wozniak Re: storczyk-brzydactwo 07.12.05, 08:00
      Storczyki mają swe wymagania i aby zdrowo rosły należy mu je zaspokoić. Po
      pierwsze tych wystających na boki korzeni nie wolno zakopywać ani ucinać! Po
      drugie podłoże MUSI być specjalne to znaczy dla storczyków. Niektóre gatunki
      oraz storczyki gruntowe mogą co prawda rosnąć w „normalnej” przewiewnej ziemi
      do kwiatów, ale większości to szkodzi, a nawet zabija. Doniczka może być każda,
      pod warunkiem, ze nie bezie przezroczysta. Najlepsze są wiszące doniczki dla
      epifitów, lub mniej praktyczne koszyki wyłożone mchem trofowcem. Storczyków nie
      należy bez potrzeby przesadzać, gdyż jako epifity mają delikatne korzenie (nie
      te co wystają na boki) i łatwo je uszkodzić. Doniczka nie może być
      przezroczysta, gdyż światło sprawia, że korzenie źle się rozrastają lub nawet
      marnieją (tak zwany fototropizm ujemny).
      Jurek
      • cenia5 Re: storczyk-brzydactwo 07.12.05, 12:01
        no wlasnie tescie trzymaja tego storczyka w plastikowym przezroczystym
        pojemniku i moze dlatego te korzenie tak glupieja? Ponadto w tym pojemniku nie
        ma prawie ziemi tylko same korzenie!
        • enlilu Re: storczyk-brzydactwo 07.12.05, 15:44
          cenia5 napisała:
          >
          > no wlasnie tescie trzymaja tego storczyka w plastikowym przezroczystym
          > pojemniku i moze dlatego te korzenie tak glupieja? Ponadto w tym pojemniku
          > nie ma prawie ziemi tylko same korzenie!
          >
          Nie znam sie na uprawie storczyków ale dostałem falenopsisa od znanej
          kolekcjonerki Marii Maciąg. ( ciekawe-rosliny.prv.pl/ ) Oczywiście w
          bezbarwnej plastikowej doniczce, w której nie ma grama ziemi tylko specjalne
          podłoże dla storczyków. Jak się dowiedziałem, ewentualne objawy chorobowe
          pojawiają się początkowo na korzeniach i dlatego przydaje się przezroczysta
          doniczka, którą przecież można wstawić do większego ceramicznego naczynia. :-)
          Obecnie mój storczyk wytworzył keiki.
          Enlilu
      • wari Re: storczyk-brzydactwo 11.12.05, 23:23
        Korzenie powietrzne storczyków to prawdziwa ozdoba. Doniczka niekoniecznie musi
        być nieprzeźroczysta, wręcz odwrotnie przez przeźroczystą widać co się dzieje z
        systemem korzeniowym. Dla wielu storczyków jest niezwykle ważne, aby do tych
        korzeni był maksymalny dostęp powietrza, dlatego zamknięcie ich w szklanym
        pojemniku na pewno zabije roślinę.
        • piasia Re: storczyk-brzydactwo 15.12.05, 17:39
          Z tymi korzeniami storczyków to jakaś zagadka. Ja mam dwa falenopsisy. Jeden od
          lat rośnie w plastikowej misie "glinopodobnej" w mieszance kory, styropianu,
          kawałków gąbki i odrobiny ziemi. ŻADNEGO korzenia nie ma na wierzchu.
          A drugi stoi sobie w plastikowym pojemniczku i w tym pojemniczku trzyma tak
          mniej więcej 20% swoich korzonków. Reszta w malowniczych skrętech wije się po
          parapecie. Oba wypuściły mi po DWA pędy kwiatowe.
          I jak to rozumieć?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka