mariaf123 18.07.07, 22:57 Dlaczego opadają kwity hibiskusa?. Cały obsypany pąkami, które opadają nie rozwinąwszy sie dobrze. Proszę o pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
carmen776 Re: hibiskus 19.07.07, 14:39 Może w te ostatnie upaly ma za sucho? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mariaf123 Re: hibiskus 19.07.07, 21:37 W ostatnim czasie dość duzo i często padało, wydawało mi się że pomimo upałów nie było tak bardzo sucho Odpowiedz Link Zgłoś
malinarak Re: hibiskus 19.07.07, 21:56 A mój nie kwitnie.Jest ładny , zielony, a nie ma pączków. Mało też urósł od ubiegłego roku.Muszę trochę poczytać o wymaganiach. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: hibiskus 19.07.07, 22:37 Może wydaje Ci się, bo każdy kwiat kwitnie krótko, więc opadają przekwitłe już, a wyglądają jak pączki?.Jakiś czas temu miałam hibiskusa( niestety zmarzł) i też miałam wrażenie, że nie wszystkie pąki się otwierają do końca, szczególnie podczas deszczowej aury.Teraz mam młodego, którego dostałam rozmnożonego z nasion i na razie nie kwitnie, a ma ok.60cm. Czy komuś dobrze rośnie na trawniku? Mnie się wydaje, że lepiej i szybciej rośnie w niezadarnionej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
roxy361 Re: hibiskus 19.07.07, 23:31 kwiaty hibiskusa żyją tylko dobę więc to normalna sprawa że opadaja, ważne jest utrzymanie stałej wilgotności i nie dopuszczanie do przesuszenia, podlewam odżywką do kwiatów kwitnących lub balkonowych, rośnie pięknie, kwitnie tez, uważaj tylko na szkodniki( małę białe robaczki na spodniej częsci liści) bo bardzo lubią hibiskusy. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: hibiskus 21.07.07, 08:24 Przy uprawie ketmii pamiętajmy o: jest żarłoczna i w okresie wzrostu powinniśmy ja często nawozić. Duże okazy nawet raz w tygodniu. W okresie kwitnienia podłoże powinno być stale wilgotne, zimą roślinę lekko przesuszamy. Należy ją sezonowo przycinać, aby wypuściła jak najwięcej nowych pędów, gdyż tylko na nich pojawiają się pąki kwiatowe. W czasie kwitnienia nie przestawiamy z miejsca na miejsce gubi pąki. Natomiast opadanie kwiatów po jednym dniu kwitnienia jest zjawiskiem naturalnym. Zwracamy uwagę na spod liści, gdyż roślina jest często atakowana przez mączliki, owady przypominające miniaturowe ćmy w kolorze białym. Ich żerowanie powoduje żółkniecie i opadanie liści. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
konrad1652 Re: hibiskus 24.07.07, 14:04 przesuszyłaś... to główny problem. też tak miałem, ale teraz podlewam go regularnie - "pije" aż litr dziennie. Jest ogromny. Nie wiem jak go rozmnożyć za pomocą fragmentu pędu. Czy normalnie do ukorzeniacza i do ziemi? Please... Odpowiedz Link Zgłoś