magze 24.03.07, 07:15 Kupiłam nasiona fasoli mung, na kielki do spozycia. Czy macie jakies sposoby, aby takie kielki wyhodować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mmmmr Re: kielki do spozycia 24.03.07, 14:02 Nie robiłam kiełków fasoli mung, ale np. rzodkiewki, słonecznika i inne robię w dużym słoiku. Moczę kilka godzin połowę paczki nasion w letniej przegotowanej wodzie. Potem wodę zlewam i wrzucam mokre nasionka do wyparzonego słoika. Przykrywam gazą. Przepłukuje dwa-trzy razy dziennie nasionka wodą zwykłą z kranu. Nasionka są wilgotne ale nie stoją w wodzie. I po paru dniach mam kiełki :). Słoik trzymam nie bezpośrednio na słońcu, a nawet raczej w ciemnawym ale ciepłym pomieszczeniu (20-22 stopnie). Pozostałą połowę nasion robię po zjedzeniu pierwszej porcji :) . Nie wiem czy coś pomogłam. Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: kielki do spozycia 24.03.07, 15:40 czy nasionka muszą przykrywać tylko dna słoika, czy też to może być większa warstwa tych nasionek na dnie.? Mam same wąskie słoiki- litrowe zamykane twisty. Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmr Re: kielki do spozycia 24.03.07, 17:46 ja kładę słoik poziomo, tzn. taki przewrócony, jest więcej miejsca, litrowy jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmr Re: kielki do spozycia 24.03.07, 17:48 nie zwracałam uwagę na to że się nakrywają, wydaje mi się że nie ma to znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmr Re: kielki do spozycia 24.03.07, 17:55 a wogóle to warto poszukać ciekawych rozwiązań w internecie, sama znalazłam właśnie taki sposób na robienie kiełków w necie, ale nie mogę znaleźć tej strony, za to znalazłam taki wątek: www.wegetarianie.pl/XForum-print-fid-6-tid-360.html Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: kielki do spozycia 24.03.07, 19:21 bardzo ciekawy wątek, no i troche sposobów na kiełkowanie. Już wiem , ze przy metodzie słoikowej nie wolno zapomnieć o płukaniu 2x dziennie. Nie wiedziałam też o problemach z łupkami. Spróbuję metody słoikowej.Bardzo dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś