fanka_online 09.06.13, 19:18 Pysiu, ponieważ Ty wiesz wszystko, na pewno znasz jakiś dobry/skuteczny preparat odstraszający kleszcze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Igła Re: Pytanie do Pysia;) IP: *.przemysl.hypnet.pl 09.06.13, 19:21 Nie no, Fanka bój się B-ga! Ty, chemiczka pytasz o środek na kleszcze jakiegoś ...? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: Pytanie do Pysia;) IP: *.alfaks.com 09.06.13, 22:56 Ja kupuję swemu psu obrożę przeciw kleszczom i pchłom. Trzeba ją założyć trochę wcześniej zanim pokażą się kleszcze bo zawarty w niej preparat musi mieć czas aby się "rozejść" po ciele. Kleszcz i tak się wgryzie w ciało pieska lecz zdechnie zanim zdąży wyrządzić mu krzywdę. Wystarczy go tylko usunąć! Preparat działa tylko przez trzy miesiące. Jeśli chodzi o ludzi to tylko rozum wchodzi w grę. Nie należy łazić po wysokiej trawie, stawać pod drzewami, unikać żywopłotów i oczywiście nie łazić na golasa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gonzales Re: Pytanie do Pysia;) IP: *.przemysl.hypnet.pl 09.06.13, 23:04 Oj Pysio, i jak tu się kochac na leśnej polanie czy choćby na lące? Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: Pytanie do Pysia;) 09.06.13, 23:05 Dziękuję:) Chodzi o ludzi i rozum nie zawsze wystarczy. Myślałam, że wędkarze, leśnicy i myśliwi ( bez aluzji;) znają jakieś profesjonalne preparaty godne polecenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysio Re: Pytanie do Pysia;) IP: *.alfaks.com 09.06.13, 23:24 Niestety fanka ale kleszcz w swoim ataku kieruje się tylko temperaturą! Jeżeli temperatura powietrza jest taka sama jak ciała to kleszcz nie "widzi" ofiary. Kiedyś czytałem taką ciekawostkę; u upolowanego dzika naliczono 460 kleszczy. Odpowiedz Link Zgłoś
fanka_online Re: Pytanie do Pysia;) 09.06.13, 23:26 Czyli optymalne są tropiki z temperaturą powyżej 36?;) Odpowiedz Link Zgłoś