wp2007 11.08.06, 22:12 Czy można używać jabłek spadów jako użyźniacza ziemi. Mam stosunkowo dużo nieciekawych spadów i nie bardzo wiem co z nimi robić / moze stosowac jako NAWÓZ pod iglaki.Pozdrawiam wp2007 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa553 Re: Jablka spady 12.08.06, 09:04 mnie spadaja jablka i gruszki. do tej pory wrzucalam do kompostnika, ale sasiad powiedzial, ze to chory owoc i psuje kompost. nie wiem sama czy ma racje, czy nie? kto odpowie na to pytanie? Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: Jablka spady 12.08.06, 09:59 Moim zdaniem sasiad ma racje, jablka nie spadaja tak sobie. Leca tylko chore (no chyba, ze byla wichura). Wrzucajac takie zarazone jablka na kompost zaszczepiasz chorobe. Ja w kazdym razie zbieram i wyrzucam do smietnika. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jablka spady 12.08.06, 10:11 Niezależnie od wszelkich chorób, które tu rzeczywiście są sprawą najważniejszą, nie należy wyrzucać na kompost owoców z pestkami. Znajoma wyrzuciła tam przemarznięte owoce pigwowca w większej ilości. Resztę możecie sobie dośpiewać. Odpowiedz Link Zgłoś
skajan Re: Jablka spady 12.08.06, 10:23 Szadoka i horpyna4 ma rację,na pewno nie na kompost.Jeżeli są nadgniłe, mają choroby grzybowe czy inne, to tylko śmietnik lub zadołować. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa553 czy robak to choroba? 12.08.06, 14:09 pytam powaznie. bo u mnie tylko te jablka spadaja, ktore maja robale. Zadnej zgnilizny czy tepe. Odpowiedz Link Zgłoś
skajan Re: czy robak to choroba? 12.08.06, 14:56 Jak je wyrzucisz na kompost, to w przyszłym roku będziesz miała następne pokolenie tych robali.Jasne? Odpowiedz Link Zgłoś
ciociaklementyna Re: czy robak to choroba? 12.08.06, 15:20 skajan napisał: > Jak je wyrzucisz na kompost, to w przyszłym roku będziesz miała następne > pokolenie tych robali.Jasne? Moze nie mam racji, ale o ile pamietam ze szkoly, to "robale", ktore siedza w owocach, nie rozmnazaja sie, tylko sie wylegaja z jajek zlozonych przez dorosle osobniki. Wiec w komposcie przybedzie z nich tylko troche bialka. Odpowiedz Link Zgłoś
skajan Re: czy robak to choroba? 12.08.06, 16:51 ciociaklementyna napisała: > > Moze nie mam racji, ale o ile pamietam ze szkoly, to "robale", ktore siedza w o > wocach, nie rozmnazaja > sie, tylko sie wylegaja z jajek zlozonych przez dorosle osobniki. I masz rację ciciuklementyno.Robale nie znoszą jajek, ale skąd się biorą dorosłe osobniki na wiosnę? O ile ja dobrze pamiętam to larwy, czy też gąsienice przepoczwarzają się by przezimować i na wiosnę wylatują w postaci muchy , czy też motyla. Składają jajka z których wylęgają się "robale" i cykl się powtarza. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Jablka spady 12.08.06, 20:10 Oj, nie polecam. Gniją długo, są kwaśne ale to nie znaczy, źe zakwaszają glebę. Ściągają stada os i mrówek czerwonych. Na drugi rok nawet się do tego miejsca nie zbliżysz- oblezą Cie mrówki :(((. Napiszę, co ja z nimi robię: codziennie zbieram do 3 nylonowych siatek, wiozę do domu i wysypuję do śmietnika osiedlowego. Odpowiedz Link Zgłoś