beti55555 22.05.08, 00:23 chodzi mi o oprysk który będzie skuteczny i nie zniszczy malin, dodam że rośnie tam m.in. oset, kończyna , perz i wiele innych. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horacy-horacy Re: jak zniszczyć chwasty w malinach ??? 22.05.08, 20:56 ten oprysk to motyka.. - taki kawałek metalu na kijku ;) Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: horacy-horacy-brawo 22.05.08, 20:59 TWOJA RADA DUŻYMI LITERAMI, DUŻYMI, WINNA BYC NAPISANA --- dagmargallery.republika.pl/ www.ogrodziolowy.republika.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet mniam 22.05.08, 21:28 Smakowita, żtp., porada. Dołączę swoją: Moja wersja oprysku to takie kawałeczki drewna w małych okołocentymetrowych odcinkach. Hałdę marnującą się tych TROCIN jak wypatrzyłem - zaraz mnie olśniło! Przywiozłem bez trudu - leciuteńkie latem w upały, rozsypałem wokół krzewów GRUBO na 10-05 cm i zapomniałem co to takiego podlewanie i pielenia malin - o plewieniu nie wspominając... Proszę uwierzyć, Szanowna {Beti55555} - 55555 sposobów ściółkowania sprawdziłem - ten jest jednym z najlepszych. Tę warstwę trocin testuję już chyba z 10 lat i moich malin w maliniaku przybywa. A trocin już ze 3 razy dowoziłem i nadsypywałem, bo próchniejąc trochę ich ubywa... Odpowiedz Link Zgłoś
wacka1 Re: mniam 22.05.08, 21:51 Skoszoną trawę ukladam w malinach i truskawkach grubą warstwą. Odpowiedz Link Zgłoś
beti_tkacz do deerzet 03.06.08, 22:20 domyślam sie że najpierw muszę oplewić maliny a dopiero póżniej posypać trociny a czy teraz w czerwcu można to jeszcze zrobić ???? Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet dowolną porą + chemia 04.06.08, 11:23 Pora zasypu [grubo!] dowolna. Byle nie zimą :)) Choć ja takie roboty czynię zwykle w przedzimowej porze - najlepszej dla przeróbek ścieżek, ściółkowania, przesadzania. Nie ma co pielić tej zarazy - a dać jej przebić się przez powłokę trocin/ maty plus kory/ maty plus zasypki kamieni/ maty plus poukładanych kamiennych płyt [itp. wg upodobań estetycznych, kompozycyjnych]. Te źdźbła, co wysiłkiem wielkim wybiją się na niepodległość potraktować CHEMIĄ i ... zapomnieć o pieleniu i plewieniu. Ale [WAŻNE!!!], chemią systemiczną [randapopodobną] - wnikającą po posmarowaniu ZIELONEJ tkanki "chwastu" do jego KORZENIA - nie dającą mu szansy na przyszłość. Ja stosuję smarowanie minipędzelkiem, [jak tu niektóre Forumianki pięknie to opisywały], pokazujących się niepożądanych roślin. Smarując w odpowiedniej fazie ich wzrostu [kilkanaście cm dla traw, wzrostu pączka dla innych] można unicestwić, proszę wierzyć {Beti_tkacz'ko}, najgorsze, drzewiaste, natrętne zielsko! Choć niemiła dla mnie chemia - tylko ona potrafi powstrzymać odbijające u mnie na działce od korzeni [KILKANAŚCIE metrów od drzew matecznych za płotem!] odrosty robiniowe, osikowe, pięknej acz natrętnej śnieguliczki... Pędzelek kosmetyczny odżałować i smarować=kroplować, Szanowna {Beti_tkacz'ko}! No - jeśli pędzelka żal - to mnie się sprawdziła taka miękka, łatwa do ściskania buteleczka po lekarstwach, z nakrętką na wąziutkiej, dziubkowatej [z małą dziureczką na końcu] szyjce. Taka jak po kroplach do oczu. Wlewam tam strzykawką NIEROZCIEŃCZONY preparat typu "Roundup", kropluję wg potrzeb po roślince niepożądanej - i zapominam o niej. Wiwat bioróżnorodność ogródkowa! Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: jak zniszczyć chwasty w malinach ??? 23.05.08, 11:27 Ja wolę pazurki, motyka potrafi przecinać korzenie chwastów. Pazurkami skutecznie się je wypruwa. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: jak zniszczyć chwasty w malinach ??? 23.05.08, 00:33 Kończyny rosnące w malinach, toż to horror show. Odpowiedz Link Zgłoś
olsza_czarna Re: jak zniszczyć chwasty w malinach ??? 23.05.08, 10:51 Balladyną zapachniało... Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Kończyna koniecznie zakoniczona kwiatem 23.05.08, 11:17 {Olsza_czarna} napisała: [... Balladyną zapachniało...] Pan Nakonieczny po kłótni z sąsiadem Zakoniecznym podpowiedziałby, że to może nie ze Słowackiego - a z Mickiewicziusa? "Rośnij ziele wysoko, jak Pan leży głęboko..." Starosłowiańskie zamawianie dziś zwą łu-dó. Szpilą, go, szpilą! I rutką... Ten End? Odpowiedz Link Zgłoś
ciociaklementyna Re: Kończyna koniecznie zakoniczona kwiatem 23.05.08, 16:31 dar61 napisał: > może nie ze Słowackiego - a z Mickiewicziusa? > > "Rośnij ziele wysoko, jak Pan leży głęboko..." Oj, nie ziele! O ile pamiętam ze szkoły, to było: "Grób lilią zasiewa, zasiewając tak śpiewa: Rośnij kwiecie wysoko, jak pan leży głęboko. (pan z małej litery, bo wtedy jeszcze nie było tej strasznej maniery pisania wszędzie i w każdej sytuacji Pan i Pani). ck Odpowiedz Link Zgłoś
piotrazona Re: Kończyna koniecznie zakoniczona kwiatem 04.06.08, 12:04 bo wtedy pan to był pan mąż oczywiście Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: jak zniszczyć chwasty w malinach ??? 23.05.08, 11:25 Jak się zakopie w pośpiechu zwłoczki, to rąsie i nózie mogą wystawać... Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: jak zniszczyć chwasty w malinach ??? 23.05.08, 14:13 A na zwłoczkach chwast dobrze rośnie, fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: jak zniszczyć chwasty w malinach ??? 23.05.08, 20:20 Nie tylko chwast, bardziej szlachetne roślinki tyż: "...there grow roses... fertilised by Clementine" Odpowiedz Link Zgłoś