szadoka 12.07.07, 09:09 Czy jest sens traktowac je jako rosliny wieloletnie? Czy wychrzanic przekwitniete badyle i posiac na nowo? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anials Re: gozdziki brodate 12.07.07, 12:07 Ja obcięłam przekwitnięte badyle prawie do ziemi - juz wypuszczają nowe listki, będą kwitły w przyszłym roku. Przekwitnięte i uschniete obtrzepałam nad odpowiednią grządką, zaklepałam - i bez tego sieją się same jak szalone, trzeba mieć na to przygotowane dużo miejsca, mieszają się różne kolory, wychodzi cudna rabatka! Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: gozdziki brodate 13.07.07, 08:56 Nasionka juz mam zebrane :)Najsmieszniejsze jest to, ze wyjsciowo mialm same rozowe a w tym roku juz byly we wszystkich odcieniach od bialego do wisniowego. Poucinam, zebaczymy co bedzie, a wysieje tez w innym miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
martvica Re: gozdziki brodate 14.07.07, 19:38 szadoka napisała: > Nasionka juz mam zebrane :)Najsmieszniejsze jest to, ze wyjsciowo mialm same > rozowe a w tym roku juz byly we wszystkich odcieniach od bialego do wisniowego. Prawa Mendla się kłaniają :) Miałam kiedyś ambitny plan, żeby sprawdzić jak to wygląda u tytoniu, chciałam zbierać nasiona osobno z białych, jasno- i ciemno-różowych egzemplarzy, ale jak przychodziło co do czego to już mi się nie chciało :) A goździki brodate uwielbiam, żałuję że nie chcą u mnie za bardzo rosnąć :( Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: gozdziki brodate 13.07.07, 20:13 Gozdziki brodate same sie tez wysiewają. Zdecydowanie jest to 2 letnia roślina. Pozdrawiam Przemo gg:7721862 Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: gozdziki brodate 14.07.07, 18:47 Wiem, ze sie wysiewaja, mam je na polowie trawnika :) , wole jednak bardziej kontrolowane zasiewy, latwiej wtedy kosic... Odpowiedz Link Zgłoś