agatka_s 17.06.03, 15:27 Ojej na moich roślinach na balkonie jest takie coś małego i czarnego, chyba mszyce ? Co z tym robić ???? Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: Mszyce 18.06.03, 08:25 Witam na forum Gazety! Mszyce opryskujemy Pirimorem czyli robimy im Wietnam, lub bardziej po rycersku spłukujemy je woda z mydłem lub opryskujemy Promanalem. Można tez miejsca gdzie siedzą „pomalować” tym środkiem z pomocą pędzla. Uwaga rozcieńczajcie go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jeśli masz możliwość możesz też zmyć mszyce silnym strumieniem wody. Obecność mszyc da się zmniejszyć obsypując okolice roślin środkami odstraszającymi mrówki. Nikt tego nie poleca w Polskiej literaturze a jest to za granicami tego kraju powszechnie stosowana metoda. Mrówka darniowa i inne gatunki traktują mszyce jak my krowy i nie dość ze je bronią przed np. larwami biedronki i złotooka to jeszcze na dodatek przenoszą je na nowe pastwiska, czyli nowe nasze rośliny ozdobne!! Łajzy jedne! Warto, więc im to uniemożliwić. Co oczywiście nie uchroni roślin przed mszycami gdyż istnieją pokolenia lotne ale na pewno zmniejszy ich ilość. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
camyk Re: Mszyce 09.07.03, 13:47 Nie polecam środków chemicznych do zwalczania mszyc, dlatego, że łatwo jest popalić liście roślin i na dodatek zatruć się samemu przez wdychanie co powoduje bóle głowy, wymioty, a mszyce i tak siedzą - i pewnie się z nas śmieją. U mnie sprawdziła się metoda mojego dziadka, który robił wywar tytoniowy i w tym to wystudzonym wywarze moczył delikatne końcówki roślin zaatakowane przez mszyce. Żaden środek chemiczny testowany przeze mnie, nie powodował aż takiej reakcji jak ten naturalny, stary i sprawdzony. Mszyce uciekają 'gdzie pieprz rośnie', z pewnością należą do abstynentów nikotynowych. A rośliny przyjemnie pachną. Kupuję w kiosku najtańsze papierosy bez filtra (popularne 3,50). Tytoń z trzech papierosów wrzucam do kubka i zalewam wrzącą wodą. Proszę spróbować u siebie i następnie zdać relacje na forum. Ja testowałem na bugenwili. Odpowiedz Link Zgłoś
mkhj Re: Mszyce 09.07.03, 14:36 Ja tez od dawna stosuje ten sposób i nawet polecałam go juz tu na forum. Zwalcza on tez inne świństwa jak np. robale (larwy) na jabłoni - tylko musi być mocny. pozdrawiam mkhj Odpowiedz Link Zgłoś