aksu 28.12.06, 00:46 Czy wszystkie rosliny doniczkowe lubia ten nawoz? Czy moze ktores nie lubia go szczegolnie, a inne znowu bardzo? Nie chcialabym zaszkodzic swoim roslinkom. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ignorant11 Re: nawoz ze skorupek jajek - dla ktorych odpowie 28.12.06, 02:43 aksu napisała: > Czy wszystkie rosliny doniczkowe lubia ten nawoz? Czy moze ktores nie lubia > go szczegolnie, a inne znowu bardzo? Nie chcialabym zaszkodzic swoim > roslinkom. Sława! Azalie raczej nie lubia, wiekszosc paproci tez nie. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: nawoz ze skorupek jajek - dla ktorych odpowie 28.12.06, 08:16 To nie żaden nawóz tylko bzdury „babci i dziadka”. Wapń zawarty w skorupkach jaj uwalnia się bardzo wolno i właściwie nie jest pobierany przez rośliny. Rozkład skorupek przebiega wolno i ma to miejsce jedynie w podłożach kompostowych gdzie znajduje się dość drobnoustrojów, aby je rozłożyć na to co mogą przyswoić rośliny. Kiedyś, gdy za podłoże był używany kompost z ogródka, a roślin nie przesadzano latami miało to sens, dziś gdy rośliny przesadzamy co chwilę zaś podłoże to substraty sztuczne na bazie torfu, dodatek skorupek nic nie daje. Wapń i zawarte w skorupkach mikroelementy są głownie potrzebne takim roślinom jak na przykład wiele roślin śródziemnomorskich, kiedyś namiętnie uprawianych, a dziś prawie zapomnianych. Rosną one na wapiennych glebach i dodatek skorupek lub co lepsze kredy nieco odkwaszał podłoże. Dziś w uprawie jest mało roślin wymagających wapiennego podłoża, gdyż większość to rośliny z tropików lub subtropików, a te lubią podłoża kwaśne. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: nawoz ze skorupek jajek - dla ktorych odpowie 28.12.06, 09:50 Ale na pewno warto wepchać trochę skorupek na skalniak pod rośliny lubiące podłoże wapienne. Na pewno im to nie zaszkodzi, a może pomóc. Takie byliny to np. miłek wiosenny, zawilec wielkokwiatowy, aster alpejski, chaber miękkowłosy, powojnik prosty, oman wąskolistny, głowienka wielkokwiatowa. Z paproci podłoża wapiennego wymagają języcznik zwyczajny, zanokcica skalna i murowa. Podałam tu kilka konkretnych gatunków pospolitych wapniolubnych skalnych bylin krajowych, nie należy jednak tej cechy rozciągać na całe rodzaje. Bardzo często w obrębie jednego rodzaju trafiają się zarówno gatunki wapniolubne, jak nie lubiące wapnia. Dotyczy to m.in. rojników, skalnic, goryczek. Warto więc przed posadzeniem upewnić się, na co konkretny gatunek ma apetyt. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Jednak 28.12.06, 14:12 Sława! Mimo wszystko skorupki jaj beda cennym dodatkiem do kompostów. Znacznie cenniejszym niz wapno czy kreda. Beda równiez cennym nawozem wapniowym, ale zawieraja chyba równiez Mg(?) P, i nieco N. Wolne działanie to bedzie zaleta. Gdy mamy wieksza ilosc, to mozemy wapnowac glebe w ogródku. Moj kuzyn kiedys dostał pare kubików z zakladów jajecznych i bardzo chwalił działanie tego nawozu. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jednak 28.12.06, 15:25 Poza tym lepiej coś zagospodarować, niż zwiększać wysypiska śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
aksu Re: nawoz ze skorupek jajek - dla ktorych odpowie 28.12.06, 17:20 Mialam raczej na mysli nawoz plynny przygotowany z zalanych woda skorupek i stosowanie go do roslin domowych. Czy nalezy w takim razie to traktowac tak samo? Jesli to nic nie warta mikstura to szkoda zachodu. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: nawoz ze skorupek jajek - dla ktorych odpowie 28.12.06, 17:40 aksu napisała: > Mialam raczej na mysli nawoz plynny przygotowany z zalanych woda skorupek i > stosowanie go do roslin domowych. Czy nalezy w takim razie to traktowac tak > samo? Jesli to nic nie warta mikstura to szkoda zachodu. Sława! Nie wiem nie robiłem, nie czytałem tez zadnego powaznego materiału na ten temat. Ale ja jakos sceptycznie. Pozatem czy on nie smierdzi? Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
aksu Re: nawoz ze skorupek jajek - dla ktorych odpowie 28.12.06, 17:52 smierdzi po jakims czasie i owszem (siarkowodor). Znalazlam we wczesniejszych postach tego forum dobre opinie o tym sposobie, ale bez konkretnych roslin, dlatego pytalam. Jesli jednak to super dzialanie to bajka, no i ze wzgledu na wspomniany zapaszek, to nie bede sie w to bawic. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: nawoz ze skorupek jajek - dla ktorych odpowie 29.12.06, 02:59 aksu napisała: > smierdzi po jakims czasie i owszem (siarkowodor). Znalazlam we wczesniejszych > postach tego forum dobre opinie o tym sposobie, ale bez konkretnych roslin, > dlatego pytalam. Jesli jednak to super dzialanie to bajka, no i ze wzgledu na > wspomniany zapaszek, to nie bede sie w to bawic. Sława! Chyba slusznie, zreszta powiedzial Ci Jurek,że nie warto sie w to babrac, bo znacznie i zdrowiej i fizjologicznje i estetyczniej jest wymiec podloze w doniczce i zasilac nawoazmi mineralnymi plynnymi. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
olek73 Re: nawoz ze skorupek jajek - dla ktorych odpowie 28.12.06, 22:56 Hmm aż głupio mi negować,eksperta,i innych ,ale ja ów bardzo śmierdzacy "nawóz" ze skorupek jaj stosuję przedewszystkim do paproci,być może jest on bez żadnej wartości,ale u mnie owe paprocie rosną,bez wspomagaczy już kilka lat w tych samych doniczkach i budzą zachwyt nie wierzących w "babcine fusy herbaciane" i również "babcine skorupki jaj co podlewanie" Ps fusy z herbaty zakwaszają ziemię,a "wywar"ze skorup jaj ją neutralizuje....dziwne ,ale skuteczne... Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: nawoz ze skorupek jajek - dla ktorych odpowie 29.12.06, 03:03 olek73 napisała: > Hmm aż głupio mi negować,eksperta,i innych ,ale ja ów bardzo śmierdzacy "nawóz" > > ze skorupek jaj stosuję przedewszystkim do paproci,być może jest on bez żadnej > wartości,ale u mnie owe paprocie rosną,bez wspomagaczy już kilka lat w tych > samych doniczkach i budzą zachwyt nie wierzących w "babcine fusy herbaciane" i > również "babcine skorupki jaj co podlewanie" > Ps fusy z herbaty zakwaszają ziemię,a "wywar"ze skorup jaj ją > neutralizuje....dziwne ,ale skuteczne... Sława! Oczywiscie mozesz postepowac jak sam chcesz... Ale powiedział Ci Jurek,że lepiej wymienic podloze. ja wspomne jeszcze o aspekcie zdrowotnym wymiany podłozy. gdy pozbywasz sie patogenów oraz toksyn zgromadzonych w glebie. Pozatem napewno warto co jakis czas sprawdzic system korzeniowy. Z fusami kawowymi i herbacianymi tez sie bawiłem i zdanie mam podobne jak do domorosłych nawozów. lepiej wymieniac podloze i stsosowac nawozy mineralne. Szczególnie zchelatowane nowoczesne nawozy płynne. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś