Dodaj do ulubionych

Jablka spady

11.08.06, 22:12
Czy można używać jabłek spadów jako użyźniacza ziemi. Mam stosunkowo dużo
nieciekawych spadów i nie bardzo wiem co z nimi robić / moze stosowac jako
NAWÓZ pod iglaki.Pozdrawiam wp2007
Obserwuj wątek
    • ewa553 Re: Jablka spady 12.08.06, 09:04
      mnie spadaja jablka i gruszki. do tej pory wrzucalam do kompostnika, ale sasiad
      powiedzial, ze to chory owoc i psuje kompost. nie wiem sama czy ma racje, czy
      nie? kto odpowie na to pytanie?
      • szadoka Re: Jablka spady 12.08.06, 09:59
        Moim zdaniem sasiad ma racje, jablka nie spadaja tak sobie. Leca tylko chore (no
        chyba, ze byla wichura). Wrzucajac takie zarazone jablka na kompost zaszczepiasz
        chorobe. Ja w kazdym razie zbieram i wyrzucam do smietnika.
        • horpyna4 Re: Jablka spady 12.08.06, 10:11
          Niezależnie od wszelkich chorób, które tu rzeczywiście są sprawą najważniejszą,
          nie należy wyrzucać na kompost owoców z pestkami. Znajoma wyrzuciła tam
          przemarznięte owoce pigwowca w większej ilości. Resztę możecie sobie dośpiewać.
          • skajan Re: Jablka spady 12.08.06, 10:23
            Szadoka i horpyna4 ma rację,na pewno nie na kompost.Jeżeli są nadgniłe, mają
            choroby grzybowe czy inne, to tylko śmietnik lub zadołować.
    • ewa553 czy robak to choroba? 12.08.06, 14:09
      pytam powaznie. bo u mnie tylko te jablka spadaja, ktore maja robale. Zadnej
      zgnilizny czy tepe.
      • skajan Re: czy robak to choroba? 12.08.06, 14:56
        Jak je wyrzucisz na kompost, to w przyszłym roku będziesz miała następne
        pokolenie tych robali.Jasne?
        • ciociaklementyna Re: czy robak to choroba? 12.08.06, 15:20
          skajan napisał:

> Jak je wyrzucisz na kompost, to w przyszłym roku będziesz miała następne
          > pokolenie tych robali.Jasne?

Moze nie mam racji, ale o ile pamietam ze szkoly, to "robale", ktore siedza w owocach, nie rozmnazaja
          sie, tylko sie wylegaja z jajek zlozonych przez dorosle osobniki. Wiec w komposcie przybedzie z nich
          tylko troche bialka.
          • skajan Re: czy robak to choroba? 12.08.06, 16:51
            ciociaklementyna napisała:

>
            > Moze nie mam racji, ale o ile pamietam ze szkoly, to "robale", ktore siedza w o
            > wocach, nie rozmnazaja
            > sie, tylko sie wylegaja z jajek zlozonych przez dorosle osobniki.

I masz rację ciciuklementyno.Robale nie znoszą jajek, ale skąd się biorą dorosłe
            osobniki na wiosnę? O ile ja dobrze pamiętam to larwy, czy też gąsienice
            przepoczwarzają się by przezimować i na wiosnę wylatują w postaci muchy , czy
            też motyla. Składają jajka z których wylęgają się "robale" i cykl się powtarza.
    • leda16 Re: Jablka spady 12.08.06, 20:10
      Oj, nie polecam. Gniją długo, są kwaśne ale to nie znaczy, źe zakwaszają glebę.
      Ściągają stada os i mrówek czerwonych. Na drugi rok nawet się do tego miejsca
      nie zbliżysz- oblezą Cie mrówki :(((. Napiszę, co ja z nimi robię: codziennie
      zbieram do 3 nylonowych siatek, wiozę do domu i wysypuję do śmietnika
      osiedlowego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka