helena_50 12.04.06, 21:27 mam dwie wierzby ozdobne,najpierw mają listki białe,a pózniej rózowe,są bardzo ladneale częsc lisci brązowieje roslinki robia sie gpłe ,te brazowe listki opadają.co to jest,czym pryskac i kiedy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heart_of_ice Re: wierzba 12.04.06, 21:47 czy masz na mysli to, ze pozna jesienia brazowieja i opadaja? to sie nazywa zima i nie ma na to lekarstwa:))) Pauli -- mmm... mam na ciebie ochotę.... Odpowiedz Link Zgłoś
beta12 Re: wierzba 12.04.06, 22:16 mam je 5 lat i też początkowo myślałam że to choroba ale po opadnięciu zbrązowiałch na ich miejscu rosna nowe liście zielono różowe.Wierzby japońskie można ciąć 2 razy w roku i kształtować chyba drugie cięcie w lipcu.Może to brązowienie i opadanie jest zamiast naszych kotków w zwykłych wierzbach.Teraz nic z tym nie robię i są zdrowe i radzą sobie dobrze.Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
gazeciarz.wyborczy Re: wierzba 12.04.06, 22:33 ja teraz obcialem i liscie wszystkie usunalem, juz puszczaja nowe listki. Nic z tym nie rob. Odpowiedz Link Zgłoś
beta12 Re: wierzba 12.04.06, 22:43 Ale wiesz że japończyki przycina się w połowie kwietnia co roku zanim puszczą liście .Tak około 10-15 cm zostawiasz z każdej gałązki.A nasze wierzby raz w roku po przekwitnięciu kotków na żółto i krócej niż japońskie. Odpowiedz Link Zgłoś
heart_of_ice Re: wierzba 12.04.06, 23:21 no dobra, to teraz bedzie serio:)) najczesciej te liscie sa po prostu przypalone od slonca.... biale zabarwienia to miejsca, gdzie lisc jest pozbawiony chlorofilu i po prostu inaczej reaguje na ostre slonce... jesli, oczywiscie, wykluczymy juz wszelkie chorobska i szkodniki; ale to sie trafia najczesciej:) Pauli -- Mężczyźni są z Marsa, akobiety ze... Snickersa;) Odpowiedz Link Zgłoś
akk7 Re: wierzba 13.04.06, 12:22 wrzuć do wyszukiwarki hasło Hakuro i przeczytaj dokładnie wątek "dlaczego schną końce listków". Może wierzba choruje, może nie, ale na pewno należy jej dać duuuużo wody. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś