aiszo 29.12.06, 08:48 Po cięciu desek sosnowych zostały nam góry trocin( a właściwie pyłu sosnowego). Czy mozna to jakoś zagospodarować? Kompost? Podsypać pod iglaki? Coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
andzia311 Re: Trociny sosnowe 29.12.06, 10:09 Nie tylko mozna ale nawet trzeba;-) Trocinami wysypuje sciezki na grzadkach by nie porastaly chwastami. Podsypuje je pod zywoploty. Wysypalam tez na lace by ja wyrownac teren/dosyc grubo 10 cm/ i teraz zbieram tam grzyby:-) By nie zakwasic zbytnio ziemi podsypuje te miejsca od czasu do czasu wapnem ogrodniczym. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Trociny sosnowe 29.12.06, 11:52 aiszo napisała: > Po cięciu desek sosnowych zostały nam góry trocin( a właściwie pyłu > sosnowego). Czy mozna to jakoś zagospodarować? Kompost? Podsypać pod iglaki? > Coś innego? Sława! Trociny moga byc bardzo dobrym surowcem na kompost. trzeba pamietac,że nie zawieraja one praktycznie azotu. Natomiast stosunek C/N jest podstawowym paramertrem dla oceny materiałow kompostowych. Drobnoustroje rozkładajace celuloze potrzebuja bardzo duzych ilosci azotu. Dlatego takie materialy powoduja sorpcje biologiczna, gdyz wtedy bedzie on pobierał azot z podloza, co sprawi,że nawet na zyznej glebie moze wsytapic glod azotowy. Dlatego nalezy uzupelnic azot. Mozna to zrobic nawozem mineralnym, np siarczanem amonu( dodatkowo wniesiesz siarke) lub innymi nawozami zawierajacymi duzo azotu. Warto tez dodać szczepionki do rozkładu celuzy. Pryzma powinna miec przekładki zapewniajace dostep powietrza. Mozna tez doac butwine lesna, moze najlepiej sosnowa. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
aiszo Re: Trociny sosnowe 29.12.06, 16:11 Do tych pozbawionych azotu trocin mam jeszcze dosypać ściółkę sosnową???Chyba, że coś nie zrozumiałam. Na ścieżki warzywniaka nie mogę wysypać trocin sosnowych, bo z tego co się zorientowałam one zakwaszają glebę, a ziemia na moich grządkach już jest bardzo zakwaszona ( od dwóch lat ją wapnujemy, a skrzypy mamy pod niebo :)) Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Trociny sosnowe 29.12.06, 23:42 aiszo napisała: > Do tych pozbawionych azotu trocin mam jeszcze dosypać ściółkę sosnową???Chyba, > że coś nie zrozumiałam. +++W butwinie sosnowej spodziewałbym sie drobnoustrojów radzacych sobie z rozkladem wlasnie sosnowych trocin... No chyba, ze czegos nie zrozumiałem... :))) Na ścieżki warzywniaka nie mogę wysypać trocin > sosnowych, bo z tego co się zorientowałam one zakwaszają glebę, a ziemia na > moich grządkach już jest bardzo zakwaszona ( od dwóch lat ją wapnujemy, a > skrzypy mamy pod niebo :)) +++OOO!!! Az pod niebo... To moze ja bym poprosił o klacza... Moze chcesz klacza zawilców w zamian? Albo nawet i paproci? Odpowiedz Link Zgłoś
aiszo Re: Trociny sosnowe 30.12.06, 08:36 Ahaaaaa :)))). Zawilce też miałam. Wykopałam je i przeniosłam w inne miejsce.A ze skrzypem polnym walczę juz trzeci rok. Nawet roundup nie działa.Po pół roku odrasta. Skrzyp oczywiście.:))) Oglądałam mapy tego terenu z roku 1809. Wtedy było tu bagno. Na początku XX wieku przeprowadzono meliorację. Teren osuszono. Wieś się rozbudowała. Ale ziemię mam jaką mam. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Trociny sosnowe 30.12.06, 14:28 aiszo napisała: > Ahaaaaa :)))). > Zawilce też miałam. Wykopałam je i przeniosłam w inne miejsce.A ze skrzypem > polnym walczę juz trzeci rok. Nawet roundup nie działa.Po pół roku odrasta. > Skrzyp oczywiście.:))) > Oglądałam mapy tego terenu z roku 1809. Wtedy było tu bagno. Na początku XX > wieku przeprowadzono meliorację. Teren osuszono. Wieś się rozbudowała. Ale > ziemię mam jaką mam. Sława! Powiadasz,że olbrzymi skrzyp? Ja szukałem własnie skrzypu zimowego... To, co moge liczyc na kłacza? Przesyłka na moj koszt, mozna na koszt odbiorcy lub zrewanzuje sie czyms innym. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
aiszo Re: Trociny sosnowe 02.01.07, 22:56 No wróciłam z parodniowego wyjazdu :))).Poszłam do ogródka i co ? Skrzyp polny wyższy od krzaczków truskawek! Pojawił się też na pryźmie 3-letniego przefermentowanego obornika! Ale skrzypu zimowego nie mam i nigdy nie miałam.:)) Nawiasem mówiąc nie wiedziałam, że jest aż tyle gatunków. Za to zniknęły mi krzaki skrzypu olbrzymiego. Tylko nie wiem, czy tylko na zimę, czy udało mi się definitywnie ich pozbyć.:D Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Trociny sosnowe 02.01.07, 23:05 aiszo napisała: > No wróciłam z parodniowego wyjazdu :))).Poszłam do ogródka i co ? Skrzyp polny > wyższy od krzaczków truskawek! Pojawił się też na pryźmie 3-letniego > przefermentowanego obornika! Ale skrzypu zimowego nie mam i nigdy nie miałam.:) > ) > Nawiasem mówiąc nie wiedziałam, że jest aż tyle gatunków. Za to zniknęły mi > krzaki skrzypu olbrzymiego. Tylko nie wiem, czy tylko na zimę, czy udało mi się > definitywnie ich pozbyć.:D Sława! Gdybys jednak sprawdziła,że olbrzymi przezył, to ponawiam moja natarczywa prosbe. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
aiszo Re: Trociny sosnowe 02.01.07, 23:11 Dobrze. Ale to chyba na wiosnę. Tę prawdziwą. Odpowiedz Link Zgłoś